Kölcsönzött munkaerőnek mikortól jár azonos bérezés, mint a saját munkaerőnek?
Ha egy munkahelyen azonos beosztásban dolgozik saját munkaerő, és kölcsönzött munkaerő is akkor mikortól jár neki azonos bérezés.
A régi munka törvénykönyvében ha jól emlékszem úgy szólt a törvény, hogy a kölcsönzés 3. éve után azonos alapbér illeti meg a kölcsönzött munkaerőt, és a kölcsönzés 4. éve után azonos alapbér, és azonos béren kívüli juttatások illetik meg a kölcsönzött dolgozót, mint a sajátot.
Az új munka törvény könyvében viszont ezt találtam:
A munkabér összegére, az egyéb juttatásokra az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezéseket a kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás száznyolcvannegyedik napjától kell alkalmazni arra a munkavállalóra, aki
a) a kölcsönbeadóval munkaerő-kölcsönzés céljából létesített határozatlan idejű munkaviszonyban áll és kölcsönvevőnél történő foglalkoztatás hiányában is díjazásban részesül,
b) a 2004. évi CXXIII. törvény 1. § (2) bekezdés 1. pontjában meghatározott munkaerőpiactól tartósan távollévő munkavállalónak minősül,
c) a helyi önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságnál vagy közhasznú szervezetnél, vagy nyilvántartásba vett közhasznú szervezetnél munkaerő-kölcsönzés keretében végez munkát.
(4) A (3) bekezdés alkalmazásakor az azonos kölcsönvevőhöz történő ismételt kikölcsönzés esetén a napok számítása tekintetében a 214. § (2) bekezdésében foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.
Jól értelmezem én azt, hogy 184 ledolgozott nap után, mindenben egyenlő dolog illeti meg a kölcsönzött munkaerőt is. Például ha a gyárba a saját munkaerőnek fizetésen felül, jutalmat, vagy bónuszt adnak, akkor ha a kölcsönzött munkavállaló több mint 184 napja dolgozik ott, akkor őt is megilleti ez az extra pénz?
1-es köszönöm a választ!
Bár csak a saját tapasztalatod.
Én jogban jártas személytől várnék választ, hogy ezt a törvényt hogy kell értelmezni.
Köszönöm a válaszokat!
Bár úgy érzem egyik válaszoló se jogban jártas személy, csak a tapasztalatit írja le.
Pontosan ezért kérdeztem ezt a dolgot meg, mert úgy ahogy nálunk is, ugyanúgy rengeteg cégnél direkt azért azért alkalmazzák a munkaerő kölcsönzést, mert a munka területén ugyanazt várják el a kölcsönzött munkaerőtől, de rengeteg plusz juttatás meg nem adnak meg nekik ami a saját dolgozóknak megjár. És úgy gondolom sok munkahelyen ezt törvény ellenesen teszik, csak a munkavállalók sokszor nem is ismerik a rájuk vonatkozó törvényeket, vagy ha ismerik is, nem mernek fellépni a törvénytelenség ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!