Vagyoni károkozás, telefon törés. Jogi teendők?
Figyelt kérdés
A minap iskolában az egyik osztálytársam kiverte a kezemből a telefont mikor elhaladtam mögötte és ennek következtében betört a kijelző és károsodott az alatta lévő hardver, azaz nem működik a kijelző fele és be van repedve. Elmentem a vodafonehoz és azt mondták nem lehet vele mit csinálni, ki kell cserélni ami olyan jó 25 ezer ft lenne. Viszont én azt az opciót találtam ki hogy rendelek kijelző "blokkot" hozzá és berakatom telefonos boltba ami jóval olcsóbb lenne (13 ezer). Amikor felhoztam az illetőnek, hogy jó lenne ha kifizetné ha már összetörte a telefonom azzal védekezett hogy nem az ő hibája. Még azt is felajánlottam hogy nem kell az egészet kifizetnie de így is visszakozott. Kérdezem én, milyen címszóval lehetne feljelentést tenni az illető ellen és hogy? Nagy értékű vagyoni károkozás?2016. szept. 22. 17:38
1/5 anonim válasza:
Az iskola házirendje hogy rendelkezik a telefonról? Mert ha pl tanításra nem vihető be, akkor eleve bukott ügy.
2/5 anonim válasza:
Egy dolog hiányzik a sztoriból, hogy tényleg kinek a hibája. Ha mögötte mentél el, akkor aligha láthatott, mert hátul nincs szeme. Plusz ő egy helyben állt, te mozogtál, a leírásod szerint. Ez így nem károkozás, hanem véletlen és vétlen baleset. Erre való a biztosítás. Ha nincs, megszívtad. Kifizettetni vele meg pofátlanság.
3/5 anonim válasza:
ha mögötte haladtál el, még a kresz szerint se lehetne jogod reklamálni. De, ha akarod, akkor feljelentheted rendőrségen..
4/5 anonim válasza:
Az iskola házirendje irreleváns, az magának az intézménynek a felelősségét zárja ki azzal, hogy nem engedi tanítási időben a diáknak magánál tartani. Ha más okozza a kárt JOGELLENESEN, akkor édesmindegy, hogy a tulajdonos/birtokos jogosan tartotta-e magánál a kár beköveztekor.
Feljelentést biztosan nem lehet tenni ellene mivel az büntetőjogi kategória és az 50.000 forintot nem éri el a dolog, polgári peres útra meg szintúgy ezért nem terelhető az ügy. Túl alacsony az érték. Sajnálom, de jog szerint nem lehet lépni, ha nem fizeti ki, ez van. Kikényszeríteni meg nem ajánlott, mert akkor meg önbíráskodás miatt téged / elkövetőt veszik elő.
5/5 anonim válasza:
Azt nem ertem hogy ha mögötte haladtal, hogy verte ki a kezedből? Magyarzd el kerlek, ha mögötted van valaki akkor talan te latod ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!