Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Elárverezhetik az öröklési...

Elárverezhetik az öröklési jog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalommal bejegyzett ingatlant?

Figyelt kérdés

Van egy életjáradéki szerződésem, ahol havi 50.000 forintot fizettem egy öregasszonynak, cserébe azért, hogy majd az enyém legyen a lakása. Eddig kb. 3 milliót fizettem ki neki. Az öröklési szerződés biztosítására az ügyvéd elidegenítési és terhelési tilalmat jegyzett be az ingatlanra.

Most viszont kiderült hogy az öregasszony hiteleket vett fel kb. 10 millió forint összegben, amit nem fizetett vissza, és ezért végrehajtás indult ellene. Ennek keretében a végrehajtó árverésre bocsájtotta azt a lakást, amire nekem öröklési jogom van. A végrehajtó és az árverést kérő is tudott az öröklési szerződésről, illetve az elidegenítési tilalomról.

A végrehajtó azt mondta, hogy ez törvényes, én kártérítési igénnyel léphetek fel az öregasszonnyal szemben. De neki nincs semmije! Most úgy érzem, hogy kidobtam hárommillió forintot az ablakon. Megtehetik ezt?

A Ptk. 7:50. § szerint Semmis az örökhagyónak élők között vagy halála esetére az öröklési szerződéssel lekötött vagyontárgyat elidegenítő vagy megterhelő rendelkezése. Ez a rendelkezés harmadik jóhiszemű személy visszterhesen szerzett jogát nem érinti.

Jóhiszeműnek minősül az uzsorás ez esetben?

Mit tehetek egyáltalán?

2016. júl. 26. 18:13
 1/4 anonim ***** válasza:

Elvileg nem, gyakorlatilag a végrehajtó maffia mindenen és mindenkin átgázol!

Rengeteg végrehajtás kézbesítési vélelemre van alapozva, ezzel megfosztják az adóst mindenféle igazolás és védekezés lehetőségétől!

Elképesztő jogokkal vannak felruházva, senki sem ellenőrzi őket, horribilis összegeket nyúlnak le elképesztő jogcímeken!

Legtöbbje nem jogvégzett, csak beletanították.

Az ország tükörképei.

2016. júl. 26. 19:36
 2/4 anonim ***** válasza:
Elvileg nem árverezheti el. A földhivatalban kérjél erről legelőször tájékoztatást. Elvileg nem jegyezhettek volna be kölcsönre jelzálogot olyan lakásra, amin elidegenitési tilalom van. Mindenképpen nézd meg a tulajdoni lapot, hogy mi szerepel rajta. A végrehajtóké elképesztő banda, keresztülgázol a törvényeken, de ne hagyjad magad!!! 3 milla elég sok pénz ahhoz, hogy utánajárj, még az ügyvédi tanács kifizetését is megéri. De gyorsan cselekedj! Az elidegenitési tilalom azt jelenti, hogy nem adható el a lakás, tehát a végrehajtó se adhatja el. A földhivatal nem jegyezhet be uj tulajdonost. Van a kezedben egy életjáradéki szerződés, a tulajdoni lapon elvileg rajta kell lennie a te nevednek, neked itt jogaid vannak! Kértél már ügyvédtől segitséget? Egy gátlástalan végrehajtóval szembeszállni te egyedül kevés vagy... Az uzsorás soha nem jóhiszemű. Az uzsora tevékenység törvényellenes és büntetendő. Nem ártana, ha belengetnél nekik egy rendőrségi feljelentést. Ők se gondolják komolyan hogy lemondasz hárommilláról csak ugy szivességből.
2016. júl. 27. 09:43
 3/4 A kérdező kommentje:

Nem jegyeztek be rá semmilyen jogot, egyedül az én elidegenítési és terhelési tilalmam van bejegyezve.

Az öregasszony már feljelentette az uzsorást, de elutasították a keresetét, mondván törvényesen adott kölcsönt.

Ő kapott is egy értesítést a végrehajtótól korábban, amire panasszal is élt és állítólag volt is emiatt egy per, hogy nem jogszerű a végrehajtás iránti igénye, mert hogy ez az örökösödési szerződés fedezete, de elutasította a bíróság a keresetet, mondván a végrehajtásra ez nem vonatkozik. Persze erről nekem nem szólt semmit.

2016. júl. 27. 11:53
 4/4 anonim ***** válasza:
2-es vagyok. Kérd el a kölcsönszerződésre és a végrehajtásra vonatkozó iratokat az öregasszonytól, olvasd át, próbálj neki segiteni, az érdekeitek azonosak, mert őt az utcára csapják kíméletlenül... és próbálj meg Te tárgyalni a végrehajtóval. Nem hétköznapi ügy, az én jogi tájékozottságom ennél tovább nem terjed. Ha a kölcsön fedezetéül nincs bejegyezve a lakás, akkor szerintem nem elidegenithető. De egy kissé lakásmaffia szaga van az ügynek, és az kemény dolog...
2016. júl. 27. 12:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!