Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mikor kaphat valaki felfüggesz...

Mikor kaphat valaki felfüggesztett börtönbüntetést? Melyek azok az esetek amikor biztos hogy nem kaphat azt?

Figyelt kérdés
2016. aug. 30. 17:29
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
0%

Jó, tudod mit? Kiírom ide egy az egybe, hogy az ilyen 22:00-féle kocajogász trollnokok tudjanak mibe belekötni.

A büntetés végrehajtásának felfüggesztése

-----------------------------------------

89. § (1) Az egy évet meg nem haladó szabadságvesztés vagy a pénzbüntetés végrehajtása próbaidőre felfüggeszthető, ha - különösen az elkövető személyi körülményeire figyelemmel - alaposan feltehető, hogy a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető.

(2) Különös méltánylást érdemlő esetekben az egy évnél hosszabb, de a két évet meg nem haladó szabadságvesztély végrehajtása is fefüggeszthető.

(3) A pénzbüntetés próbaideje egy év, a vétség miatt kiszabott szabadságvesztés egy évtől három évig, a bűntett miatt kiszabott szabadságvesztés egy évtől öt évig terjedő próbaidőre függeszthető fel. A próbaidőt években kell meghatározni, és az a kiszabott szabadságvesztésnél rövidebb nem lehet.

(4) Ha az elkövetőt többször ítélik, azonos nemű próbaidőre felfüggesztett büntetésre, és még egyik büntetés próbaideje sem telt el, az előző büntetés próbaideje az utóbbi büntetés próbaidejének leteltéig meghosszabbodik.

(5) Ha az elkövetőn olyan szabadságvesztést hajtanak végre, amely miatt a felfüggesztett büntetés végrehajtását nem lehet elrendelni, a próbaidő a szabadságvesztés tartamával meghosszabbodik.

(6) A szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésével egyidejűleg az elkövető pártfogó felügyelet alá helyezhető. Ha az elkövető visszaeső, pártfogó felügyelet alatt áll.

90. § A büntetés végrehajtása NEM függeszthető fel, ha

a) a szándékos bűncselekményt a szabadságvesztés végrehajtásának befejezése előtt vagy felfüggesztésének próbaideje alatt követték el.

b) [a 89. § (6) bekezdése az 1993: XVII. törvény 21.§-ával kiegészített szöveg]

91. § (1) A felfüggesztett büntetést végre kell hajtani, ha

a) a próbaidő alatt megállapítják, hogy a büntetés végrehajtását as 90. §-ban foglalt kizáró okok ellenére függesztették fel.

b) Az elkövetőt a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik,

c) Az elkövető a pártfogó felügyelet magatartási szabályait súlyosan megszegi

(2) A 91. § (2) bekezdését az 1993: XVII. törvénye 103. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte

(3) A felfüggesztett pénzbüntetést akkor is végre kell hajtani, ha az elkövető a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt felfüggesztett szabadságvesztésre, közérdekű munkára, vagy végrehajtandó pénzbüntetésre ítélik.

2016. aug. 30. 22:13
 12/16 anonim ***** válasza:

Kedveseim!

1. Az, hogy 30 éve naponta dolgozom a büntetőjoggal, az nem azt jelenti, hogy 30 éve megtanultam a szövegét, és azóta azt biflázom, hanem azt, hogy naponta használom, követem a változásait (néha magam is részt veszek a változtatásában), és így átlátom az összefüggéseit is.

2. Szakmai szinten ehhez az egy dologhoz értek (sőt, még jogon belül is csak a büntetőjoghoz igazán). Éppen ezért más szakmai témákba nem is pofázok bele, főképp nem oktatom ki éktelen marhaságokkal az ahhoz értőket. Ezért talán nem meglepő, ha fordított esetben felkapom a vizet.

3. Az első válaszoló azt írta, hogy a visszaeső és a priuszos nem kaphat felfüggesztettet. Ez tényszerűen nem igaz, függetlenül attól, hogy hogyan pontozzák, haszontalan, téves válasz.

A Btk 459. § (1) bekezdés 31. pontja szerint visszaeső a szándékos bűncselekmény elkövetője, ha korábban szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, és a büntetés kitöltésétől vagy végrehajthatósága megszűnésétől az újabb bűncselekmény elkövetéséig három év még nem telt el;

ezzel szemben a c) pont szerint

többszörös visszaeső az, akit a szándékos bűncselekmény elkövetését megelőzően VISSZAESŐKÉNT végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, és az utolsó büntetés kitöltésétől vagy végrehajthatósága megszűnésétől a szabadságvesztéssel fenyegetett újabb bűncselekmény elkövetéséig három év még nem telt el.

Tehát a visszaeső kaphat felfüggesztett, csak a TÖBBSZÖRÖS visszaeső nem, akit egyszer már elítéltek visszaesőként, és annak a kitöltése után követett el 3 éven belül bűncselekményt.

Priuszos pedig az aki a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról szóló 2009. évi XLVII. törvény rendelkezései szerint a bűnügyi nyilvántartások valamelyikében szerepel.

Felfüggesztettet pedig az nem kaphat, akit végrehajtandó szabadságvesztésre (és nem bármilyen büntetésre) ítéltek, a jogerős ítélettől a büntetés teljes végrehajtásáig (utána még évekig szerepel a nyilvántartásban, de kaphat felfüggesztettet).

Nem is szólva azokról az esetekről, amikről nem írtatok. De bocs, hogy ezt éppen véletlenül tudom, legközelebb majd írok valamilyen hülyeséget, hogy ne legyen kisebbségi érzésetek.

2016. szept. 2. 10:21
 13/16 anonim ***** válasza:

:))) Ja, még jó, hogy látom: miután 58 %-os barátunknak sikerült a MELLETTE SZÓLÓ 22:00-ás hozzászólót lekocajogászoznia (egyébként egyetértek), sikerült bemásolnia a 2013. június 30-án hatályát vesztett 1978. évi IV. törvénynek a felfüggesztésre vonatkozó szövegét.

Tudom, hogy undorító ronda beképzelt disznó vagyok, de esetleg az eltelt három év két hónap alatt feltűnhetett volna, hogy 2013. július 1. óta a 2012. évi C. törvény a hatályos Btk., aminek a 85.-88. §-ai szabályozzák a büntetés végrehajtása felfüggesztésének feltételeit, sok mindent másképp. De azért te biztos tartalmilag ugyanazt írtad, és nagyon hasznos, jó választ adtál.

2016. szept. 2. 10:29
 14/16 anonim ***** válasza:
0%
1978-ban nem vesztette hatályát a bemásolt törvény, csak más paragrafus alatt található meg ugyanez. A felfüggesztett büntetésről szóló törvények maguk nem változtak meg, legalábbis én nemigen látok különbséget az akkori és a mai betartatás között.
2016. szept. 2. 13:05
 15/16 anonim ***** válasza:

Wazze, te tényleg még olvasni sem tudsz! Hol írtam én azt, hogy a törvény 1978-ban vesztette hatályát? Azt írtam, hogy az 1978. évi (tehát akkor meghozott) IV. törvény 2012. június 30-án vesztette hatályát. Ez szerinted ugyanaz?

A szövegazonosságról meg annyit, hogy a korábbi törvényben egyetlen kizáró ok volt, most négy. Azt hiszem, eddig csak el tudsz számolni.

De én vagyok a hülye, vitatkozom itt jogról egy írástudatlannal, be is fejeztem.

2016. szept. 3. 14:11
 16/16 anonim ***** válasza:
14:11, ez eddig se volt kétséges, hogy te vagy a hülye, mert eddig kb. csak trollkodni és hülyeségekbe belekötni tudtál. Ja meg lepontozni, mint a többi fajtársad. Az nekem is megy mindenesetre.
2016. szept. 3. 14:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!