Ha elütök egy őzet, és összetöri az autómat, akkor a vadászati társaság nem köteles megtéríteni a káromat?
Pár éve még egy rokonomnak kifizették, de most nekem azt mondta a helyszínelő rendőr, hogy ez megszűnt.
90-es táblánál 80-nal mentem, és nem volt vadveszély tábla.
A neten ami jogszabályt találtam, az tavalyi, ennél frissebbet nem találtam, abban még azt írták, hogy de.
Tud esetleg nekem valaki erről linket küldeni, hogy valóban megszűnt. Vagy mostanában valakinek fizettek emiatt?
Kedves utolsó, nagyon vicces, amit írsz. Esetleg olvasd el még egyszer a kérdést. Egy rokonomnak pár éve kifizette a vadásztársaság a kárát!!!
Akkor még úgy volt a jogszabály, hogyha kint volt a vadveszély tábla, akkor a saját felelősséged, ha nem, akkor a vadásztársaságé. Ahol ő elütötte a vadat, ott nem volt tábla. És igenis az ő felelősségük, mert nagyon el vannak szaporodva, jobban kordában kéne őket tartani.
Van is a jogban olyan szakszó, hogy "vadkár", és erre pénzügyi alapot kell a társaságnak biztosítani, de ahogy olvastam, ebbe sajnos a közlekedési baleset nem tartozik bele.
Kedves első, tudsz esetleg linkelni valamit arról, amit írsz?
Amúgy meg, ha a kutya kiszökik, és közti balesetet okoz, akkor a kárt a gazdájának kell megtéríteni, pedig nem a gazdi rakta oda a kutyát. És erre lehet is biztosítást kötni, a lakásbiztosításokban általában benne van.
Elég felháborító, hogy a vadásztársaság semmilyen felelősséggel nem tartozik a vadjaiért, nekik nem kell biztosítást kötni?
"Amúgy meg, ha a kutya kiszökik, és közti balesetet okoz, akkor a kárt a gazdájának kell megtéríteni, pedig nem a gazdi rakta oda a kutyát."
A házi- és vadállatokat ne vedd egy kalap alá, egész más tészta.
9-es: nem, mivel az őz volt a hibás, nem én.
Meghalt az őzike, sajnálom, de tényleg. Mi kihívtuk a vadászt, nem jött ki, 2 órán keresztül szenvedett az állat, ez nem az én hibám. Viszont 250 e ft a károm, Ferike téged ez biztosan hidegen hagyna, engem nem.
Az őzről meg annyit, hogy értem én, hogy a Vadexnek ez kár, akkor kerítsen, hogy megakadályozza az ilyen baleseteket. Egy családnak a vagyona nagy része az autó, nehezen pótolható. A Vadexnek van több ezer őze, nem hozza őket nehéz anyagi helyzetbe, ha egy meghal. Szóval azért ez mégsem 1:1.
Amúgy, sok választ kaptam, értelmeset nem, akkor leírom nektek, mert utánajártam:
-a Vadex nem fizet, átdobták ezt a kötelezettséget a kötelező biztosítóknak.
Ők viszont fizetnek, ha nem volt tábla. Ha volt tábla, és bizonyítható, hogy a vezető körültekintően járt el, akkor nem fizet senki semmit. (A vezető sem az őz árát.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!