Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Csináltasson-e a párom új...

Csináltasson-e a párom új személyit is meg útlevelet is, vagy elég csak a személyijét megújítania? Lenti részletek esetén?

Figyelt kérdés

Induljunk ki abból, hogy a személyije idén augusztus végén lejár.

1.) Augusztus elején megyünk Erdélybe. A román határon meg szoktak állítani. Ott ugyanúgy él olyan szabály, mint a nemuniós határokon, hogy nem elég még érvényesnek lennie az okmánynak, hanem legyen + x ideig érvényes? (Ha mind1, akkor ráér utána is megújítani, hazajönni aug. közepénél kicsit előbb fogunk; ha viszont még legalább hónapokig kéne érvényesnek lennie, akkor viszont az indulás előtt már kézhez kapnia kell az újat.

2.) Az utolsó júliusi hétvégét Sopronban és Ausztria közeli részén töltjük. Ha nem is ellenőriznének az osztrák határon (1 éve és azelőtt se nézték a kutyát se arrafelé, de most már ki tudja mit tesznek a migránsok kiszúrása érdekében), akkor ott még lehet mindegy, hogy már akkor 1 hónapnál kevesebb lesz vissza a személyi érvényességéből, viszont Ausztria és Erdély között kemény 1 hetet leszünk csak itthon. Így simán lehet, hogy már közvetlenül Ausztria után is késő újíttatni, mert lehet nem érkezik meg Erdély előtt. Akkor már a július végi indulás előtt az újat kéne a kezébe kapnia?

2.) Úgy tudom, hogy nincs útlevele. Ha jelenleg a személyi az egyetlen okmány, amivel igazolhatná magát (mivel jogsija sincs, így belföldön is csak a személyi van neki), ezért neki hogyan fog zajlani a személyicsere? Nem kell tennie semmi pluszlépést, vagy mondjuk kérjen útlevelet úgy időzítve, hogy megkapja előbb, mint hogy a személyit leadná (amit érvényteleníteni szoktak rögtön, ahogy az újat kéred)? Amikor nekem készült lejárni a személyi, akkor még 1 évig jó volt az útlevél, mondtam is hogy nekem az is van, és az okmányirodások már ki is lyukasztották a régi személyit (pedig akkor még 2 nap hátra volt annak érvényességéből), ami nekem csak azért nem volt baj, mert kint és itthon is tudtam volna magam az útlevelemmel igazolni, mielőtt megjött az új személyim.

Tehát akkor hogyan lenne egyszerűbb? Ha

a) útlevelet kérne úgy, hogy azt megkapja júl. végéig, azzal utazik, és majd vmikor augusztusban lecseréli a személyit (de akkor nem kis +költség külön az útlevélért),

vagy

b) megoldják az okmányirodások úgy is, hogy (függetlenül a júliusi vagy augusztusi időponttól, hiszen nem lehet 1 papír helyett 0) az odalátogatása után megmarad neki az eddigi személyi, és majd akkor adja le a mostanit, amikor átvenné az újat?

Amúgy csak EU-ba utazunk, pusztán azon a ponton merült fel az útlevél is, hogy "de hát mije lesz amíg nincs személyi" (és történetesen volt útlevelem a személyim cseréjekor).

2016. máj. 11. 12:00
 1/4 A kérdező kommentje:
*3.) Úgy tudom, hogy nincs útlevele.
2016. máj. 11. 12:07
 2/4 anonim ***** válasza:

Érvényes oknányokkal mindkét országba beengedik.

Amúgy meg kedden bemegy az okmányirodába és egy hét múlva mehet átvenni az új személyit

2016. máj. 14. 10:23
 3/4 A kérdező kommentje:

"Érvényes oknányokkal mindkét országba beengedik." ezek szerint csak érvényesnek kell lennie a személyijének :) persze nyilván logikusabb lecserélni előtte (mint, hogy túl hamar lejárjon)...

"Amúgy meg kedden bemegy az okmányirodába és egy hét múlva mehet átvenni az új személyit" na igen, pont az volt egy másik része a kérdésemnek, hogy:

de ha csak a személyije van most, és leadja az okmányirodában a mostanit, akkor mije lesz amíg meg nem kapja az újat? (itthon is igazoltathatják, és akkor mi lesz éppen nála?)

2016. máj. 17. 12:19
 4/4 anonim ***** válasza:
nem kell leadni a mostanit, ha érvényes...ha nem érvényes, akkor meg kap egy hivatalos papírt, amivel belföldön igazolhatja magát
2016. máj. 17. 19:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!