Lehetséges igazságit szolgáltatni, vagy csak jogot?
az igazság filozófiai fogalom, s mint olyan, teljesen szubjektív - egy azon dolog más-más perspektívából szemlélve eltérő képet mutathat, és ez érvényes az igazságra is, így - ahogy mondani szokás - mindenkinek megvan a maga igazsága, ebből következően igazságot egzakt módon "szolgáltatni" képtelenség, mert ami nekem igazság, az a másiknak nem biztos, hogy az, vagy biztosan nem az;
jog, na az más kérdés, elvileg a jogszabályoknak megfelelően lehet megítélni történéseket így, vagy úgy, de itt is adott a szabad bírói mérlegelés jogköre, tehát bejátszik a szubjektum ugyanúgy... ha engem kérdezel, "igazságot" biztosan nem, de "jogot" is csak fenntartásokkal lehetséges "szolgáltatni", legalábbis korrekt módon nagyon nehéz, hiszen amint mondtam, a szubjektivitást képtelenség kizárni teljesen.
és hogy miként fedi egymást a kettő? hát, ha eléggé szuggesztív, meggyőző, vagyis manipulatív tudsz lenni, és sikerül meggyőznöd a bírót arról, hogy a te igazad az "igazság", akkor a jogszabályokat a te előnyödre fordítva alkalmazza majd, és ebben az esetben össze símul a kettő, de ez a másik oldalon szükségképpen hiányként mutatkozik majd meg; és korántsem biztos, hogy az "igazság" nem nála van, csak ő nem volt olyan megnyerő, nem képviselte olyan meggyőző erővel az igazát, mint te; vagy csak simán kevésbé volt szimpatikus a bírónak, és máris bukta az "igazság szolgáltatást" - s ha megkérdezi bárki, ő lesz az, aki méltatlankodva emlegeti a szokásos klisét, miszerint nálunk jogszolgáltatás van, és nem "igazság"... ismerős?
/a megnevezés egyébként durván eufemisztikus, nem is értem, hogyan képzelhette bárki is komolyan, hogy majd ő - vagy más - "igazságot" szolgáltat, senki zsebében nincs ott a bölcsek köve, senki sem tévedhetetlen./
Nem. Adva van X. és Y., mind a ketten azt állítják, hogy nekik van igazuk.
X javára ítélsz. Y üvölt, hogy már megint csak jogot szolgáltattál, nem igazságot. Ha Y javára ítélsz, X üvölti ugyanazt.
Miért tudna egy szélsőjobboldali diktatúra igazságot vagy legalábbis ahogy te is fogalmaztál az igazsághoz legközelebb álló ítéletet hozni?
Konkrét példával, akár történelmi, alá tudod ezt támasztani?
Neked mi az igazság? Az amivel a többség már egyetért? És ha csak te nem értesz vele egyet akkor az igazságtalan?
Nem mondhatok ilyet, mert nem lenne politikailag korrekt. De egy szélsőjobbos diktatúrában irányított az igazságszolgáltatás, igazságos, hazafias emberek állnak az ország élén, nagy igazságérzettel, üldözve a gonoszt, a hazaellenességet, a közösségellenességet. Kb. a kommunizmus ellentéte. Úgyhogy sokkal közelebb állhat az igazsághoz. Persze nem mindegy, milyen nemzetiségű az a szélsőjobb. Ha a nemzet jó, igazságos, akkor a szélsőjobbja is az (pl. német), ha rossz, a szélsőjobbja még rosszabb (pl. román). Van egy film, amiben pár ember bűnözőket kezd gyilkolni, az egyik kedvenc filmem. Na, a szélsőjobb számomra mindig valami hasonló szellemiséget jelentett. De ez csak az én véleményem, a többség biztos máshogy látja, de ez nem is számít.
Amit a többség igazságosnak tart, az semmiképp nem az igazságos, tekintve az átlagember intellektuális, műveltségi és erkölcsi szintjét. Ami a legjobb, legokosabb, legműveltebb emberek szerint igazságos, az közelebb áll az igazsághoz. Olykor az igazságot csak kevés ember látja, érzi. De szerintem létezik vagy legalábbis törekedni lehet felé, ha elérni nem is.
Az igazság soha nem legitim.
Vagy szerinted az igazságos hogy valakik megmondják hogy ez most az és akkor az úgy is van, hiába óbégat 100 ember 10 ellenében?
Ez a nagy hazafiság is azt eredményezi hogy aki (bizonyos emberek szerint) kevésbé hazafi mint más az ugyanazon dolog elkövetéséért nagyobb büntetést kaphat. Azt mondtad hogy vezetőnek intelligensebb, műveltebb, "jobb" emberek kellenének. Az első kettőt értem, de ki számít jobb embernek? Aki hazafias? Vagy hogy érted ezt politikailag hogy érted ezt?
Erőszakkal és diktatúrával nem lehet igazságot tenni. A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve.
Te azt mondod léteznek emberek, akik jobban tudják mi a jó a másiknak mint ők maguk. De talán a csak magunknak való tanulás is a megvilágosodáshoz vezető út.
Ha jól értelmezem te egy olyan diktatúrát akarsz ami neked kedvezne, míg másnak nem biztos. És szerinted ez így igazságos, hisz te jobban tudod mi a jó a másiknak, te elhiszed magadról hogy az átlagnál intelligensebb, műveltebb vagy, pedig ez koránt sem biztos, valószínűleg ezt sokan megkérdőjeleznék.
Kíváncsi vagyok a hosszú kifejtő válaszodra, talán azt hiheted ledegradállak, de tényleg kíváncsi vagyok mit mondasz erre. Konstruktív vitának mindig van helye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!