Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az egyik szülő halála esetén...

Az egyik szülő halála esetén a gyerekek kezdeményezhetik, hogy legyen eladva a családi ház?

Figyelt kérdés
Magyarul megtehetik-e azt, mint a szülő tette volna, hogy beadja a válópert válnak eladják a házat és felezik. A gyerekeknek van-e ilyen joga, vagy ők csak a másik szülő halála után kapják meg a házat mint örökséget.

2017. ápr. 12. 17:54
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
77%
A gyerekek csak az elhalt szülő részét kapják meg, de azt is özvegyi haszonélvezeti joggal terhelten. Nem tudják eladni.
2017. ápr. 12. 17:59
 2/17 anonim ***** válasza:
28%

Nincs ehhez joguk.

A gyerekeknek nincs, amíg csak egy szülő is él.

Kivétel ha a gyerekek nevére íratták a házat. De a szülőt akkor sem teheti ki az utcára.

sőt ma már kötelezhetik a gyereket, hogy a szülőt kötelessége eltartani.

2017. ápr. 12. 18:01
 3/17 anonim ***** válasza:

Egy szülő halálával megkapják az elhunyt szülő tulajdoni hányadát. Ha pl egy gyerek van akkor van a szülőnek egy 1/2 része és a gyereknek 1/2 része. ha kettő, akkor szülő 1/2 a gyerekek 1/4-1/4. Gondolom, ha vita van, és a gyerekek már jogképes korban vannak akkor gondolom meg lehet csinálni, de nem jellemző. Nemigazán hallottam még ilyenről, de biztos megcsinálják.

30/f

2017. ápr. 12. 18:01
 4/17 anonim ***** válasza:
23%

Ja. Ha van rajt haszonélvezeti, akkor nem lehet.

30/f

2017. ápr. 12. 18:02
 5/17 A kérdező kommentje:

Tehát csak akkor van rá esély, hogy eladják így, ha nincs az életben maradt szülőnek rajta haszonélvezeti joga?

Tudtok nekem valami linket adni, ahol ez pontosan le van írva, mint jogszabály? Hol keressem?

2017. ápr. 12. 18:22
 6/17 anonim ***** válasza:

Asszem ennél azért bonyolultabb.

Ha pl. a hátramaradt szülő hajlandó elhagyni azt a házat, akkor a haszonélvezetet meg is lehet váltani, és máris forgalomképes a ház.

2017. ápr. 12. 18:24
 7/17 anonim ***** válasza:

Semmilyen válópert nem adhatsz be a halott szülő helyett. Honnan jött ez az abszurd ötlet? :)

A házat el lehet adni a tulajdonosok eegyetértésével, de a gyakorlatban a kutya sem fog megvenni egy haszonélvezettel terhelt ingatlant. Ugyanis ha sikerül eladni, a haszonélvezetet továbbra is biztosítani kell az özvegy félnek.

2017. ápr. 12. 18:30
 8/17 A kérdező kommentje:
Azt ott rosszul fogalmaztam meg. Végül is a lényeg értem, hiába hal meg az egyik szülő a másiknak rajta a haszonélvezete és nem lehet eladni. Oké köszönöm, csak ennyit akartam.
2017. ápr. 12. 18:35
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
El lehet adni, ha találtok olyant, aki megveszi haszonélvezettel. De erre ne építsetek.
2017. ápr. 12. 18:46
 10/17 anonim ***** válasza:
50%
Mi lenne, ha olyanok akiknek a kezébe még sose volt Ptk nem szólalna meg? EL TUDJÁK ADNI A SAJÁT RÉSZÜKET. Semmi se korlátozza őket abban, hogy eladják, az más kérdés, hogy nincs olyan hülye ember aki haszonélvezettel terhelt ingatlant megvenne.
2017. ápr. 12. 19:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!