Milyen jogorvoslati lehetőségek vannak arra az esetre, ha egy együttélő szülő az ő felügyelete alatt élő gyermeket jogerős bírósági ítélet ellenére sem hajlandó láthatáskor átadni a különélő szülőnek?
Köszönöm a választ, de ez nem jogorvoslat, hanem a rendőrséggel való fenyegetőzés, egyfajta pszichológiai hadviselés. A rendőr egyébként nincs feljogosítva arra, hogy kicsavarja anyuka kezéből a gyereket, tehát anyuka még ezzel együtt is mondhatja azt, hogy nem, vagyis apuka ugyanott van, mint ahonnan elindult.
Én arra vagyok kíváncsi, hogy a magyar jogrendszer milyen lehetőséget ad arra, hogy ha valaki egy jogerős bírósági ítélet be nem tartásából fakadóan szenved jogsérelmet, akkor azért jogi elégtételt vegyen. Mert ha erre nincs lehetőség, akkor a bírósági ítélet nem ér többet a vécépapírnál.
Még mindig nem kaptam választ a kérdésre.
Amit te írsz, az még mindig nem jogorvoslat, hanem a gyermek jogainak védelmére alapozott eljárás. Én nem erről beszélek. Én arról beszélek, hogy ettől függetlenül az én jogaim, mint különélő szülő jogai sérülnek, nem lehetek együtt, vagy nem úgy a gyerekemmel, ahogy szeretnék (és ahogy a gyerek egészséges lelki fejlődése is megkívánja, de az én jogaim szempontjából ez most másodlagos). Ezt elvileg egy bírósági ítélet garantálja, és mégsem tudok élni vele. Erre nézve van-e valamilyen lehetőség, hogy emiatt az anyukát elmarasztalják?
A kérdést a konkrét kérdéstől el is vonatkoztathatjuk: ha valaki egy polgári per végén hozott bírósági ítéletben garantált jogaival a másik hiábájából kifolyólag nem tud élni, arra milyen jogorvoslati lehetőség létezik? Egy újabb per?
A gyermek elhelyezésének a megváltoztatása csak akkor szokott megtörténni, ha az a gyermek érdekét is szolgálja, azaz ha az együttélő szülő nem látja el az alapvető szülői kötelességeit sem. Erről jelen esetben nincs szó. De még ha ez meg is történne, az sem jogorvoslat, hanem gyermekvédelmi intézkedés volna.
A kérdés továbbra is adott: egy bírósági ítélet által biztosított joggal való élés akadályozása ellen milyen jogorvoslatra van lehetőség? Csak egy újabb per?
Elsonek is, a felszólítás az mondd, olyan nincs, hogy avval es evvel, azok azzal, es ezzel.
Másrészt feljelented, hogy a te jogiad sérülnek a bírósági ítélet alapjan, a masik fel magatartása miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!