Miért nem vizsgálják házasság előtt is a szülői alkalmasságot?
Ahogyan teszik azt nagyon helyesen örökbefogadásnál is, felmérendő, hogy valóban szülőnek való-e a pár, felkészültek-e vagy sem, stb. - szóval ugyanilyen alkalmassági vizsgálatot miért nem tesznek kötelezővé házasság (vagy akár bejegyzett élettársi kapcsolat) előtt is? Elvégre az összeadott (/bejegyzett) pároknak nagy valószínűséggel szintén lesz gyerekük, és ha örökbeadásnál lehet nézni a gyerek érdekeit, hogy jó helyre kerül-e majd, akkor egyéb esetben miért nem?
Pedig ez így nagyon jó lenne, főleg, ha még akár egy felkészítő tanfolyam is lenne előtte. Sok problémának elejét lehetne így venni.
Persze tudom, így is kevés a gyerek, és ha a teljességgel alkalmatlan és reménytelen szülőket (akiken még a tanfolyam se segít) kiszűrnénk, még kevesebb lenne - de vajon TÉNYLEG jó az nekünk, ha semmit nem teszünk, és hagyjuk, hogy a legbutább, legsötétebb, legalkalmatlanabb szülők is kineveljék a butaságuk újabb nemzedékét?
"Mit tennél, hogy ne szüljenek a szerinted alkalmatlan emberek? A törvényeket kijátsszák illetve a hivatalokban az emberek egy része megvehető."
Egyértelműen kell megfogalmazni a törvényt, kiskapuk nélkül. A korrupció meg már egy egész más témakör, de természetesen azt is kezelni kell, viszont az már nem ennek a kérdésnek a témája.
"A pedofilok ritkán írástudatlanok."
Az írástudás csak egy példa volt, amit skandinávék csináltak azokban az időkben, amikor egyáltalán nem volt olyan elterjedt dolog az írástudás, mint ma. Ma értelemszereűen más kritériumokat kell meghatározni, elsősorban mindenekelőtt pszichológiaiakat, ahogy arról már esett is szó.
"Nem lehet olyan szűrést kitalálni ami igazán jól tudna működni."
Ez viszont sima pesszimizmus. :) Ezt rá lehetne mondani bármi másra is, amit pedig mégis megoldottak és működik - ha nem is 100%-osan, de azért elég jól. Ugyanígy, az se baj, ha ez sem lenne 100%-os, de azért "elég jó". A tapasztalatok alapján folyamatosan lehet fejleszteni is a rendszert, csak el kell kezdeni valahol.
"Azért a ne szülj ha nincs rá engedélyed, nem olyan mint a ne lopj. Ez már a személyi szabadság és döntésjog korlátozása.Akik mégis teherbe esnének mennének börtönbe?"
Nem, csak felkészítésre, kiokosításra, stb. _saját költségen_. Ingyenesen vagy kedvezményesen/támogatottan csak azoknak járna, akik rendesen, előre jelentkeznek.
De egyébként tény, hogy ez egy komplex hozzáállás részeként lenne csak igazán hatásos: már 12-14 éves kortól kezdve nevelni kell a felelős gondolkodásra, amire minden ellentétes vélemény dacára még mindig a szülők képesek a legjobban, tehát őket kell presszionálni (és ennél is fontosabb a megfelelő felkészültségük), így a nem kívánt terhesség kockázata is csökkenhet.
Jelenleg pl. ez a terület (szülői felelősség) NAGYON el van hanyagolva, és meg is látszik az eredménye, elég csak a rengeteg "terhes vagyok/lehetek?" kérdést megnézni itt (meg persze a "terhes vagyok, mit csináljak?" kérdéseket). Bárki bármit mondjon, ez bizony elsősorban a szülők sara. És ha nem kényszerítik őket a felelősebb gyermeknevelésre, akkor maguktól nem fognak változni - a nem kívánt terhességek száma pedig csak tovább fog nőni, egyre újabb és újabb felelőtlen szülőgenerációkat termelve.
Tényleg ezt akarjuk?
Bizonyos esetekben TÉNYLEG mindenképp a KÖTELESSÉGET kéne előtérbe helyezni, és csak annak ellátása esetén biztosítani a JOGot. Mert ha mindenki csak a JOGát hangoztatja, de a KÖTELESSÉGére meg magasról sz*rik, hát az látjuk, hova vezet.
"Ezt a problémát viszont azzal lehetne orvosolni hosszútávon, ha a családi pótlék újra iskoláztatási támogatás volna. Mert aki nem képes csemetéjét nap mint nap bejuttatni az iskolába annak nem kell csp. sem."
Teljesen jó ötlet, maximálisan támogatom.
"Egy nyolcszáz fős iskolából csupán öt szülő gondolta, hogy mindig van min javítani. Kiábrándító. Ezért is látom reménytelennek amit írsz."
Igen, addig én is, amíg az ilyesmi opcionális, mert akkor persze, hogy nem megy el a kutya se, köszönhetően a rohadt nagy önérzetnek, meg "én már úgyis mindent tudok"-mentalitásnak. Ezért mondtam, hogy kötelezővé kell tenni az ilyesmit, törvényi szinten, és rendesen szankcionálni a sunnyogást.
Majd csak közös nevezőre jutunk. :)
Én nem a gyermekvállalást kötném feltételhez. Úgy hiszem komolyabban kellene venni a gyerekek nyomon követését. Az a baj jelenleg, hogy abban a családban ahol anya apa dolgozik esetleg még jól is keres de mégis magatartásproblémás a gyerek a társadalom szemet huny. Érdemes lenne mondjuk nagyobbaknál minden státuszvizsgálat időpontjában kötelezni a szülőket nevelési tanácsadásra. Szűrni kellene a gyerekeket pszichológussal is, hiszen vannak jól leplezhető problémák. Szigorítanám az iskolakerülés következményeit, elsősorban alsó tagozatban, hiszen akkor még teljesen a szülőn múlik, hogy a gyerek bejár-e az iskolába. A másik pedig a tanulmányi eredményekre is figyelni kellene, persze mindenkinek tehetség szerint, de valamennyit mutatni kellene. Ha nem akkor alsóban megint csak ott a szülő felelőssége. Ám mindennek hatalmas anyagi és személyi feltétele van. Ám szépen lassan megtérülne. A gyerekekkel törődni kell.
"Majd csak közös nevezőre jutunk. :)"
Kétségkívül. :)
"Én nem a gyermekvállalást kötném feltételhez. Úgy hiszem komolyabban kellene venni a gyerekek nyomon követését."
Ez is egy jó megoldás, bár a legjobb valószínűleg ez a kettő lenne, együtt. :)
"Az a baj jelenleg, hogy abban a családban ahol anya apa dolgozik esetleg még jól is keres de mégis magatartásproblémás a gyerek a társadalom szemet huny."
Stimmt, ahogy minden más is, amit leírtál, teljes egészében egyetértek mindennel. Ez mind jó, és kétségkívül sok mindent ki lehetne találni, a tapasztalatok nyomán meg finomítani tovább a rendszert. Csak be kell indítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!