A felsőoktatásban miért számít fegyelmi vétségnek az intézmény területén kívül tanúsított bizonyos "típusú" magatartás, és a közoktatásban miért nem?
Valamelyik oldalon olvastam, hogy az Oktatási Jogok Biztosa (Dr.Aáry Tamás Lajos), említett valami olyasmit, hogy "a közoktatásban alapvetően nem lehet fegyelmi eljárást indítani a tanulók iskolán kívül tanúsított magatartása miatt"
Gondoltam magamban oké, de akkor a felsőoktatásban meg miért lehet?? Ez nem diszkrimináció, hogy a közoktatásban nem lehet a felsőoktatásban meg lehet?? Vagy lehet, hogy tévedett a közoktatással kapcsolatban is az Oktatási Jogok Biztosa??
Azért,mert középiskolába még gyerekek járnak.Egyrészt nincsenek úgy tisztában a tetteik súlyával(igazából nagyon súlyos dolgot nem is nagyon szoktak csinálni) másrészt pedig a szülő felelőssége,hogy mit csinál a gyerek,majd ő eldönti,hogy hogyan akarja nevelni.
Felsőoktatásba viszont felnőtt emberek járnak,akik fel tudják mérni a tetteik súlyát.
Ha elmennek egy intézménybe,akkor ők elfogadják azokat az elveket,amit az intézmény képvisel(hiszen nem kötelező továbbtanulni),és ha ez ellen cselednek,akkor az intézmény részéről jogos szerintem,hogy eljárást indít a diák ellen.
Pl ha én egy iskolát vezetek és olyan nézeteket képviselek,hogy mindenkit tiszteletben kell tartani függetlenül a vallásától,etnikumától stb,a tudást mindenekfelett állónak tartom és hiszek az alap erkölcsös viselkedésben,akkor nem örülnék neki,ha olyan tanuló járna az intézménybe,aki délutánonként nácis pólóban,beszívva rasszizmusra uszít a téren.
Egyrészt rontaná az intézmény és az ott dolgozók szakmai megítélését,másrészt káros hatással lenne az intézmény légkörére is.
De ez a munkahelyeken is így van,nem csak az iskolában.
E kell fogadni,hogy ha felnősz,akkor súlya van a tetteidnek,szavaidnak,és nem csak annyi,hogy a tanár ad egy fekete pontot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!