Hogyan működik egy kiskorú gyermek öröklésének a visszautasitása?
Gyermekem apjával hosszú ideje nem élek együtt,a kislányt én nevelem.Lányom apja nemrég meghalt és óriási tartozást halmozott fel.Az elhunyt örökösei-tehát a lányom apja is-visszautasította ezt az örökséget.Mivel a kislányunk a következő leszármazó,ezért az adósság rá száll.Én és a gyerek apja írtunk egy visszautasító nyilatkozatot,amit elküldtünk a közjegyzőnek,de mint kiderült,a gyámügynek is jóvá kell hagyni az elutasítást.
Kaptunk idézést,hogy jelenjünk meg mind a ketten a gyámügyön,mint szülők.
Lányom apja nem fog eljönni,mert nagyon messze él.Mi történik ilyenkor,ha az apa nem jelenik meg,csak én,akkor a gyerek megkapja az adósságot,akaratom ellenére,azért mert az apa nem volt hajlandó eljönni?
Nem igazán értem a problémát, mivel az örökös felelőssége az örökhagyó tartozásaiért soha nem haladhatja meg az örökség értékét. Azaz, ha a tartozások összege nagyobb vagy egyenlő az örökség értékénél, akkor nincs mit örökölni (és visszautasítani), de természetesen az örökösnek a saját vagyonából nem kell kiegyenlítenie a tartozásokat. Ha meg az örökség érték nagyobb, mint tartozás, még mindig jól jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!