Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A ház eladója elviheti az...

A ház eladója elviheti az egyetlen fűtési lehetőséget, ami a jelen esetben egy kandalló?

Figyelt kérdés
Egy kedves ismerősömről van szó, akik megvettek egy házat. Nem tudom mennyire kérdeztek rá ezekre a részletekre, de ha nem is voltak alaposak, akkor is úgy érzem, hogy valamilyen fűtés jár egy lakáshoz, házhoz. Ha ez esetben csak egy kandalló, azt pofátlanság elvinni. Mi régebben adtunk el lakást, és úgy rémlik volt valami szabály arra is, hogy világítás legyen, még az is elég, ha csak csupasz izzó lóg a plafonról ,de valami legyen. Valamint szaniter a fürdőben. Úgy érzem, ez igaz lehet a fűtésre is. Ok. hogy nyár jön, és oldják meg őszig, de itt ez esetben egy koraszülött kisgyerekkel költöznek be, az időjárás egyelőre elég kiszámíthatatlan. És már csak erkölcsileg is felbosszant a dolog. Épp kipénzelték magukat, és az ember valószínűleg úgy vesz meg egy ingatlant, hogy az ilyen alap körülmények evidensek, mint a fűtés. Nincs erre valami jogszabály?
2017. máj. 17. 08:38
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Van a szerződésben olyan, hogy "megtekintett állapotban" vették meg? Akkor marad a kályha a helyén.

Ellenkező esetben ingyenes jogsegélyszolgálat vagy a ügyvéd, aki aláírta a szerződést. Vagy az ügyvédet is az eladó hozta?

2017. máj. 17. 10:12
 12/21 anonim ***** válasza:

"Rosszul tudod. Üzletben nincs "úgy érzem", "evidens" meg a többi lózung. Adásvételi szerződés van, amelyben részletesen meg kell nevezni a ház tartozékait."

De, valójában van ilyen. Ha egy szerződés során eltérnek az üzleti gyakorlattól, akkor arra külön fel kell hívni a másik szerződő fél figyelmét. Mondjuk fogalmam sincs, hogy ilyen esetben mi az üzleti gyakorlat, de ez alapján támadható.

Pl: veszel egy kocsit és kiderül, hogy nincs hozzá 4 gumi, mert hogy az milyen jó lesz az eladó másik kocsijára és erről előtte nem szólt külön, akkor enyhén szólva is perelhető.

2017. máj. 17. 10:19
 13/21 anonim ***** válasza:
Meg azt is bele kell írni, hogy összkomfortos... és abba víz, villany fütés bele tartozik.
2017. máj. 17. 10:19
 14/21 anonim ***** válasza:

"De, valójában van ilyen. Ha egy szerződés során eltérnek az üzleti gyakorlattól, akkor arra külön fel kell hívni a másik szerződő fél figyelmét."

Ez pontosan így van. Az eladó ráfázik, ha perre kerül a sor. Ami ingó és mozdítható, azt viheti, minden mást, ami a lakással összefügg, gázcső, csaptelepek, stb. csak akkor viheti el, ha az a megállapodásban szerepel, tehát a vevő tud róla, hogy nem kerül a tulajdonába.

2017. máj. 17. 10:36
 15/21 A kérdező kommentje:
Elgondolkodtató amiket írtatok. Én nem tudok beleszólni, de továbbítottam a válaszaitokat. Szerintem egy próbát megér visszanyálazni a részleteket, hogy jogos-e a fűtőalkalmatosság elvitele. Úgy emlékszem az ügyvédet az eladó vitte.
2017. máj. 17. 13:28
 16/21 anonim ***** válasza:

Ja amúgy még valami eszembe jutott: kandallót nem vihettek el, a kandalló az beépített. Szerintem te egy kályhára gondolsz.

Egyébként sajnos konkrétumot én sem tudnék mondani, a kályha mozdítható ha szétszedik, nekem mondjuk nagyon nem jutna eszembe cipelgetni, ha már eladom a házat.

2017. máj. 17. 14:27
 17/21 A kérdező kommentje:
Itt mondjuk épp arról van szó, hogy az eladó külföldre költözik. Így én is épp azt kérdeztem, hogy és akkor mit kezd a kandallóval? Viszi magával?
2017. máj. 17. 14:33
 18/21 anonim ***** válasza:
attól függ miben egyeztek és mi van a szerződésben, mert akkor akár a kandalló üzemetetéséhez szükséges dolgokat is ott kellene hagyni (fűrész,fejsze,tüzelőanyag) mert önmagában egy kandalló nem ad ám meleget
2017. máj. 17. 16:12
 19/21 anonim ***** válasza:
majd írd meg a sztori végét!
2017. máj. 17. 19:49
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

"Rosszul tudod. Üzletben nincs "úgy érzem", "evidens" meg a többi lózung. Adásvételi szerződés van, amelyben részletesen meg kell nevezni a ház tartozékait."

Te tudod rosszul.

Üzletben is van tisztesség, ha meg netán nincs, akkor a bíró majd tesz bele, az eladó meg majd fizet kártalanítást, perköltséget, kamatot, miegyebet.

Adás-vételi szeződésben nem szokás részletesen megnevezni a ház tartozékait. Ezzel az erővel a kilincseket, ajtókat, ablakokat is vihetné a mohó paraszt. Meg szaggathatná lefelé a tapétát, verhetné a csempét. Ami az épülettel egyben van, azt csak akkor szerelheti le, ha a vevő arról tud, hogy el kivánja vinni és ehhez hozzá is járul. Ilyenkor a kéményt is viheti akár, de csak ilyenkor. Ha nem hajlandó a kandallót visszaszolgáltatni, ráadásul beépítve, ahogy volt, akkor még akár csalásért is fel lehet jelenteni a gyökeret.

2017. máj. 18. 00:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.