SEGÍTSETEK! Egy adásvételi szerződés tanúja vtam Úgy, hogy nem voltam jelen a szerződés megkötésekor! Csak utólag irtam oda a nevem mint tanú! Ez hamis tanúzásnak számít? Ha igen akkor büntetlen előélettel milyen büntetést kaphatok?
Akkor probléma csak, ha valaki megtámadja ezt a szerződést, vagy peres útra terelődik a dolog. Ugyanis, akkor téged, mint tanút fognak elővenni, s nem mondhatod azt, hogy de hát ott sem voltam.
Ha bíróságon derül ki, hogy nem voltál jelen, de mégis aláírtad, akkor hamis tanúzás.
Ha pl. gépkocsi adásvételéről szóló szerződést tanúztál le úgy, hogy nem voltak jelen a felek, majd ezen szerződés alapján be is jegyezték a közhitelű nyilvántartásba a vevőt, mint új tulajdonost, akkor lehet gond. Általában az szokott előfordulni, hogy az eladó nevét valaki más aláhamisítja és ez szokott kiderülni az okmányirodában. Ha ilyesmi történik, a szerződésen szereplő összes személy /eladó, vevő és a két tanú is/ közokirat-hamisítás bűntett elkövetéséért felel /Btk. 274. § (1) bek-be ütköző és a c. pont szerint minősül/. A büntetési tételére nem emlékszem, 2-3 év körül lehet.
Ha nem ilyen jellegű a dolog, akkor is általános szabály az, hogy a tanú azért tanú, mert tanúsít egy adásvételt, következésképp ott kell lennie a tanú előtt a vevőnek és az eladónak, a tanú előtt kellene aláírniuk.
Milyen szerződésről van szó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!