Mennyi ideig tartják a hagyatéki ügyek aktáit?
5 év után selejtezhetőek az iratok.
De ha meg is vannak, nem lehet abba csak úgy betekinteni, csak feleknek.
Kösz.
Az, hogy selejtezhetőek, mit jelent gyakorlatban, szokásokban?
Én nem tudom, de nem kéne tényleg tovább tartani. Mert a családkutatásnél én találtam -igaz, hogy földekre, ingatlanra- még 1700-as feljegyzéseket is.
Iratfajtától függően 10 év vagy több az irtatmegőrzési kötelezettség.
Ezután selejtezhetők a régebbiek, de a gyakorlat az, hogy egyáltalán nem szokták selejtezni őket.
Persze számonkérni csak a kötelezettségi időn belül lévő okiratokat, dokumentumokat lehet.
A lakcímekhez, plána az aktuálisakhoz jobb megoldás a lakcímnyilvántartóhoz fordulni. Ott kitöltöd a kérelmet, értesítik az illetőt és ha ő engedélyezi, akkor kiadják a címét.
Kösz.
De a KEKKH egyáltalán nem csinál semmit. Kértem néhány névre keresést tőlük, de hónapok múlva csak egy többoldalas levelet küldtek, bikfanyelven, hogy a megadott információk szerint nem találtak semmit.
igaz, hogy pénzt se kértek.
És túlnyomórészt lányokról sejtem, hogy örökölhettek, de nem tudom az asszonynevüket, ami benne lenne a szülők utáni öröklésben.
Kösz. Szerintem még egyszer régen valami més miatt -kerestem hogy ki volt a közjegyző egy ügyben- írtam nekik, de nem is válaszoltak.
A közjegyzői kamara oldalán.
Csak a közjegyző nevét kérdeztem, semmi mást.
Ha nem adhatták volna ki, talán azt kellett volna válaszolni, hogy nem adják ki csak személyesen.
De nem baj, megtaláltam saját erőből. On-line. És volt oka, hogy nem akarták, hogy megtaláljam, ahogy látom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!