Használhatom akkor a gáz-riasztó pisztolyom ha konfliktus/összeszólalkozás miatt akar valaki nekem jönni?
Tehát ha közterületen veszekedésbe keveredek valakivel (legyen az c kategóriás egyed, nyomulós pasi, vagy csak simán agressziv nagypofájú ember) és fenyegetve közelít felém vagy nekem akar jönni esetleg követ engem akkor rá foghatom a pisztolyt?
Ilyen esetekben eléggé indokolt, hogy használjam? Vagy csak akkor ha minden előzmény nélkül valaki rám akar támadni vagy ki akar rabolni?
Válaszokat előre is köszi!
26/L
"Teljesen egyértelmű esetnél miért gyanúsítanák meg garázdasággal"
Nem tudom, talán megszokásból, de valóban így szokták csinálni.
Kérdező: olvasgass utána a témakörnek, kezdd a kaliberinfo.hu -n.
"Útolsó: zoraki 917-est szereztem be, az aránylag okés nem? :)"
A zoraki az öntöltők közül a legkevésbé rosszak egyike, tűzkészen viselhető, ennek ellenére ugye klasszikusan nem ajánlunk öntöltőt önvédelemre. Bár nyilván úgyse fogsz újat venni, ha esetleg tönkremegy, elhasználódik, új kell, akkor mindeképpen forgótárast javaslok. Ugye a fegyver egy dolog, javasolt egy normális tok, és célszerű kipróbálni a patronokat is, és felváltva tárazni CS-t és PV-t.
"Teljesen egyértelmű esetnél miért gyanúsítanák meg garázdasággal. Amit írtál természetesen ilyen létezhet, de inkább csak pl. kocsmai verekedésnél vagy egyéb tömegbunyónál. "
Nyilván úgy a logikus, ahogy te mondod, de nálunk nem minden esetben úgy járnak el a hatóságok, ahogyan az logikus vagy intuitív.
" miért lenne a rendőrségnek érdeke őt nem megvédeni és a támadójának igazat adni. Szerintem ez sehol nincsen így a világon."
Hogy miért ezt csinálják, arra igazából több elmélet is van. Egyrészt, lehet magyarázni azzal, hogy az önvédekezőket azért szokták kicsit megszorongatni, mert biztosra azt ők ugye eljárás nélkül nem tudhatják soha, hogy ki mond igazat, és ez valamilyen szinten elfogadható. A másik, hogy egyfajta kádári reflex még mindig van a rendőrvezetőkben, és most anélkül, hogy nagyon belemerülnénk az aktuálpolitikába (mivel ugye ez egy szakmai téma), nem igazán szeretik a korrupt vezetők az olyan személyeket és társadalmakat, amik meg tudják védeni magukat és egymást. Ráadásul a rendőrhatóság szereti elérni, hogy a védekező erőszak az ő monopóliuma legyen ezzel legitimizálva a saját hatáskörét, létét és befolyását. A közrendőr meg felsőbb utasításokra jár el, és hidd el, nagyon szeretik a rendőri vezetők fitogtatni a hatalmukat. Egy kicsit régebbi példa:
https://www.youtube.com/watch?v=B5uJmSbz1BY
Ebben a videóban lehet látni, hogy a BRFK a fegyvereket szabályozó korm. rendelet mellékletét egy körlevélben módosítja (vagy legalábbis akarja). Ami ugye ép ésszel egyszerűen felfoghatatlan, és a jogász a videóban se érti, mert ilyen alapon legközelebb mondom a Szitának (polgármester) a lakossági fórumon, hogy ugyan már a Kaposvári Önkormányzat írja már át az alaptörvény bizonyos cikkejeit, mert miért ne és amazok meg át is írják. Ez jogállamban nem így működik. Na, az általam említett jelenség is pontosan ugyanilyen, a rendőrhatóság elég skizofrén módon fogja fel a saját szerepkörét és szükségességét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!