Támogatnátok ezt a javaslatot?
A dolgozókat érintő változtatások lennének.
1: heti 40 óra az "alap" munka, minden további munka túlórának számít.
2: a túlóra 50%-al több, mint az alap órabér ( de minimum 25%-al )
3: évente minimum 20 nap szabadságot kell adni a dolgozóknak, továbbá 2 hét nyári szabadságot, amelyet kétszer 1 hét vagy 1-szer két hét szabadságként vehetnek ki ( tehát lehetőséget kell adni arra, hogy a dolgozók egy huzamban legalább kétszer 1 vagy egyszer 2 hetet kivegyenek nyáron, hogy időt tölthessenek a családjukkal, elmehessenek nyaralni, stb. ).
4: a munkaidő vége és a kezdés között legalább 12 óra szünetnek kell lennie ( kivétel tűzoltók és készenlétben lévők, de ugyebár a készenléti órákért már most fizetnek ).
5: ha a dolgozót a cég egyoldalúlag el akarja bocsátani ( tehát nem felmond az illető, hanem kirúgják ) ki kell fizetni egy havi plusz bért ( ez lehet hogy nem egyértelmű: ha kirúgják a dolgozót januárban, megkapja a januári bérét és még egy havit, alap 40 órás munkahéttel számolva ).
6: kötelező 13. havi bér.
Támogatnátok ezeket a dolgozókat védő törvényeket?
Hadd reagáljak sorban:
5# Igen, a rendes szabadság + 2 hét nyári szabadság, így gondoltam.
Elmondom, hogy miért találtam ki ezeket, amelyek - mint kiderülnek - sokak számára alapok, illetve a törvény ennél szigorúbb ( bár én nem találtam meg, ha valaki linkelne, azt megköszönném ).
Tehát én egy gyárban dolgozom. Nem vagyok diplomás, tény és való. Soron vagyok. A munkarendem a következő: 3 nap nappali munka, 3 nap pihenő, 3 nap éjszaka, 3 nap pihenő és kezdődik újra. 12 órázok, ez az alap. Azaz hetente 48 órát dolgozok. Mindezt minimálbérért, ugyanis sormunka. A cafateria nincs éves szinten 100 ezer forint ( azt hiszem annyit kapunk, amennyit minimum kötelező adni a cég ), természetesen még 13. havi fizetés sincs, nemhogy 14. havi. Szabadságot évi 28 napot kapok, viszont a cég egy nap szabadságot 8 órás napnak könyvel el, így valójában csak 18 nap szabadságom van. Ezen felül túlórával tudok szabadságot szerezni ( nem kifizetik a túlórát, hanem csúsztathatok ).*
Szóval a munkahelyem egy szó mint 100, elég rossz. Ezért találtam ki a fent említett dolgokat, mert kedvezőnek, jónak tűntek. De ha szigorúbb szabályozás van, kíváncsi lennék arra is.
*Aki okoskodni jön, hogy váltsak munkahelyet: próbálok, de csak hasonlókat találok. Ha lesz jobb, azonnal váltok.
Én azt is támogatnám, hogy 200.000 forint legyen a minimálbér, de romba dőlne a gazdaság, ha mind a pármillió képzetlen szalagmunkás ennyit keresne, a kenyér ára meg nem nőne.
A többszáz főt foglalkoztató üzemekben igen sok bajt szítana, ha mindenkinek alapból járna 20 napon felül két hét nyári szabadság. Vannak cégek, ahol természetes a nyári/karácsonyi leállás, de vannak, amik folyamatosan teljesítik a megrendeléseket, ezért nincs szünet. Na náluk igen körülményes lenne 500-600 embernek egyeztetni, hogy ki mikor veszi ki nyáron a két hét szabadságát, és ki fog addig dolgozni.
Nyilván mindenkinek jár a szabi meg a pihenés, de azért mondjuk aki kórházban dolgozik, esetleg buszsofőr, benzinkutas vagy egy forgalmas élelmiszerboltban eladó, annak számolnia kell azzal, hogy nemigen nélkülözhető a munkája. Mert ha valakinek elmegy nyaralni a fogadott szülésze, vagy ha bezár a sarki bolt 1 hétvégére, esetleg megszüntetnek egy buszjáratot, akkor a többi ember azonnal lázadni kezd, hogy amazok miért nem végzik a munkájukat.
Ettől függetlenül, amiket felsoroltál, nagyrészt teljesítik, még a sz**abb munkahelyeken is.
"5: ha a dolgozót a cég egyoldalúlag el akarja bocsátani ( tehát nem felmond az illető, hanem kirúgják ) ki kell fizetni egy havi plusz bért ( ez lehet hogy nem egyértelmű: ha kirúgják a dolgozót januárban, megkapja a januári bérét és még egy havit, alap 40 órás munkahéttel számolva )."
Tehát, ha meglop a dolgozóm vagy csak rosszul végzi a munkáját, akkor még fizessek neki egy hónapot pluszban jutalomként?
"6: kötelező 13. havi bér."
Igen, minden év 13. havában fizessék. Ez egyébként csak az állami szektorban létezett régebben is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!