Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » SEGÍTSETEK! Egy adásvételi...

SEGÍTSETEK! Egy adásvételi szerződés tanúja vtam Úgy, hogy nem voltam jelen a szerződés megkötésekor! Csak utólag irtam oda a nevem mint tanú! Ez hamis tanúzásnak számít? Ha igen akkor büntetlen előélettel milyen büntetést kaphatok?

Figyelt kérdés
KÖSZÖNÖM A VÁLASZOKAT!!!
2010. ápr. 24. 17:21
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Akkor probléma csak, ha valaki megtámadja ezt a szerződést, vagy peres útra terelődik a dolog. Ugyanis, akkor téged, mint tanút fognak elővenni, s nem mondhatod azt, hogy de hát ott sem voltam.

Ha bíróságon derül ki, hogy nem voltál jelen, de mégis aláírtad, akkor hamis tanúzás.

2010. ápr. 24. 17:29
 2/9 anonim válasza:
Elvileg igen, mert nem tanúsíthatsz semmit, ha nem is láttad. A büntetést nem tudom. De kiderült valami? Tudják, hogy nem is voltál ott igazából?
2010. ápr. 24. 17:30
 3/9 anonim ***** válasza:
Szerintem néhány hónappal megúszod. Még bűnügyben tett hamis vallomásnak is csak fél év a tétele. Ez meg annál enyhébb.
2010. ápr. 24. 17:36
 4/9 A kérdező kommentje:
De Én úgy hallottam, hogy az is lehet tanú aki közvetett vagy közvetlen módon de tud a dologról és ismeri személyesen legalább az egyik felet az eladót vagy a vevőt. És a büntetés letöltendő vagy felfüggesztett?
2010. ápr. 24. 18:32
 5/9 anonim ***** válasza:

Ha pl. gépkocsi adásvételéről szóló szerződést tanúztál le úgy, hogy nem voltak jelen a felek, majd ezen szerződés alapján be is jegyezték a közhitelű nyilvántartásba a vevőt, mint új tulajdonost, akkor lehet gond. Általában az szokott előfordulni, hogy az eladó nevét valaki más aláhamisítja és ez szokott kiderülni az okmányirodában. Ha ilyesmi történik, a szerződésen szereplő összes személy /eladó, vevő és a két tanú is/ közokirat-hamisítás bűntett elkövetéséért felel /Btk. 274. § (1) bek-be ütköző és a c. pont szerint minősül/. A büntetési tételére nem emlékszem, 2-3 év körül lehet.

Ha nem ilyen jellegű a dolog, akkor is általános szabály az, hogy a tanú azért tanú, mert tanúsít egy adásvételt, következésképp ott kell lennie a tanú előtt a vevőnek és az eladónak, a tanú előtt kellene aláírniuk.

Milyen szerződésről van szó?

2010. ápr. 24. 19:04
 6/9 A kérdező kommentje:
nem ilyen volt az ügy de igen autó, nem hamisítottunk semmit sem nevet sem dátumot szval semmmit. Köszike a válaszokat. De abban van valami h az is tanúzhat aki tud közvetlen v közvetett módon az ügyről (legyen az ügy bármi)? Erre ha tud valaki válaszolni azt megköszönném!
2010. ápr. 24. 19:29
 7/9 anonim ***** válasza:
Én csak azt tudom mondani, hogy a tanúnak jelen kell lennie a szerződésnél, másképp a rendőrségi eljárás során a szerződést hamisnak tekintik akkor is ha az eladónak megvolt az eladási, a vevőnek pedig a vételi szándéka az adott dologra vonatkozóan. Bárki lehet tanú /persze nem kiskorú személyre gondolok/, de a lényeg akkor is az, hogy az adásvétel megtörténtét igazolja. Amennyiben ezt nem tudja igazolni, mert nincs jelen, akkor utólag nem írhat alá. Persze előfordul, hogy más dolgokat néznek a polgári peres eljárásban és mást a rendőrségi eljárásban.
2010. ápr. 24. 19:34
 8/9 anonim ***** válasza:
Lehet hogy megúszod két évvel is.
2010. ápr. 24. 19:50
 9/9 A kérdező kommentje:
ok köszike a válaszokat! Ennyi komi elég is lesz! Sziasztok!!!
2010. ápr. 24. 20:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!