Nem EU-s országból szeretnék autót behozni, de a rendszámot meg szeretném tartani. Mi kell ehhez?
Csak egy egyszerű adminisztrátor vagyok, de van kis pénzem és ilyen célra használnám fel. Motor,bicikli az tutti lenne, de nem csípném ha eláznék, vagy amilyen balek vagyok elesnék eltörne a kezem és még a wc-n se tudnék boldogulni. De ez a balkánról autóbehozatal pálya lenne. Vágom, hogy surmós meg mocskos dolog lenne, de kérem... Jó, nem 4 hanem 3 km. Csak a 3.4-et nagyon-nagyon felfelé kerekítettem, hátha megsajnáltok.
Szerb arccal még mindig nem találkoztam, de menő mert úgy elkerüli az őr mintha szagos lenne. Állítólag bankba dolgozik és ő is megunta a büntetéseket. Kéne vele beszélnem.
Amennyiben külföldi forgalmi rendszámú gépjárművet vezetünk a hazai közutakon, akkor rendőri intézkedéskor a helyszínen kötelesek vagyunk igazolni a gépjármű jogszerű belföldi használatát.
Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor jegyzőkönyvet vesznek fel a jogsértésről, valamint egy lista készül arról, milyen (ok)iratokat, okmányokat adtunk át a rendőrnek az intézkedés során. A rendőri intézkedés másik kellemetlen következménye, hogy a külföldi hatóság által kiállított forgalmi engedélyt és a rendszámot a helyszínen elveszik, és azt megküldik a Központi Okmányirodának, illetve értesítik Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.
Jogszerűen használjuk a külföldi forgalmi rendszámú gépjárműveket belföldön, ha;
1.: a járművezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van (a vezető a helyszínen – külföldi hatóság által kiállított okmánnyal – igazolja, hogy külföldön lakik);
2.: a járművet – hat hónapon belül összességében – 30 napot meg nem haladóan használja Magyarországon, s a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának, továbbá a használati jogosultság időtartamának megjelölését is tartalmazó okiratba foglalt nyilatkozatával hozzájárult; vagy
3.: a belföldön használt járművet a külföldi üzembentartójától kaptuk használatra rendszeres munkavégzéséhez (az erre vonatkozó iratnak is nálunk kell lennie).
Az idegen nyelven kiállított iratokat le kell fordíttatni, s azokat az eredeti iratokkal együtt magunknál kell tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!