A szórakozáshoz való jog mióta és miért írja fölül a pihenéshez való jogot?
Fiatalként is kezd már a hócipőm tele lenni azzal, hogy már mindenhol a buli, az óbégatás meg a piálás megy az országban. Először még a nagyobb városok belvárosaiban nem lehetett megélni, de azt még megértem, nyüzsgő élet, kell a "kulturált" szórakozás az ifjúságnak, meg a turistáknak (bár Pesten azt is nem kicsit vitték már túlzásba de az másik témakör). Utána már a kisebb városokban is mindenhol nyílt diszkó meg elterjedtek a házibulik, ennek folyományaként ott sem lehett megmaradni hétvégente, mert az egész várost teleóbégatták, összehányták a részegek. Mi többek közt ezért költöztünk ki falura.
Na mostanra, 2017-re már oda jutottunk, hogy falun lakunk, 3 km-re egy kisvárostól, de már itt sem lehet normálisan lenni, mert ide is beköltözött a bulizhatnék, itt is mindenhol kerti parti, lagzi, házibuli van, minden este szól valahol hajnalig a tuc-tuc a faluban, egyre többször óbégatnak kinn az eddig nyugodt és csendes utcán, ami még rosszabb hogy már nem csak hétvégén de gyakorlatilag minden nap ha jó az idő, az pedig mindennek a teteje, hogy péntek és szombat este a 3 km-re(!!) lévő városi diszkóból idáig hallatszik zárt ablak mellett(!!) a zene, nem lehet aludni. Kérdem én, miért kell mindenhova beengedni a bulizást, mintha az lenne a legfontosabb dolog a világon? A pihenni, nyugodtan aludni vágyók miért vannak letojva? Nincs még elég hely ahol be lehet rúgni meg lehet vonyítani, már még a faluban sem lehet az embernek nyugta? A rendőr miért nem megy ki a diszkóba csendháborításért, ha hajnal 2-kor még a is faluba kihallatszik a zenéjük? A bulisokra miért nem vonatkozik a csendháborítás meg az este 10 órai záróra, ha mi már füvet sem nyírhatunk szürkületkor mert beszólnak érte? Tud erre valami jogszakértő, rendőr, városatya vagy bárki válaszolni?
A szomszéd utcában van egy kocsma. Péntekenként ésvagy szombatonként ott is szokott lenni hangos zene. Zárt ablak mögött csak a basszus jut be ide.
Ha 3 km-ről, egy zárt helyről egy zárt helyre behallatszik a zene, akkor nagy eséllyel ott tömegpusztításra alkalmas hangágyút tesztelnek, nem buliznak.
A #2 válasz hangágyúira csak annyit, hogy amíg a Sziget megfelelően kulturált nem lett, Buda legtöbb pontján (több, mint 3 km-re időnként még a szöveget is érteni lehetett. Mára ez nem igaz.
A kérdezőhöz. Jog jogot akkor ír felül, ha vagy ez így helyes, vagy a primitívség közszemléletté vált, és a megoldást egészen másutt kell elkezdeni, hogy a probléma magától megoldódjon. Jelen esetben az utóbbi esetről van szó. Ezért nem a "bulizókat" kell elővenni, hanem e közízlés kialakulásának okát kell vizsgálni, ha ez megvan, az okot megszüntetni. Sok ember kell hozzá, ennyit elöljáróban.
6os, igen, emlékszem a Szigetes problémákra, de gyanítom, hogy a többtízezres tömegeket megmozgató, kontinensszerte népszerű Sziget fesztiválra valamivel izmosabb hangtechnikát építenek ki, mint egy falus dizsibe.
De amúgy tényleg, kérdező, hívd a rendőrséget és annyi. Minden bejelentéssel kötelesek foglalkozni.
Én igazat adok a kérdezőnek, valahogy mindig átesünk a ló túloldalára, mire megtaláljuk a középutat. Rengeteg embert zavar a zaj, csak szerintem úgy vannak vele, hogy úgy sem fognak intézkedni - ami igaz is -, meg hát miért pont én jelentsem be?
Eleve szakadék van a fiatalok és a már nem annyira fiatalok igényei között. Nyilvánvalóan a fiataloknak a minél nagyobb hangerő és a minél több buli az ideális. Ahogy megállapodnak és főleg, ha gyerek születik, egyből zavaróbb a zaj, az időseknek pedig életformájukból kifolyólag zavaró a nyüzsgés, a nagy zaj.
A szórakozóhelyeknek a bevétel miatt nem céljuk a csend, a nyugalom és ebből bőven profitálnak az önkormányzatok is, ezért nem is szeretnek tenni semmit, hiszen kell a bevétel.
Én is laktam ilyen helyen, széllel szemben pisilés, ha megpróbál az ember tenni valamit. Két perc alatt megkaptam, hogy költözz el, ha nem tetszik. Nos elköltöztem, azóta nyugalomban telnek a napjaink, csak sajnálom azt a szegény házaspárt, aki megvette a lakásunkat.
81 %-os vagyok. Még ezért bennem maradt egy-két mondat azzal kapcsolatosan, hogy hívni kell a rendőrséget. Mint említettem, elköltöztem, de előzőleg egy nagy park mellett laktam egy 8 lakásos társasházban, ahol szinte csak idősek laktak és félig süketek. A társasház mellett mindkét oldalról szolgáltató üzemek voltak, tehát éjjel nem lakottak.
A parkban tavasztól késő őszig minden csütörtöktől vasárnapig szabadtéri rock-koncertet tartottak. Eleve nonszensz egy ilyet engedélyezni lakott területhez közel. 23.00-ig volt engedélyük, rendre éjjel kettőig tartott a buli. Egy másik lakóval együtt rengetegszor hívtuk a rendőrséget, volt hogy egy éjszaka többször. Gondolom párszor kijöttek, mert halkult a zene, de egy óra múlva megint üvöltött. Ismét szóltunk, vagy kijöttek, vagy nem. Mások is bejelentést tettek a környékről, hívták a rendőrt, semmi érdemleges változás.
Feljelentést tett a szomszédom írásban, azt válaszolták, hogy tegyen letétbe bizonyos összeget az önkormányzatnál, amiből hivatalosan beméretik majd a hangerőt és ha neki van igaza, visszautalják a pénzt. Nem fogadták el a mobil telefonnal történő mérést. El sem hittem, hogy ilyen létezik, ennyire sz.rnak az állampolgárra. Elmentünk a területi önkormányzati képviselő fogadóórájára, megígért az mindent, két napig betartották, csendesebb volt a zene, utána minden folytatódott.
Átmentünk személyesen beszélni a tulajjal, legyen kedves egy kicsit halkabban zenét szolgáltatni, beleröhögött a képünkbe. Két évig bírtuk, utána elmenekültünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!