1:Hány évesen dönthet a gyerek arról hogy akar-e menni az apjához?
Én egy 11 éves lány vagyok.(12 leszek 3 hónap múlva) Van olyan amikor egyáltalán nincs kedvem menni apukámhoz.
2:A másik story: Én az Újlak utcai Ált. iskolába járok(5.c) Órákon nem lehet tanulni e miatt: Mindenki órdít,csúnyán beszél,verekszik. Mármint 3-8 ember. Anyukámmal kitaláltuk hogy átmegyek másik iskolába,de apám nem engedi. Mikortól dönthetek én? Mennyi beleszólásom van nekem és apámnak?
NEKED akkor van beleszólásod bármibe is ezek közül, ha betöltötted a 18. évedet.
HA nem mégy apádhoz, akkor adott esetben anyádat igen komolyna megbüntetik (pßenzbüntetés), szóval ez nem játszik.
Az iskoalváltást meg a szüleidnek kellene egymás közt megbeszélni. Apád miért nem akar beleegyezni, van valami reális oka?
En ugy tudom lehet papirt kiallitatni hogy nem kell menned. De nem akkor hogyha pl "nem izlett az ebed" , nyomos ok kell ilyen peldaul a testi,lelki bantalmazas.
Iskola valtasnal pedig szerintem nem sok beleszolasa van. Bar ha kozos a felugyeleti jog akkor mas a helyzet.
Engem anya nevelt fel egyedul. Soha nem keett apatol sem engedely, se hatarozat hogy melyik suliba mehetek.
A gyerektartást nem arra fizeti apuka, hogy hétvégén nála legyen a gyerek... Meg egy icipicit talán messze szaladtál a bírósággal egy olyan ártatlan párbeszéddel kapcsolatban, minthogy:
- Szia apa!
- Szia!
- Figyelj csak, most hétvégén nem mennék hozzád, húzós hetem volt, inkább itthon lazulnék, haverokkal lennék.
- Rendben, érezd jól magad. Szia!
- Szia!
Kb így néz ki egy normális szülővel ez a beszélgetés.
Én arra gondoltam, ha a gyerek úgy dönt, hogy nem akar többet az apjához járni rendszeresen. (bár most újra elolvasva látom, hogy a kérdező nem pont így fogalmazott)
Mert bizony ebben az esetben, ha nyomós indok nélkül nem látogatja, akkor a bíróság dönthet arról, hogy nem kell a továbbiakban gyerektartást fizetnie.
"Mert bizony ebben az esetben, ha nyomós indok nélkül nem látogatja, akkor a bíróság dönthet arról, hogy nem kell a továbbiakban gyerektartást fizetnie."
A láthatásnak semmi köze a gyerektartáshoz.
"mondjuk akkor az apa meg kérvényezheti a bíróságon, hogy ne kelljen a továbbiakban gyerektartást fizetni. Nem biztos, hogy win-win."
A gyerektartás fizetése meg a láthatás két teljesen különbözö dolog, a kettnek semmi köze egymáshoz.
Attól, hogy a gyerek nem látogatja a szülöt, a szülö továbbra is köteles 18 éves koráig fizetni a gyerektartást (és hiába kérvényezi, nem szüntetik meg ezt a kötelezettségét, mert erre nincs jogilag leheöség), csak ezután, amikortól rokontartás járna már, lehet érdemtelenség miatt kérni a kötelezettség alóli felmentést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!