Kegyeletsértésnek tekinthető-e az, ha a temetőben tárolja a szalmakazlakat az önkormányzat?
Amennyiben az összképet rontja, sírok mellett van, stb, akkor elképzelhető. És ha ráadásul még horror összegeket kér a sírhelyek bérléséért, akkor pláne.
Ennyi erővel roncsautókat is tarthatna ott, nem hiszem, hogy sok köze van a szalmának egy temetőhöz.
Jogi értelemben egyáltalán nem az. Jogi értelemben a kegyeletsértés a halott személyiségét védi, ugyanazon esetekben valósul meg mint élő személy esetében a becsületsértés vagy a rágalmazás.
Becsületsértést cselekménnyel is el lehet követni, ez való igaz. De ha a szalmát nem konkrétan a sírra teszik (remélhetőleg nem erről van szó) akkor a becsületsértés nem áll meg, mert nem az elhunyt személyisége ellen követték el.
Ha esetleg hivatalos lépést terveztek, akkor előbb lehet tűzvédelmi vagy akár környezetvédelmi okokat találni, mint a kegyeletsértést.
Ja, és legközelebb nem őket kell beválasztani az önkormányzatba. ;)
# 2
Ha a nyírott fű a síron köt ki, az már lehet kegyeletsértés. (Attól függ, kinek ügyvédje a meggyőzőbb, a tied, vagy az önkormányzaté.) A szemétdomb a sírtól 5-re az csak mezei taplóság.
Én ennek korábban utánaolvastam, szerintem ez nem kegyeletsértés (a kegyeletsértés, ha jól értem, az a szóbeli/írott/állókép/mozgókép/hang stb. által megvalósított a halott személye felé irányuló rágalmazás/becsületsértés).
Nem vagyok jogász, de amiről te írsz, az valamiféle vandalizmus, vagy rongálás lehet esetleg (ha a sírokra is ráteszi).
Érdekes, ha síremlékek megrongálása az nem kegyeletsértés..., valószínűleg súlyosabb büntetése van, azért nem.
Azt nem tudom, hogy pl. ha a ravatalozó körül olyan körülményeket hoznak létre, hogy az ellehetetleníti a halottól való méltó búcsúzást, az mi...?
Pl. odapakolnak mellé egy nagy trágyadombot, vagy hasonló... Ügyvédet kellene megkérdezni. A temetkezési vállalkozások sok és durva hibát képesek elkövetni, pl. név elírása a koporsón, kereszten! A hibák után, pedig semmilyen pénzbeli kedvezményt nem adnak...
"Rágalmazás
226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást
a) aljas indokból vagy célból,
b) nagy nyilvánosság előtt, vagy
c) jelentős érdeksérelmet okozva
követik el.
Becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel készítése *
226/A. § * (1) Aki abból a célból, hogy más vagy mások becsületét csorbítsa, hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang- vagy képfelvételt készít, ha más bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel nyilvánosságra hozatala *
226/B. § * (1) Aki abból a célból, hogy más vagy mások becsületét csorbítsa, hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang- vagy képfelvételt hozzáférhetővé tesz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) * A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
a) nagy nyilvánosság előtt, vagy
b) jelentős érdeksérelmet okozva
követik el.
Becsületsértés
227. § (1) Aki a 226. §-ban meghatározottakon kívül mással szemben
a) a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben vagy
b) nagy nyilvánosság előtt
a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a becsületsértést tettlegesen követi el.
Kegyeletsértés
228. § Aki halottat vagy emlékét a 226. vagy a 227. §-ban meghatározott módon meggyalázza, vétség miatt az ott meghatározott büntetéssel büntetendő." forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!