Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hagyatéki tárgyalás Távollévő,...

Hagyatéki tárgyalás Távollévő, távol lakó örököst (aki tegyük fel nem tud arról, hogy az elhunyt elhunyt) ki köteles értesíteni a hagyatéki tárgyalás időpontjáról, egyáltalán tényéről, egyáltalán köteles-e valaki tájékoztatni az örököst?

Figyelt kérdés

Tegyük fel két örökös van. Az egyik távol lakik, és nem értesítik, ezért nem tud a halálesetről. A másik örökös intézi a hagyatéki eljárással kapcsolatos intézni valókat, és ő szépen elhallgatja, hogy van ám még itt egy másik örökös is, és ezáltal szépen örökli az összes vagyont, kisemmizve a másik örököst. Ez előfordulhat?

Illetve mi van akkor, ha az egyik örökös tud a halálesetről, de nem kap meghívót a hagyatéki tárgyalásra, mert nem hívják meg, pont amiatt, mert a másik örökös elhallgatta létezését.

Válaszotokat előre is köszönöm.

2016. aug. 5. 10:11
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Ahogy láttam, ahogy nemrég utánanéztem, az örökösöket az önkormányzat jegyzője írja össze, állítólag a személyiben benne van, hogy hány gyereke van valakinek.

A közjegyzőnek úgy adják át az ügyet, hogy megvannak az örökösök és az önkormányzat jegyzője felvette a leltárt.

A közjegyző szerzi meg -ha igaz- a hivatalos papírokat. Mások azt állítják, hogy fel kell kutatnia az örökösöket, ami manapság nem bonyolult, még külföldön lakók esetében sem. Mégis -úgy néz ki- ráírhatja a papírokra azt is, hogy "nem ismert a lakcíme".

Ha valaki nem jelenik meg a hagyatéki tárgyaláson, de örökös lenne, akkor valakit kijelöl a közjegyző, aki a hagyatéki tárgyaláson részt vesz a hiányzó helyett. Hogy mit csinál, azt még nem tudom.

Ha valaki nem tudta, hogy volt hagyatéki tárgyalás, akkor -azt írják- amikor megtudja, kérhet póthagyatéki tárgyalást, gondolom egy időn belül. És biztos, hogy azon az időn túl meg perelhet is, főleg, ha titokban tartották, hogy ő is létezik, vagy hogy hol lakik.

Ahogy olvastam a leírt eseteket, jobb, jogilag megtámasztott módjai is vannak a kisemmizésnek, mint a másik, vagy többi örökös elhallgatása.

Van egy oldal, a "jogiforum", ahol érdekes eseteket lehet olvasni.

2016. aug. 30. 01:40
 12/14 A kérdező kommentje:
Kedves Válaszoló! Nagyon köszönöm válaszodat. Szép napot kívánok.
2016. aug. 31. 12:44
 13/14 anonim ***** válasza:

12.02

Már hogyne lenne olyan, hogy valakinek a haláláról csak egy ember tud!

Eleve a mostanában öregen meghaló embereknek kevesebb gyereke volt, egy-kettő. Esetleg a gyes bevezetése után 3 max.

Általában a legkisebb gyerek maradt otthon vagy közel, és sokszor a legkisebb a kedvenc is.

Lehet az is, hogy kórházban, elfekvőben hal meg valaki, akkor is csak 1 valakit értesítenek, ha egyáltalán valakit, esetleg megvárják a következő hétvégét is, hogy megmondják a látogatónak, hogy meghalt a mama. Hogy miért, nem tudom.

Sok családban csak karácsonyra jönnek össze, vagy a távolélők levelet írnak.

Ha nem ír a távollevőnek a közelélő, honnan tudná meg?

A közelélő sem biztos, hogy törődik a szülőkkel, kivéve amikor jön a nyugdíj.

Szülők is vannak olyanok, akik örülnek, hogy felnőttek a gyerekek, és nem kellenek a felnőtt gyerekeik nekik, se az unokáik.

2016. aug. 31. 16:13
 14/14 A kérdező kommentje:
Egyetértek az utolsóként válaszolóval, de nem akartam belemenni.
2016. szept. 2. 19:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!