Devizahitel örökségről le lehet mondani?
Anyáméknak van 2 hitele. Egyik 10 milka, másikat nem tudom pontosan, de az kicsivel több, mint 10 milka. Szóval összesen van valamivel több mint 20 millió forint(egyszóval egy valag pénz) hitel a fején.
Ma véletlenül hallottam egy telefonbeszélgetést, amiben anyu elpanaszolta valakinek, hogy havonta háromszor fizet. Ebből azt gondolom, hogy az észlény még egy hitelt felvett, mert egy hitelt havonta kell fizetni, ergo háromszori fizetés az három hitel.
Kezdek anyuéktól egyre jobban félni, mert később nem akarok a teljes magyar államadósság feléve a vállamon élni. Attól félek, hogy a hiteleket is lehet örökölni.
-Hitelt lehet örökölni?
-Ha igen, valahogy ki tudok bújni az öröklés alól, ha nagy a baj?
-Esetleg le lehet róla mondani, hogy én nem akarok örökölni?
-Vagy majd inkább meneküljek el valahova Szibériába, egy kis kunyhóba, ahol az isten sem talál meg?
A hitelekhez tartozik egy szép ház is, ami nem tudom mennyit ér. Elvileg többet ér, mint a hitelek, de nem értek hozzá. A házról nem szeretnék majd lemondani, ha lehet. A hitelektől is csak azért félek, mert az életben nem fogok havi 400 ezret keresni, hogy egy minimálbér maradjon megélni is.
Ja, és 17/f vagyok.
Légyszi ne kezdjetek el oltogatni, mert tényleg nagyon parázok az egésztől.
A normális válaszokat előre is köszi!
Kedves kérdező, nem értetted meg a válaszokat. Ha anyukád váratlanul meghal, akkor a férje ( ha van) illetve a gyerekei örökölnek utána. Az örökségről le lehet mondani, tehát egyben mindenről, és akkor az államé lesz. Akkor nem örökölöd a hiteleket és nem örökölöd a házat sem. Akkor sem, hogyha benne laksz. Olyan nincs, hogy csak a hitelek örökléséről mondasz le.
Aggodalmad egyébiránt teljesen jogos. Tegyük föl, hogy megöröklöd a 30 milliós ingatlant, amiben laktok, és örökölsz hozzá 28 milla hitelt. Akkor vagy azonnal eladod a fejed fölül a házat és az árából kifizeted a hiteleket, a maradékból meg kifizeted egy albérletre a kauciót... de lehet, hogy anyukád okos, és kötött a sok hitelhez biztositást is a váratlan halála esetére, ugyanis ilyet is lehet. és akkor a biztositó rendezi.
Nem mennék utcára. Eleve szeretnék minél hamarabb elköltözni. Középsulit gyorsan letudom(még 2év), után valami szakma, majd meló, hogy legyen pénz albérletre. Ha előbb elpatkolna, haveromhoz mennék lakni+meló a suli mellett.
Amúgy hiába örökölnék akár egy 100 milliós kastélyt is, lemondanék róla, mert az életben nem fogok havi 400 ezret keresni, hogy fizetni tudjam anyám "uzsoráit".
# 12/12 Időpont tegnap 22:11
Ám azt a 100 millás kastélyt ha eladod, még mindig maradna vagy 50-60 milla miután rendezed a hiteleid. :-)
Csak, hogy tényleg értsd hogy működik az öröklés.
A devizahitelek komoly csődhelyzetet jelentettek a családokra, mivel alacsony törlesztőrészlet ígéretével csalták be az rendszerbe az ügyfeleket, és nem hívták fel senkinek a figyelmét arra, hogy a törlesztés akár a duplájára vagy háromszorosára is emelkedhet a futamidő alatt, miközben a bérek változatlanok maradhatnak. A devizahitel miatt ne a szüleidet hibáztasd, hanem a felelőtlen bankárokat, akik ezt a silány minőségű terméket rászabadították az ügyfeleikre - amiről már a kezdet kezdetén is nyilvánvaló volt a pénzügyi szakmai körökben, hogy egy pénzügyi sokk tömeges hitelbedőléshez vezet -. Nyilvánvalóan e megnövekedett adósságteher és a lakóingatlan elvesztésétől való félelem kényszerítette a szüleidet a hitelspirálba, akárcsak a mi családunkat is. Mi jelenleg elindítottunk egy bírósági eljárást, azaz pert. Ez a lehetőség számotokra is megfontolandó.
Ha komoly a költözési szándékod, mert megromlott köztetek a viszony - az elpatkol szó erre utal -, akkor a szüleid hasznosítani tudják a gyerekszobádat, például kiadhatják albérletbe valakinek - noha ez sértheti a pénzintézet érdekeit -.
Ha mégis úgy döntesz, hogy otthon maradsz, akkor segíteni tudod a szüleidet a törlesztésben, az albérleted költségét nemes célra fordíthatod.
Ez az elszakadási folyamat, amit most átélsz fájdalmas a szülőknek és a gyereknek egyaránt. Tele van lemondással, konfliktushelyzettel, de nyugodt legyél, hamarosan újra szeretni fogjátok egymást, ez egy természetes folyamat.
Az örökség miatt tényleg nem kell aggódnod, mert ha több lenne az adósság, mint a megörökölt ház értéke - amire egyébként kicsi ez esély a KHR rendszer ismeretében -, akkor lehetőséged van lemondani az örökségről az állam javára, pontosabban a terhére. Korai lenne még temetni a szüleidet 17 évesen.
A lapostévé, és más fogyasztási cikkek filléres kacatok az ingatlanhoz képest.
Számold ki, hogy míg egy LED tévé 100 eFt, addig egy lakás 10 mFt, tehát 100-szoros az értéke.
Vigyázzatok rá nagyon, és ne hibáztasd a szüleidet a kialakult helyzetért.
Azért hibáztatom őket, mert még az elején(amikor kezdett az árfolyam ingadozni) visszaadhatták volna házat, amíg még csak egy hitel volt, és egyszerűen maradtunk a lakásban(saját). De nem, a hülyék felvettek egy újabb uzsorát a lakásra is. Tudni kell időben elhagyni a süllyedő hajót. Minden esetre az, hogy én bármit is törlesszek, ki van zárva. Avagy a más által telebarnított wc-t nem fogom sikálni. Ki tudtak volna szállni az egészből veszteség nélkül, de nem tették. Most egyék meg amit főztek.
Kb egy éve minden cuccomat(PC, telefon, kerékpár, kisTV, stb.) a saját nevemre veszem(diákmunkából származó pénzből). Ennek van értelme, hogy az én holmimat ne vihesse el esetleg végrehajtó?
Annak viszont örülök, hogy velem nem tudnak kiszúrni.
Ja, meg még egy: a házból egy lakást a nevemre akarnak íratni. Meg tudják ezt tenni a beleegyezésem nélkül?
Ha igen, a hitelből is kapok a lakással?
Csak mert a közelébe sem akarok menni a saruknak.
Nem vagyok kapzsi, csak féltem, hogy egyszer más adóssága fog felemészteni.
A szüleim nem módosak, ezért kellett a hitel. És ugyebár ha már lúd, legyen kövér. Ahogy ismerem őket, még az Eszterházy kastélyra is csorgatják a nyálukat, csak arra nem telik. XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!