Jogaszokat kerdeznem. Ha egy ember 100 evig el mi ertelme 250 ev bortonbuntetesre itelni a pavaskodason kivul?
Mert az angolszász jogrendben így alakult ki a gyakorlat. Ha valaki több fajta bűncselekményt követ el, akkor nem képeznek halmazatot mint nálunk, hanem minden egyes cselekményért külön büntetik, amiket összeadnak, és nincs maximális büntetési tételhatár sem.
Paraszti ésszel ( ezt nem lekicsinylően értem!) valóban értelmetlen pld. 200 év, de nehéz lenne a határt meghúzni az értelmes és nem értelmes gyakorlat között.
Gondolj bele: valaki 10 lopást követ el, mindegyikért kap 3 évet, az 30 év - ez értelmes.
megöl 10 embert, mindegyikért kapna 15 évet, ami 150 év - akkor ne ítéljék el csak 6-ért?
Ez az angolszász jogrendszerben a tényleges életfogytiglant jelenti. Ez több büntetés kumulálódása, és az értelme: ha az egyikből feltételesen szabadlábra helyeznék, rögtön ott a másik, aminek el kell kezdeni a végrehajtását, tehát nem lehet kiengedni.
Nálunk ilyen nincsen. Ne amerikai filmeken akarj szocializálódni a magyar jogrendszer tekintetében.
Fogadjunk, azt hiszed, esküdtszék is van itthon, meg parókás bíró, aki kalapáccsal veri az asztalt...
"Kedves" ghjgh2, aki a trágár és undorító személyes üzenetet küldte nekem! Még csak be sem tudom ide másolni, mert a rendszer automatikusan törölné az egészet.
Tudd, hogy jelentelek. Ilyen primitív senkiházikra itt nincs szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!