Ki segítene elmagyarázni nekem, mi az hogy az állam tulajdona?
Pl. az erdőbe nem vághatok ki egy fát, mert az az állam tulajdona! Nem lőhetek le egy nyúlat hogy megegyem mert az is az államé!
Ki az az állam? Az egy személy? Nem! Csak azt tudom hogy az állam a nép, többek között az én adómból is létezik. Tehat mindene ami az államnak van nekem is tulajdonomnak kéne lennie. Nem?
ha valami közös tulajdon, az nem azt jelenti, hogy minden tulajdonos azt csinálhat vele, amit akar, hanem azt, hogy minden tulajdonos azt csinálhat vele, amihez a többi is hozzájárul.
megvan majd 10 millió ember (a többi tulajdonos) engedélye, hogy kivágd a fát, lelődd a nyulat, kifogd a halat? nem? akkor ennyi.
Az allam a tulajdonosa, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosi jogkoroket az allam altal erre felhatalmazott hatosag gyakorolja. Lasd meg a jogi szemely kategoriajat.
Tagabb ertelemben minden allampolgar tagja az allamnak, azonban ebbol nem kovetkezik hogy az allami tulajdonnal minden allampolgar szabadon rendelkezhetne, pl a ceges autoval se rendelkezhetsz te, csak mert a cegnel dolgozol.
Az állam egy személy. Egy jogi személy.
S nem a nép az állam, csak egy alkotóeleme. A nép nem az államot "birtokolja", hanem a közhatalom forrása, azaz ők választják meg azokat akik a köznek a nevében többek között az állam tulajdonát végső soron kezelik.
Kérdező, az a gond hogy ha mindenki azt a gondolatmenetet követné amit te és ezt mindenki átültetné gyakorlatba, akkor már nagyjából kipusztultunk volna.
"Minek fizessek a gázért és vegyek tűzifát? Kimegyek az erdőbe oszt' kicsapom."
"Minek vegyek a boltba húst, kimegyek az erdőbe, állítok egy csapdát és fogok magamnak."
Amíg egy-egy ember csinál ilyeneket, az még nem akkora probléma, mondjuk úgy hogy kontrollálható. De tegyük fel ha csak ebben az országban 1 millió ember ezt csinálná... Kicsapták volna az összes erdőt. Összerapsickodnák a vadállományt. Lehalásznák a folyókat, tavakat. Remélem érted hogy mire akarok ezzel kilyukadni.
Malajziaban nem kell fizetni a horgaszatert, megis van hal... A vadaszat csak a fegyvertartasi dolgok miatt kell az allammal kapcsolatba lepni. Ha dardaval vadaszol, az ingyen van. Aztan nincs levadaszva fullra. Egyedul nemzeti parkban nem lehet vadaszgatni de ott egyaltalan nem lehet, meg akkor se, ha fizetsz, mert olyan opcio nincs. Itt is itt lodorog a vaddesznyo a hatso kertbe idonkent, nem lehet megszabadulni tole. Jon a kinai, lelovi, egy het utan van masik... Jomultkor talaltam egy deglett landak-ot (tuskes nagy sundiszno), eladtam a kinainak 150 ringgitert. Azt mondta, meg eheto, mert nem merev...
Szoval csak a nagy Nyugaton van igy ellehetetlenitve az egyeni megelhetes, hogy ra legyel utalva az allambacsira... Itt az allam szarik az emberekre. Tehat ha vaakbelgyulladasod van, es nincs penzed a mutetre, eladlak teged is a kinainak, csak ne legyel meg merev :D
Az állam egy jogi személy, tehát lehet saját tulajdona. Pont úgy, mint egy kft-nek, bt-nek, rt-nek, kkt-nek...
Ha a törvény jogi személyiséggel ruház fel egy társaságot (vagy bármi egyéb csoportosulást, közösséget mint pl. az állam is), akkor annak minden olyan joga és kötelessége megvan, ami lényegénél fogva nem kizárólag emberhez kötődhet.
A tulajdonosi jogosultságok és kötelezettségek például tipikusan olyan dolgok, amik nem kötődnek emberhez: ergo egy cégnek lehet vagyona (sőt, kötelező is, hogy legyen), fizethet adót (sőt, ugye kell is), rendelkezhet a vagyonával és azt tőle csak úgy nem szabad elvonni, még a tagoknak sem.
Az államra ugyanez vonatkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!