Támogatnátok azt, hogyha egy 18 év alatti fiúnak anyakönyvezett gyerek rendszeresen hangsúlyozza, hogy ő lány, akkor kaphasson ingyenes hormonterápiát és nemváltoztató műtétet?
1. Miért legyen ez ingyenes? Én is fizetek a saját testi defektjeim miatt, fizessen ő is.
2. 23 éves kor alatt az emberi test és lélek fejlődésben van. Egyesek szerint 30 éves korra éri el az ember a mentális csúcsát, vagyis akkor válik teljesen szilárddá az énképe.
Vagy te 10 évesen már tudtad ki és mi vagy? Ugyan már! Sokan (mind fiúk, mind lányok) 16-8 évesen konkrétan kipróbálják a szexet azonos neműekkel, mert a szexuális fejlődésük igényli ezt. Nem azért, mert homoszexuálisok lennének, hanem azért, mert csak így tudják felmérni a saját identitásukat. Ez kb olyan, mint hogy én 16 éves koromban egy csomót dohányoztam, majd abbahagytam és kijelentettem, hogy a dohányosok gyökerek. "Ha nem próbálod, minek mondod?" alapon:D
18 évesen senki nem áll készen arra, hogy teljes mértékben azonosítsa magát.
Nem. Egyrészt bármilyen érettnek tűnik valaki 21-22 év alatt, attől még nem teljesen az. Ahogy előttem is írták, ez egy visszafordíthatatlan dolog, gyereknek semmiképp nem engednék ilyet.
Másrészt a transzszexualitás egy nagyon komoly pszichés betegség, nem minden esetben a női hormonok és az operáció a megoldása. Amerikában (az ezt legjobban toleráló országban) a transzszexuálisok körében 40% az öngyilkossági arány "nemváltás" előtt, és után is. Ez akkor is jellemző, ha teljesen meggyőző a műtét, tehát nem társadalmi nyomásra történik.
Megfelelő terápia a megoldás, egy skizofrén betegen sem segítünk azzal, ha meggyőzzük, hogy a hangok, amiket hall, azok tényleg léteznek. Biztosan van olyan eset, amikor ténylegesen a "nemváltás" a megfelelő eljárás, de meggyőződésem, hogy sokkal kevesebb esetben, mint amennyiben történik.
Ha egy pszichológus meg tudja erősíteni, hogy nem egy múló szeszélyről van szó, hanem komoly a dolog, akkor minden értelmes szülőnek támogatnia kell a gyerekét, és segíteni, hogy minél könnyebben boldoguljon.
Mert ebben a társadalomban egyelőre viszonylag kevés a felvilágosult, empátiával rendelkező ember, minden támogatásra szüksége lesz. Persze idővel, ahogy az új, toleránsabb generáció felnő, majd kihalnak a most beszólongatók, de addig is valahogy ki kell bírni.
Nagyon fontos, hogy mielőbb megkezdje a hormonterápiát, amennyiben erre szükség van, mert ha csak idősebb korában fog hozzá, akkor sokkal nehezebb lesz neki, sok műtét nélkül visszafordíthatatlan változással is meg kell majd küzdenie.
A TB-nek természetesen támogatnia kell(ene) minden ilyen kezelést, hiszen bár nem betegségről van szó, de mégis egy olyan állapot ez, amit senki nem választ magának, hanem beleszületik, és hátrányosan hat az ember életminőségére.
Az, hogy kinek mi hat hátrányosan az életminőségére totál szubjektív dolog. Ezzel az érveléssel, mindenki követelhetné az ingyenes kezelést, mert ki vagy te, hogy megmondd mennyivel van ő kevésbé rossz helyzetben mint mások.
Ha más neműnek képzeli magát, akkor max egy pszichiátriai kezelést lehetne ingyér kilobbizni. Azt támogatnám. Hiába műtik át ezerszer sosem lesz elégedett, mert legbelül tudni fogja, hogy nem igazi nő vagy férfi csak valami gyenge másolat. Ezért is lesznek még átszabás után is öngyilkosok.
"Ingyenesen" - a TB terhére - semmiképpen, még felnőtteknek sem.
Fizetősen (Normatív TB támogatás mellett) serdülőkorától pubertás-blokkolókat kaphat 2 db különböző pszichiáter szakvéleményére (Gyermekkori nemi identitászavar, BNO F64.20). A pubertás-blokkolók hatása szedésük abbahagyása esetén 100%-ban visszafordítható. A diagnózist felnőtt korban felül kell vizsgálni, és ott dönteni, hogy a gyermek pszichoszexuális értelemben melyik nemhez tartozik. Amennyiben transzszexuális (BNO F64.00) identitás esetében fennáll, akkor fizetősen (normatív TB támogatás mellett) a visszafordíthatatlan hatású hormonkezelés javallott.
A nemi szervi helyreállító műtétet transzszexualizmus javallatra (tehát nem olyan személyeknél, akik születési rendellenesség miatt nem meghatározható I.-leges nemi jellegekkel jöttek világra) a TB EGYETLEN FILLÉRREL SEM TÁMOGATJA, és ez így van jól. A nemi szervi helyreállító műtétet transzszexualizmus javallatra Magyarországon megfelelő minőségben senki nem csinálja meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!