Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit kellene most tennem ebben...

Mit kellene most tennem ebben az esetben? (Ausztrál mentőhelikopter katyvasz)

Figyelt kérdés

Hosszú lesz, próbálok mindent leírni a teljes látás érdekében.

Szóval. Márciusban kirándultunk a párommal Ausztriában a Schneeberg-re. A piros turista útvonalon mentünk, többször is keresztezte utunkat az erdészek által használt földút. A hóhatár kezdeténél egyből problémába is ütköztünk, mert egy sziklás részen az el nem olvadt jeges havon megcsúsztam és egy szakadék széléhez csúsztam, ott megfogott egy nagyobb kő, így nem estem le. Onnan nem tudtam visszamenni segítség nélkül, se fel se oldalra, mert látszott, ott a víz útja, minden nagyon instabil volt, nem akartam kockáztatni, igazából eléggé meg is ijedtem. Ezen kívül viszont nem volt semmi bajom. Alattam egy olyan 5-6 méteres szakadék volt, ha jól esek, akkor hó, ha rosszul, akkor sziklák. A párom előttem járt pár méterre, az ő segítségére nem számíthattam, mert ha elindult tovább, hogy körbeérve tudjon segíteni alulról, akkor köveket indított meg felém. Lefele ugyan ez játszott, így ő sem mozdult inkább. A sakkhoz tudnám hasonlítani, amikor mattot kap az ember és rájön, hogy nem tud hova lépni. Ezért felhívta a 112-őt, annyira nem jó angolos, a lényeget nagyjából elmondta, hogy nem tudok onnan elmozdulni és kellene segítség. Fél óra múlva kapott egy magyar tolmácsot, annak részletesen is el tudta mondani mi a probléma. Ekkor viszont már helikoptert indítottak utánunk. Ezután többször mondta a párom, hogy nem indokolt a helikopter, igazából egy ember is könnyedén segíthetett volna nekem, csak oda kellett volna nyújtania a kezét. Alattunk volt az erdészút egy száz méterrel, szóval megközelítőnek is megközelíthető volt, valamint nem volt semmilyen sérülésem, hogy szükséges legyen ekkora cécó. Ennek ellenére csak annyit mondtak nekünk, hogy ne mozduljunk és jönnek a gyalogosok is és a helikopter is. Nagyon sokáig keringtek a környéken, mert nem találtak minket, közben párom folyamatosan beszélt a tolmáccsal, és próbálta őket útbaigazítani, merre vagyunk. Nem voltak azzal sem tisztában, hogy a piros turista útvonalon vagyunk, pedig gondolná az ember, ha ott dolgoznak ezzel tisztában vannak. Mikor megtaláltak többször lebegtek felettünk, egyik alkalommal a felettem lévő barátom majdnem lesodorta a légörvény, kérte őket, hogy ne jöjjenek helikopterrel, mert le fog csúszni ő is. Végül egy kötélen lógó emberke odarepült hozzám, beleültetett egy ilyen karabineres valamibe, és elrepültünk egy tisztásig. Közben a párom mondta, hogy most már le tud menni, ő csak addig nem tudott mozdulni, amíg én ott vagyok, mert rám jöttek a kövek, de ezt előzőleg is elmondta a telefonba. Rászóltak, hogy ne mozduljon, várja meg a gyalogosokat, majd két perc után ment utána is a helikopter és azzal hozták le, neki kellemetlenebb volt az út, mert megviselte a szerkezet alsó tájékon. Lent egy nő kérdezgetett angolul, hogy elájultam e, emlékszek e mindenre, van e valami sérülésem. Mondtam hogy minden rendben, emlékszek mindenre, teljesen jól vagyok. Leírt németül valamit az ambuláns lapra, elkérte a címem és a személyimet, TB kártyámat, barátomét is utólag, miután leért, lefényképezték őket meg a kocsit is, amivel voltunk a parkolóban. (Tőle is megkérdezték, hogy én jól vagyok e, mondta h igen) Kb ennyi volt, utána elszálltak újra a hegyek közé, még keringtek ott egy darabig. Hazaérve utánanéztünk a dolgoknak és akkor konstatáltuk, hogy kivételesen Ausztriában kiemelten magas a mentőhelikopteres mentés és hogy azt a biztosítás sem fizeti. (Nem volt biztosításunk, mindenesetre később a konzul elmondása szerint visszamenőleg is köthetünk ilyen esetben, valamint, ha gyalogosokat küldenek értünk, ahogy kértük, akkor azt biztosítás nélkül is ki tudtuk volna fizetni gondolkodás nélkül) Írtam egy levelet az OEPnak (már nem oep, csak nem tudom mi az új neve) valamint németül is egyet a mentőszolgálatnak.Azt írtam le nekik röviden, hogy mi ilyenkor a teendő és hogy lehetséges e hogy nem kell kifizetni abban az esetben, ha tévesen küldték ki a helikoptert. Az OEP válaszolt, hogy amennyiben kapok csekket, azzal fáradjak be a Járásügyi Hivatalba. Ausztriából egy hónap múlva kaptam választ, akkor, amikor megérkezett a levél tőlük postán. Mint kiderült akinek írtunk az csak a hegyimentős cég volt és a helikopteres egy másik cég. Csak annyit közöltek, hogy ők 114 eurót követelnek tőlünk, de a helikopteres téma nem rájuk tartozik. Ezenkívül, hogy leírták mit követelnek, nem írták, hogy hogyan, milyen módon stb. A postai úton érkezett levélben, amit a mentőhelikopteres cég küldött abban egy magánbankszámlaszámmal ellátott egymillió kétszázezres díj található. Lebontva, hogy félórás repülési díj, 2 személy szállítás és kötszerszerű dolgok( olyanra nem volt szükség) Valamint egy anamnézis, miszerint nem emlékeztem mindenre, és elvesztettem az emlékezetem, amit utána tagadtam. (Google fordítóval fordítottam le, németül van) Akit esetleg érdekel, annak elküldöm privátba. A barátom levele is az én címemre jött, ugyan ezzel a pénzösszeggel, csak az ő anamnézis része üresen van hagyva. Na már most, előre leszögezem, hogy én ezt nem hogy nem tudom, de nem is vagyok hajlandó kifizetni. Amennyiben arról lenne szó, hogy indokolt volt a mentés ezen módja, pl tényleg eltörik valamim, elájulok stb, akkor egy szavam sem lenne. De ha van hangfelvétel a segélyhívásról, akkor ott nagyon világosan, többször is elhangzik, hogy nincs rá szükségünk, két embert szerettünk volna gyalogosan. (akkor még nem is tudtuk, hogy ez fizetéssel jár, annak ellenére nem akartuk a helikoptert). Szóval, most nem tudom mit tegyek. Két dolog van, ami közül választhatok. Teszek valamit, illetve nem teszek semmit. Ha nem teszek semmit, az azt jelenti, hogy azt mondom nem kaptam semmilyen levelet( nem volt ajánlva, sehogy sem, csak bedobták a postaládába) és várom, hogy ők hajtsák be rajtam a pénzt valahogy. Nem tudom milyen módjai vannak ennek, ezért is tettem fel ezt a kérdést, hátha valaki okosabb. A járásbíróságnak ezért sem akarom elvinni a levelet, mert azzal már megkaptam, illetve, ahogy olvastam nem finanszírozza a helikopteres mentést, így felesleges is lenne. Írni levelet még a helikopteres cégnek hasonló okokból nem írtam. Elsőnek utána akarok járni mik lehetnek ennek a következményei, ha nem reagálok, vagy ha reagálok, azt hogyan kellene, milyen formában tennem. Valamint, ha jogi útra terelődik a dolog, akkor lehetséges e ezzel érvelnem, hogy nem volt rá szükségünk és nem kértük, valamint, hogy a levélben is téves az anamnézis amit felállítottak? Teljesen tanácstalan vagyok jelenleg, nem tudom kihez fordulhatnék.

Köszönöm a türelmét, annak aki mindezt végigolvasta!

25N

2017. máj. 2. 13:37
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
A kérdésben teljesen hülyeséget írtam..:D Szóval nem ausztrál, hanem osztrák) bocsánat!
2017. máj. 2. 13:55
 2/14 anonim ***** válasza:
Hány kengurút láttatok? :D Esküszöm kétszer átolvasva nem értem a szitut, mármint azt a részét ami a bajt okozta.
2017. máj. 2. 14:31
 3/14 A kérdező kommentje:

Melyik bajt?

Hegyen mentünk felfele, és egy sziklás résznél, ahol elkezdődött a hóhatár megcsúsztam a jeges havon és lecsúsztam egy U alakú katlan aljához. De ez ilyen lépcsős volt, több szintes. És nem estem le az alattam lévő szintre, mert megfogott a kő. A barátom pedig a felettem lévő szinten volt, ahonnan meg felém sodorta a köveket, ha elindult valamerre is. És mivel az U alak aljában voltam, onnan nem tudtam segítség nélkül kimenni. Viszont erre az esetre nem volt indokolt a helikopter.

A másik baj, hogy lehet ki kell fizetni mindennek a költségét, amit nem szeretnék. Nem is tudnék.

2017. máj. 2. 14:51
 4/14 anonim ***** válasza:

Alapvetően ti hibáztatok, hogy nem volt külön biztosításotok alpesi mentésre.

A mentést vezető szakember joga és feladata eldönteni, hogy titeket milyen módon hoznak le a hegyről. Ez nem úgy meg, hogy te csak két embert rendelsz gyalogosan, mert szerinted az elég. Pont nem fognak a te véleményedre adni, hiszen bajba kerültél, mert nem jól döntöttél.

Ez elég drága tanulópénz.

Próbáljatok a biztosítótokkal egyezkedni (remélem sima utasbiztosításotok azért volt...), esetleg kérelmet írni a cégnek, hogy engedjék el a díj egy részét.

Sokáig sunnyogni sem megoldás, mert hamar nőnek ezek az összegek, ha átkerül valamilyen követeléskezelőhöz.

2017. máj. 2. 16:50
 5/14 anonim ***** válasza:

Nem értelek.

Ha elmegyek valahova az a minimum,hogy tisztában vagyok vele,hogy az orvosi ellátás stb mennyibe kerül,és ha tudom,hogy nincs rá pénzem,akkor keresek olyan biztosítást,ami ezt fedezi.

Teljesen jogos a részükről,hogy követelik a pénzt,nyilván se ajándékba kapják a felszerelést stb.

Ha szerencséd van,akkor engedik,hogy részletben fizesd ki,és ennyi.

Legközelebb meg legyetek okosabbak...

2017. máj. 2. 17:12
 6/14 anonim ***** válasza:
*ők
2017. máj. 2. 17:12
 7/14 A kérdező kommentje:

Nem egészen értek veletek egyet. Az lehet hiba, hogy nem volt biztosításunk, bár ebben az esetben teljesen mindegy lenne igazából, mert ugyan úgy ki kell fizetni még az osztrákoknak is a helikopteres mentést. És szerintem nem lényegtelen, hogy mennyire indokolt a mentésem, főleg ha tudatában vannak annak költségével. Ha ennyire drága, ennek kellene a legutolsónak lenni, kivéve, ha tényleg komoly a baj. Vagy szerintetek azzal, hogy felhívja bárki is őket, valamilyen segítségkéréssel, arra normális, hogy helikopter a válasz? Szerintem nem. Vagy legközelebb inkább ne is hívjak segítséget,nehogy helikoptert küldjenek megint? Mindegy. Nem értek ezzel egyet, egy szavam nem lenne, ha tényleg az lett volna, hogy elájulok, beverem a fejem, rosszul vagyok, eltörök stb és indokolt lett volna ez a fajta mentés. De így kicsit úgy érzem, mintha rendeltem volna egy pizzát és kiküldenek egy hatfogásos vacsorát és ki kell fizetnem a hatfogásos vacsorát, mikor nem is voltam annyira éhes. A másik, ami bosszant, az az ambuláns lap, ami nem fedi a valóságot. És mivel találtam az oldalukon( ma megtaláltam azt is) egy pontot, ahol arról írnak, hogy abban az esetben, ha nem indokolt a mentés nem kell kifizetni (googlefordítózva vmi ilyesmit értettem meg belőle, nem tudok németül). Így már arra is gondoltam, hogy azért másították meg az én állapotom, hogy ki kelljen fizetni. Szóval nem magamtól találtam ki ezt az indokolt kérdést, ők is figyelembe veszik ezt ezek szerint.

Valószínűleg írok nekik egy levelet, ha már ezt megtaláltam. De azért még az érdekelne, hogy ha nem jelentkezek, stb, oké, nő az összeg....de hogyan hajtja be rajtam?

2017. máj. 2. 19:14
 8/14 anonim ***** válasza:

Előzők: Egyik biztosítás sem fedezi a helikopteres mentést, még a speciális alpesi biztosítások sem! Tehát ne magyarázzátok be, hogy azzal meg lett volna oldva minden! Illetve ha valaki nem kéri, akkor miért hozzák le? Azt már csak eldöntheti valaki, hogy akarja e hogy lehozzák egy hegyről, miközben le tud jönni magától, nem? Vagy ha nem akkor ne kérjenek már tőle semmilyen összeget ezért! Nyilván ha sérült, nincs eszméleténél más a helyzet, de semmi bajom nem volt!

Ne haragudjatok, de ez szimpla áldozathibáztatás. Ha ott letettek volna egyértelmű lenne a dolog. Sokkal nagyobb veszélyhelyzetet teremtettek azzal, hogy helikopterrel jöttek értünk, mint amiben voltunk. A tolmácsnak torkom szakadtából ordítottam, hogy lefog vinni a helikopter turbulenciája mert egy hasadékban voltunk ahol lefele tolt minket a szél, én az alattam lévő kavicságyon csúsztam lefele folyamatosan úgyis hogy az egyik kezemmel a sziklában, a másikkal a fűbe kapaszkodtam és teljes testtel a földre feküdtem... :) Ha kicsit is tovább van felettünk biztos leestem volna, kb 6 méter, aztán rá barátnőmre és még 6 métert estünk volna együtt. A veszélyhelyzetünk meg abból állt, hogy barátnőm egy 6 méteres szikla szélén állt és én felette voltam már, ahova kötélen tudtam volna csak visszamenni a sziklafalon, de csak félig, utána 2-3 métert kellett volna a függőleges falon lemászni, majd a lefagyott hóra érkezve tudtam volna barátnőmhöz odamenni, de csak a havon keresztül, úgy hogy kapaszkodási lehetőség nem volt, csak a hó. Nyilván jobb ötletnek tűnt egy 3. embert bevonni, aki alulról érkezve könnyedén tudott volna segíteni neki. Viszont a mentőhelikopter 5 emberrel messzemenő túlzás akárhogy is nézzük. A tolmácsnak is elmondtam, hogy fölösleges mert a hegy lábánál voltunk gyakorlatilag és barátnőmnek semmi baja nem volt. Különben a föld úton nagyjából 10-15 perc lett volna megközelíteni, míg a helikopter 1,5 órát keresett minket, úgyhogy a gps koordinátáimat nem tudtam közölni mert le volt tiltva a gps. :) :) :) Ja meg a videó is, nyilván a központból. Az meg már csak fokozta az abszurditását a helyzetnek, hogy amikor láttam a helikoptert nem reagált, nem állt meg a helikopter amikor azt kértem, de amikor eltűnt, vagy hallhatóan nagyon messze járt, akkor mindig kérdezgettek hogy "na most látja a helikoptert?". :) Plusz az is erősíti a szimpla lehúzás gyanúját, hogy se a diszpécser se a tolmács nem fogta fel, hogy a piros útvonalon vagyunk, miközben egyetlen egy piros útvonal van. Ők mindenképpen szeretni tudták volna, hogy mi az útvonal neve. Miközben elmondtam nekik, hogy honnan jöttünk, a hegy melyik oldalán vagyunk és kb mennyit haladtunk ezen az útvonalon.

Szóval azt ne mondjátok, hogy teljesen jogos a követelésük, úgy hogy:

-nem kértük a helikoptert, amint meghallottam, hogy az jön értünk, közöltem, hogy nem kell mert a hegy lábánál vagyunk és barátnőm nem sérült

-nem volt indokolt a helikopter, lásd fent

-ekkora összegnél, aminek mértékével ők is tisztában vannak, fenn kell hogy álljon mint mérlegelési szempont a pénzügyi vonzatának is a mentésnek, főleg ha nem indokolt, már pedig ha nincs sérült és a hegy lábánál vagyunk, teljesen értelmét veszti a helikopteres mentés

-nekem is kiszámlázták, miközben én nem kértem mentést, nem voltam bajban és közöltem, hogy letudok jönni magamtól is...ők arra kértek ne menjek, mert jönnek a gyalogos mentők(nem jöttek, nem láttuk őket a 1,5 óra alatt...ismétlem, 10-15 perc az út autóval oda). Ti erre mit mondtok? Rendben! Nem akartam, hogy végül velem is történik valami, szerencsétlenek meg jöhetnek vissza értem! :) Viszont a helikopteres lehozatalt ha tudom, hogy értem jön a helikopter, biztos, hogy megakadályoztam volna, ha kell fizetni érte, ha nem, mert mint fentebb is írtam, hogy amikor barátnőmet vitték el majdnem levitt a turbulencia.....

Azt meg azért csak jobban tudom, hogy nekem mi a legjobb! Úgy sodor le a helikopter hogy egyébként letudok jönni egymagam is, vagy várok mert ha már felmásztak értem az út feléig akkor nem kóválygok el. Érdekessége ennek a résznek, hogy amikor láttam, hogy jön felém a helikopter, megkérdeztem, hogy értem jön-e, erre csak annyit mondott, hogy várjak, majd az ismételt kérdésemre már nem kaptam választ, csak akkor amikor a helikoptertől semmit sem hallottam!

-valótlanságokat állítottak az anamnézisben, ami különösen furcsa benne, hogy ugyan ezeket megkérdezték tőlem is: barátnőm jól van-e, emlékszik e mindenre, van e sérülése. Igen, igen, nem. Ennyi volt az én válaszom is. Gondolom csalódottságukban írták be a teljesen ellenkezőt.

Röhejes az egész, az is, hogy ti a kibszott biztosítást látjátok a legnagyobb problémának, miközben gyakorlatilag az életünkkel játszottak, csak hogy egy zsíros csekket küldhessenek nekünk, amiért ők 1,5 órát helikoptereztek és 10 perc alatt lehoztak minket. Nevetséges.

2017. máj. 2. 20:26
 9/14 anonim ***** válasza:
2017. máj. 3. 11:42
 10/14 anonim ***** válasza:

Köszönjük a tájékoztatást! Viszont a Schneeberg nem a Gross Gloeckner! :) Nyilván ha hegymászásra készülünk akkor más lenne a helyzet,de túrázni indultunk, tavaly is voltunk már csak másik útvonalon mentünk, ez meredekebb volt valamivel és megcsúszott barátnőm. Ennyi.

Nem a fizetéssel van a gondunk, hanem azzal, hogy nem volt indokolt a helikopter használata, sőt különösen veszélyes is volt! Illetve ha ez egy szolgáltatás, amiért fizetni kell, akkor hagy döntsük már el, hogy kérjük e vagy sem! Még úgy sem kértük, hogy azt hittük ingyenes, mert eu-n belül vagyunk.

2017. máj. 3. 13:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!