Szabadság kinek jár?
2 nap jár.
És bocsi, tudom, hogy nem várod, de nekem fura, hogy már most ezen agyalsz. Nekem apósom ment el sajnos pár hete, én a HR osztályt kérdeztem meg utána, hogy jár-e ilyen. Jár, de két nap, és nem is vettem ki.
"Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól hozzátartozója halálakor, két munkanapra. Közeli hozzátartozónak a mentesség szempontjából a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, a házastárs egyenes ágbeli rokona, az örökbe fogadott, mostoha és nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha és a nevelőszülő, a testvér, valamint az élettárs minősülnek. A kieső időre a munkavállalót távolléti díj illeti meg. Igazolásként a halotti anyakönyvi kivonat másolatát kérheti a munkáltató"
Mondjuk én temetés esetén nem ezen agyalnék. Kiveszek egy nap szabadságot és annyi. Mint ahogy már volt olyan, hogy meghalt valaki a családban, aki a fentiekbe nem tartozik bele, kivettem egy nap szabit és kész.
Azért kérdeztem,mert kolléganőm jőtt ezzel,hogy nekem semmi közöm a mamámhoz illetve az anyukámnak sem,mert ezt csak annak jár akinek a menye-veje van! De úgye mamának anya a menye!
1. őszinte részvétem!
2. kivennék szabit,de mivel kell sulira vizsgához nem tudom megoldani!
Ment azöld kéz mindkettőtőknek
3: ezt nem a kollégád dönti el, hogy jár-e neked :)
Ha jár, akkor pedig nem kell kivenned szabit.
Csak azért írtam a szabit, hogy más is meghalhat, aki nincs a felsorolásban, akiknek a halála esetén járna, és annak is elmegy valahogy az ember a temetésére.
5: olvasd már el a fentebb beszúrt részt az MT-ből.
Nem csak az számít ebben az esetben közeli hozzátartozónak, akit te írtál.
Közeli hozzátartozó (pl. nagyszülő) és hozzátartozó (pl. házastárs, élettárs nagyszülője esetén ugyanúgy 2 napra mentesülsz a munkavégzés alól, amire 100%-os távolléti díjat kapsz.
Munka törvénykönyve
32. Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól
55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
...
f) hozzátartozója halálakor két munkanapra,
115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában
...
g) a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés b)-k) pontban meghatározott
tartama.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!