Mi van egy olyan helyzetben ha végrendelet írok egy országban az ottani jog szerint majd nem ott halok meg? Ebben az esetben mi számít? Hogy hol haltam meg, hogy hol írtam a végrendeletet, vagy hogy hol vagyok bejelentve lakcímre?
Az számít, hogy hol van a hagyaték. Írhatsz te akármit Japánban, ha az ellenkezik a magyar törvényekkel, akkor azt egy Magyarországon, a magyar törvények alapján lefolytatott hagyatéki eljárásban nem fogják figyelembe venni, helyette a magyar jog előírásait fogják alkalmazni.
Például, ha a burmai törvények szerint egy örököstől megtagadja az örökhagyó a köteles rész kiadását (nem tudom, hogy tényleg ilyenek-e a burmai törvények, ez csak egy példa!), akkor egy ott lefolytatott eljárás esetén az örökös nem örökölne semmit. De ha az örökség itt, Magyarországon található, akkor az örökösnek a magyar eljárás alapján ki fogják belőle adni a köteles részt, mert a magyar törvények szerint az nem vonható meg az örököstől.
Értem, tehát akkor elösször azt kell végiggondolni, hol van az örökség, s utána érdemes abban az országban az ottani jog szerint megirni a végrendeletet.
És ha például bankszámlám van egy bizonyos országban akkor vagy az ottani törvények számitanak vagy pedig az, hogy az ottani jog lehetőségei szerint mit rendelkeztem?
Jól értem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!