Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi van egy olyan helyzetben...

Mi van egy olyan helyzetben ha végrendelet írok egy országban az ottani jog szerint majd nem ott halok meg? Ebben az esetben mi számít? Hogy hol haltam meg, hogy hol írtam a végrendeletet, vagy hogy hol vagyok bejelentve lakcímre?

Figyelt kérdés
2016. szept. 28. 03:46
 1/2 Shai-Hulud ***** válasza:

Az számít, hogy hol van a hagyaték. Írhatsz te akármit Japánban, ha az ellenkezik a magyar törvényekkel, akkor azt egy Magyarországon, a magyar törvények alapján lefolytatott hagyatéki eljárásban nem fogják figyelembe venni, helyette a magyar jog előírásait fogják alkalmazni.

Például, ha a burmai törvények szerint egy örököstől megtagadja az örökhagyó a köteles rész kiadását (nem tudom, hogy tényleg ilyenek-e a burmai törvények, ez csak egy példa!), akkor egy ott lefolytatott eljárás esetén az örökös nem örökölne semmit. De ha az örökség itt, Magyarországon található, akkor az örökösnek a magyar eljárás alapján ki fogják belőle adni a köteles részt, mert a magyar törvények szerint az nem vonható meg az örököstől.

2016. szept. 28. 14:31
 2/2 A kérdező kommentje:

Értem, tehát akkor elösször azt kell végiggondolni, hol van az örökség, s utána érdemes abban az országban az ottani jog szerint megirni a végrendeletet.

És ha például bankszámlám van egy bizonyos országban akkor vagy az ottani törvények számitanak vagy pedig az, hogy az ottani jog lehetőségei szerint mit rendelkeztem?

Jól értem?

2016. szept. 29. 10:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!