Miért nem vizsgálják házasság előtt is a szülői alkalmasságot?
Ahogyan teszik azt nagyon helyesen örökbefogadásnál is, felmérendő, hogy valóban szülőnek való-e a pár, felkészültek-e vagy sem, stb. - szóval ugyanilyen alkalmassági vizsgálatot miért nem tesznek kötelezővé házasság (vagy akár bejegyzett élettársi kapcsolat) előtt is? Elvégre az összeadott (/bejegyzett) pároknak nagy valószínűséggel szintén lesz gyerekük, és ha örökbeadásnál lehet nézni a gyerek érdekeit, hogy jó helyre kerül-e majd, akkor egyéb esetben miért nem?
Pedig ez így nagyon jó lenne, főleg, ha még akár egy felkészítő tanfolyam is lenne előtte. Sok problémának elejét lehetne így venni.
Persze tudom, így is kevés a gyerek, és ha a teljességgel alkalmatlan és reménytelen szülőket (akiken még a tanfolyam se segít) kiszűrnénk, még kevesebb lenne - de vajon TÉNYLEG jó az nekünk, ha semmit nem teszünk, és hagyjuk, hogy a legbutább, legsötétebb, legalkalmatlanabb szülők is kineveljék a butaságuk újabb nemzedékét?
Ja és hogy gondolod? Terhes vagyok, elmegyek az orvoshoz ahol közlik, hogy nem tarthatom meg a gyereket, mert nem vagyok alkalmas szülőnek?
És rosszul irtam, nem arra volt vizsgálat, hogy szülőnek alkalmasak-e a párok, hanem a házasságkötésre.
Szerintem ez okos felvetés, és a kérdező nem arra gondolt, hogy okos-e a potencioális szülő, hanem hogy alkalmas-e.
Tényleg nagyon sok rettenetes szülő van (alkoholisták, gyermekeikkel erőszakoskodók, vagy akik egyszerűen "csak" nem törődnek a gyermekkel).
Sajnos szülő és gazdi bárki lehet.
"Ja és hogy gondolod? Terhes vagyok,..."
Olvasd már el a kiírást.
"És rosszul irtam, nem arra volt vizsgálat, hogy szülőnek alkalmasak-e a párok, hanem a házasságkötésre."
Pont erről beszélek én is.
"Hát te vagy sötét, buta és degenerált, ha azt hiszed, hogy minden az IQ-tól függ!!! Egy sötét, buta szülőktől való gyerek is lehet zseni.... Az IQ és az, hogy mire viszi az életbe nem genetika!"
Megmutatnád, kérlek, hol említettem IQ-t és genetikát?
Általános értelmi szintről beszéltem, vagy ha úgy érthetőbb, józan paraszti észről - és hogy ebből kifolyólag milyen _nevelésre_ számíthat a gyerek, milyen példát lát a szüleitől, és főleg hogy mit _tanul_ azoktól.
"Szerintem ez okos felvetés, és a kérdező nem arra gondolt, hogy okos-e a potencioális szülő, hanem hogy alkalmas-e."
Végre valaki, aki érti, miről van szó. Köszönöm! :)
"Tényleg nagyon sok rettenetes szülő van (alkoholisták, gyermekeikkel erőszakoskodók, vagy akik egyszerűen "csak" nem törődnek a gyermekkel).
Sajnos szülő és gazdi bárki lehet."
Bingo... Pontosan erről van szó.
"Ha lenne ilyen törvény akkor rengeteg házasságon kívüli (törvénytelen) gyermek születne. Sokakat így is nehéz szem előtt tartani. Sokkal több csecsemőgyilkosság lenne. A kockázatot jelentő párok többsége meg sem jelenne a vizsgálaton."
Nem feltétlenül. A kezdeti időszakban persze lennének gondok, de előbb-utóbb rájönne mindenki, hogy a sunnyogással csak rosszul járnak, mivel a hivatalosan nem létező gyerekkel csak egyre több gond lesz, ahogy múlik az idő. A felkészített szülőknél felnőtt új nemzedékek pedig már jóval nagyobb eséllyel lesznek maguk is értelmes szülők.
"Sajnos szülő és gazdi bárki lehet."
És igen, ez meg a másik. Alkalmassághoz és felkészítéshez kellene kötni az állattartást is, mert tényleg borzalom, hogy egyesek mit művelnek ilyen címen.
"Nem feltétlenül. A kezdeti időszakban persze lennének gondok, de előbb-utóbb rájönne mindenki, hogy a sunnyogással csak rosszul járnak, mivel a hivatalosan nem létező gyerekkel csak egyre több gond lesz, ahogy múlik az idő. A felkészített szülőknél felnőtt új nemzedékek pedig már jóval nagyobb eséllyel lesznek maguk is értelmes szülők."
A gyerekek megszületnének. Csak több nevelőotthonra lenne szükség. Volt a történelemben, hogy szégyen volt házasságon kívül gyereket szülni. Ráadásul akkor az erkölcsök is teljesen mások voltak Mégis megszülettek. Aztán mentek a folyóba, lelenc házba, kolostor lépcsőre.
Ha meg házasság előtti házasságra való felkészítés akkor én inkább egy két órás társalgást írnék elő egy pszichológussal aki segítene az elején tisztázni, hogy ki mit vár a másiktól a házasságban.
"A gyerekek megszületnének. Csak több nevelőotthonra lenne szükség. Volt a történelemben, hogy szégyen volt házasságon kívül gyereket szülni."
Meg olyan is, hogy volt ilyesféle rendszer, amit vázoltam; skandinávéknál pl. évszázadokon át voltak bizonyos minimálelvárosok, pl. hogy írni-olvasni tudjanak a szülők, és ilyesmik. Meg is lett a hatása; a mai napig is értelmes, intelligens, művelt népek az ottaniak.
"Ráadásul akkor az erkölcsök is teljesen mások voltak Mégis megszülettek. Aztán mentek a folyóba, lelenc házba, kolostor lépcsőre."
Ma is. Ez igazából nem változna.
"Ha meg házasság előtti házasságra való felkészítés akkor én inkább egy két órás társalgást írnék elő egy pszichológussal aki segítene az elején tisztázni, hogy ki mit vár a másiktól a házasságban."
Az is teljesen jó, ezt is teljes mértékben támogatom. Lényeg, hogy legyen valami, és tényleg ne lehessen csak úgy szülni a vakvilágba, mert nap mint nap láthatjuk (akár itt, a kérdések között is), hogy a felkészületlen, nem gondolkodó gyerekvállalás sose vezet semmi jóra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!