Mit kellene most tennem ebben az esetben? (Ausztrál mentőhelikopter katyvasz)
Hosszú lesz, próbálok mindent leírni a teljes látás érdekében.
Szóval. Márciusban kirándultunk a párommal Ausztriában a Schneeberg-re. A piros turista útvonalon mentünk, többször is keresztezte utunkat az erdészek által használt földút. A hóhatár kezdeténél egyből problémába is ütköztünk, mert egy sziklás részen az el nem olvadt jeges havon megcsúsztam és egy szakadék széléhez csúsztam, ott megfogott egy nagyobb kő, így nem estem le. Onnan nem tudtam visszamenni segítség nélkül, se fel se oldalra, mert látszott, ott a víz útja, minden nagyon instabil volt, nem akartam kockáztatni, igazából eléggé meg is ijedtem. Ezen kívül viszont nem volt semmi bajom. Alattam egy olyan 5-6 méteres szakadék volt, ha jól esek, akkor hó, ha rosszul, akkor sziklák. A párom előttem járt pár méterre, az ő segítségére nem számíthattam, mert ha elindult tovább, hogy körbeérve tudjon segíteni alulról, akkor köveket indított meg felém. Lefele ugyan ez játszott, így ő sem mozdult inkább. A sakkhoz tudnám hasonlítani, amikor mattot kap az ember és rájön, hogy nem tud hova lépni. Ezért felhívta a 112-őt, annyira nem jó angolos, a lényeget nagyjából elmondta, hogy nem tudok onnan elmozdulni és kellene segítség. Fél óra múlva kapott egy magyar tolmácsot, annak részletesen is el tudta mondani mi a probléma. Ekkor viszont már helikoptert indítottak utánunk. Ezután többször mondta a párom, hogy nem indokolt a helikopter, igazából egy ember is könnyedén segíthetett volna nekem, csak oda kellett volna nyújtania a kezét. Alattunk volt az erdészút egy száz méterrel, szóval megközelítőnek is megközelíthető volt, valamint nem volt semmilyen sérülésem, hogy szükséges legyen ekkora cécó. Ennek ellenére csak annyit mondtak nekünk, hogy ne mozduljunk és jönnek a gyalogosok is és a helikopter is. Nagyon sokáig keringtek a környéken, mert nem találtak minket, közben párom folyamatosan beszélt a tolmáccsal, és próbálta őket útbaigazítani, merre vagyunk. Nem voltak azzal sem tisztában, hogy a piros turista útvonalon vagyunk, pedig gondolná az ember, ha ott dolgoznak ezzel tisztában vannak. Mikor megtaláltak többször lebegtek felettünk, egyik alkalommal a felettem lévő barátom majdnem lesodorta a légörvény, kérte őket, hogy ne jöjjenek helikopterrel, mert le fog csúszni ő is. Végül egy kötélen lógó emberke odarepült hozzám, beleültetett egy ilyen karabineres valamibe, és elrepültünk egy tisztásig. Közben a párom mondta, hogy most már le tud menni, ő csak addig nem tudott mozdulni, amíg én ott vagyok, mert rám jöttek a kövek, de ezt előzőleg is elmondta a telefonba. Rászóltak, hogy ne mozduljon, várja meg a gyalogosokat, majd két perc után ment utána is a helikopter és azzal hozták le, neki kellemetlenebb volt az út, mert megviselte a szerkezet alsó tájékon. Lent egy nő kérdezgetett angolul, hogy elájultam e, emlékszek e mindenre, van e valami sérülésem. Mondtam hogy minden rendben, emlékszek mindenre, teljesen jól vagyok. Leírt németül valamit az ambuláns lapra, elkérte a címem és a személyimet, TB kártyámat, barátomét is utólag, miután leért, lefényképezték őket meg a kocsit is, amivel voltunk a parkolóban. (Tőle is megkérdezték, hogy én jól vagyok e, mondta h igen) Kb ennyi volt, utána elszálltak újra a hegyek közé, még keringtek ott egy darabig. Hazaérve utánanéztünk a dolgoknak és akkor konstatáltuk, hogy kivételesen Ausztriában kiemelten magas a mentőhelikopteres mentés és hogy azt a biztosítás sem fizeti. (Nem volt biztosításunk, mindenesetre később a konzul elmondása szerint visszamenőleg is köthetünk ilyen esetben, valamint, ha gyalogosokat küldenek értünk, ahogy kértük, akkor azt biztosítás nélkül is ki tudtuk volna fizetni gondolkodás nélkül) Írtam egy levelet az OEPnak (már nem oep, csak nem tudom mi az új neve) valamint németül is egyet a mentőszolgálatnak.Azt írtam le nekik röviden, hogy mi ilyenkor a teendő és hogy lehetséges e hogy nem kell kifizetni abban az esetben, ha tévesen küldték ki a helikoptert. Az OEP válaszolt, hogy amennyiben kapok csekket, azzal fáradjak be a Járásügyi Hivatalba. Ausztriából egy hónap múlva kaptam választ, akkor, amikor megérkezett a levél tőlük postán. Mint kiderült akinek írtunk az csak a hegyimentős cég volt és a helikopteres egy másik cég. Csak annyit közöltek, hogy ők 114 eurót követelnek tőlünk, de a helikopteres téma nem rájuk tartozik. Ezenkívül, hogy leírták mit követelnek, nem írták, hogy hogyan, milyen módon stb. A postai úton érkezett levélben, amit a mentőhelikopteres cég küldött abban egy magánbankszámlaszámmal ellátott egymillió kétszázezres díj található. Lebontva, hogy félórás repülési díj, 2 személy szállítás és kötszerszerű dolgok( olyanra nem volt szükség) Valamint egy anamnézis, miszerint nem emlékeztem mindenre, és elvesztettem az emlékezetem, amit utána tagadtam. (Google fordítóval fordítottam le, németül van) Akit esetleg érdekel, annak elküldöm privátba. A barátom levele is az én címemre jött, ugyan ezzel a pénzösszeggel, csak az ő anamnézis része üresen van hagyva. Na már most, előre leszögezem, hogy én ezt nem hogy nem tudom, de nem is vagyok hajlandó kifizetni. Amennyiben arról lenne szó, hogy indokolt volt a mentés ezen módja, pl tényleg eltörik valamim, elájulok stb, akkor egy szavam sem lenne. De ha van hangfelvétel a segélyhívásról, akkor ott nagyon világosan, többször is elhangzik, hogy nincs rá szükségünk, két embert szerettünk volna gyalogosan. (akkor még nem is tudtuk, hogy ez fizetéssel jár, annak ellenére nem akartuk a helikoptert). Szóval, most nem tudom mit tegyek. Két dolog van, ami közül választhatok. Teszek valamit, illetve nem teszek semmit. Ha nem teszek semmit, az azt jelenti, hogy azt mondom nem kaptam semmilyen levelet( nem volt ajánlva, sehogy sem, csak bedobták a postaládába) és várom, hogy ők hajtsák be rajtam a pénzt valahogy. Nem tudom milyen módjai vannak ennek, ezért is tettem fel ezt a kérdést, hátha valaki okosabb. A járásbíróságnak ezért sem akarom elvinni a levelet, mert azzal már megkaptam, illetve, ahogy olvastam nem finanszírozza a helikopteres mentést, így felesleges is lenne. Írni levelet még a helikopteres cégnek hasonló okokból nem írtam. Elsőnek utána akarok járni mik lehetnek ennek a következményei, ha nem reagálok, vagy ha reagálok, azt hogyan kellene, milyen formában tennem. Valamint, ha jogi útra terelődik a dolog, akkor lehetséges e ezzel érvelnem, hogy nem volt rá szükségünk és nem kértük, valamint, hogy a levélben is téves az anamnézis amit felállítottak? Teljesen tanácstalan vagyok jelenleg, nem tudom kihez fordulhatnék.
Köszönöm a türelmét, annak aki mindezt végigolvasta!
25N

# 10
Próbáltam fent leírni, de megpróbálom még egyszer:
Nem te döntöd el, hogy a mentés milyen formában fog történni. Ez nem a te lehetőséged. A segélykéréstől kezdve te passzív szereplő vagy, minden felelősség (többek közt az életedért) a mentésirányító kezében van. Ő dönt.
Ez nem pizzarendelés. Amikor mentőt hívsz, akkor sem te fogod megmondani, hogy milyen felszereltségű autót küldjenek. Egyrészt azért mert te nem értesz hozzá, másrészt azért mert nem te vagy a felelős.
Itt ugyanez a helyzet.
Tudom, hogy sok pénz, és azt is értem, hogy próbáltok keresni valamit, amibe kapaszkodhattok, ha már előre nem gondoltátok végig ezt...
Ahogy írtam: próbáljatok biztosítóval beszélni, még a bankkártyához is járhat biztosítás, hátha segít valamit. (nem nagyon bízom benne, de megpróbálnám a helyetekben) Másrészt kérni kell a díj mérséklését levélben. Ott leírhatod, hogy téged is lehoztak, miközben te le tudtál jönni magadtól is. Ez simán felezheti a költségeket...
Azt azonban nem ajánlom, hogy passzívak maradjatok, vagy elsunnyogjátok, mert előbb utóbb rátok találnak és akkor már sokkal nagyobb lesz a számla.

Azt, hogy kell-e a helikopter vagy nem, NEM ti döntitek el, hanem a szakemberek, szóval nincs itt katyvasz, a helis mentés rohadt drága, és 10/9 nem fedezi a biztosítás, szóval szívás.
Mellesleg egy olyan szakaszon ez a legértelmesebb mentési mód, mert mind mondtad kőomlás nélkül nehézkesen megközelíthető a dolog.
Legközelebb pedig odafigyeltek, ha már a piros útvnoalon kóvályogtok.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!