Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Joga van-e ehhez egy buszsoffő...

Joga van-e ehhez egy buszsoffőrnek?

Figyelt kérdés

1. Leszállítani az ajtóban álló fiatalokat a tömött buszról, hogy egy babakocsis anyuka felférjen.

(Reggel történt, suliból elkéstem emiatt)

2. Megtagadni az utazást, ha x faluig megyünk, de a busz xy faluig megy, de x faluban is van megállója. Indok: 15 perc múlva jön a másik ami csak x faluig megy, menjek azzal, ne itt foglaljam a helyet.

2016. aug. 12. 23:10
 1/7 anonim ***** válasza:

A másodikhoz biztosan van! Ezt hívják beszállítási sorrendnek, ha a jármű túlterhelt és nem biztos, hogy minden utasnak jut ülőhely, akkor a buszvezető először a távolabbi célállomásig utazókat veszi fel és csak aztán a maradékot, ha pedig másik jármű is követi, akkor gyakran alapból csak azokat engedi fel, aki XY-ba megy, függetlenül a kihasználtságtól.

Az első eset már érdekesebb, ha mindenképp utaslemaradással szembesül a vezető, akkor elsősorban azokat az utasokat kell célba juttatnia, akik már a járművön tartózkodnak. Ha olyan fordul elő, hogy a felszálló utas olyan megállóig utazik, ahol csak ennek a járatnak van megállója az őt követő busz pedig jó a már fent lévő utasainak, akkor megkérheti azokat az utasokat, hogy menjenek a másik járttal, de amennyire tudom ezt így nem szabályozza egyetlen közlekedési társaság sem, ez személyes belátásra van bízva.

2016. aug. 12. 23:22
 2/7 A kérdező kommentje:

Hm és akkor van joga megtagadni a felszállást az xy-os busznak, ha a következő x-es csak 1 óra múlva jön, esetleg csak másnap reggel, mert este van?

Mert ilyenről is hallottam már, mármint a másnap reggelis dologról, az 1 órás pedig már megtörtént velem.

Amúgy köszi a választ.

2016. aug. 12. 23:39
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha jól emlékszem erre valami olyan van, hogy a járművezető a jármű befogadóképességéig köteles utasokat felvenni. Ha pedig több utas van, mint amennyit a jármű elszállítani képes, akkor automatikusan a beszállítási sorrendet kell alkalmazni és először a távolabbra utazókat beszállítani az autóbuszba. Aki csak "közelre" utazna és nem jut neki hely az így járt, ha elég nagy az utazási igény pl. legalább 10-15 utas is lemarad, akkor általában kiállítanak egy tartalékbuszt forgalomba, amennyiben arra lehetőség van.
2016. aug. 12. 23:49
 4/7 anonim ***** válasza:
15%

ilyenkor szólni kell az információs néninek az állomáson, aki kiállít egy igazolást

és tök legálisan lógtál, te hálátlan

amúgy honnan késtél te el augusztus elején?

2016. aug. 13. 00:09
 5/7 anonim ***** válasza:
23%
de most komolyan, már csak az hiányzik, hogy amúgy hideg is volt meg tiszta jég volt minden
2016. aug. 13. 00:10
 6/7 A kérdező kommentje:

Ma regeltem az oldalra.

Természetesen nem ma történt, csak gondoltam felteszem azokat a kérdéseket amin már sokat gondolkoztam.

2016. aug. 13. 00:29
 7/7 anonim ***** válasza:

Az első sima tahóság, de hát akinek gyereke van, annak mindent lehet, mert "jogai vannak és ő fogja fizetni a nyugdíjadat"...

A másikban igaza van, nekem hócipőm tele volt, amikor másik városba menő buszra azért nem fértem fel, mert tele volt a szomszéd faluba igyekvőkkel, akiknek tíz perc múlva is ment volna buszuk, csak az nem tetszett nekik annyira.

2016. aug. 17. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!