Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha elszöknék itthonról és a...

Ha elszöknék itthonról és a szüleim bemennének a rendőrségre, avval a hírrel, hogy elszöktem, akkor a rendőrség megkeresne?

Figyelt kérdés
Mert ha jól tudom akkor egy bizonyos kor után már nem tehetnek semmit a rendőrök.14 éves vagyok. (és tudom, hogy nem ide tartozik ebbe a kategóriába, de sztem itt nézik a legtöbben a kérdéseket)
2010. ápr. 6. 20:51
1 2
 11/15 anonim válasza:
44%
Úgy látom a magyar órákról is elszöktél...:D
2010. ápr. 6. 21:06
 12/15 anonim ***** válasza:

Sajnos nem tudom a választ. Nem vagyok biztos benne, hogy csak úgy kérdezés nélkül ,,kiadnak'' a szülőknek, hiszen a szökött gyerekek számát csak szaporítja az, ha eleve nem számíthatnak semmi diszkrécióra a hatóságok részéről. Tehát nem lenne logikus, ha kérdés nélkül ,,visszaszolgáltatnának'', de nem tudom a pontos helyzetet.

Szerintem meghallgatnak, és ha kéred, a gyámhatóságnak adják át az ügyet, az pedig a Te meghallgatásod figyelembevételével hoz döntést.

Nagyobb baj a szökéssel, hogy a lakosság kb 1%-a pszichopata. Normálisan ez nem tűnik fel, mert a pszichopaták többnyire teljesen belesimulnak a környezetükbe, és úgy viselkednek, mint bármely normális ember. Két esetben nyilvánulnak meg:

1) ha polgárháború van, és a rendőrség, hatóság, általában az ellenőrzés összeomlik. Ezért történhettek a jugoszláv polgárháború idején is olyan szörnyű gaztettek. Ez most a kérdés szempontjából nem annyira fontos.

2) levedlik álarcukat a pszichopaták akkor is, ha kiszolgáltatott helyzetű ember kerül eléjük, akiről biztosan tudják, hogy nem mer a hatóságoktól segítséget kérni, mert maga is bujkál.

Ez az utóbbi viszont fontos. Ha megszöksz, könnyen kerülhetsz sebezhető helyzetbe. Az emberek kb. 1%-a pedig pszichopata, és jó érzékkel veszi észre sebezhető helyzetet, és ezt tudatosan ki is használhatja. Szóval, ha nincs megbízható befogadó háttér, akkor nagy a kockázat.

Én egyébként nem tartom a szökést önmagában erkölcstelennek (sőt kifejezetten növelném a hatóságok diszkrécióját), csak nagyon kockázatosnak. Megbízható és megalapozott háttér hiánya esetén szerintem inkább kérj segítséget (akár névtelenül is) valami külön e témára szakosodott szervezettől szervezettől:

[link]

[link]

ezeket névtelenül is meg lehet keresni, épp az a lényeg.

Szükség esetén a gyámhatóság is segíthet (ma már nem az a favágó-hentes szervezet, mint évtizedekkel ezelőtt volt). Családi erőszak, bántamazás, súlyos elhanyagolás, rendszeres és súlyos akoholizmus esetén jó eséllyel segítséget kapsz. Az intézetbe helyezést ma már próbálják elkerülni, valószínűbb, hogy más rokonhoz helyeznek. Meghallgatnak, és az akaratod sokat számít.

Elköltöznöd otthonról 16 éves korodtól kezdve van jogod (ha a gyámhatóság engedélyt ad, szüleid belegyezése nem kell, viszont kell befogadó személy is).

,,szülői ház elhagyása''

[link]

Persze erőszak, bántalmazás esetén ettől függetlenül is akárhány éves korodtól kérhetsz segítséget.

2010. máj. 10. 00:04
 13/15 A kérdező kommentje:

sziasztok :)

Az utolsónak nagyon szépen köszönöm a választ, és persze mindenki más válaszolónak is... bunkó vagyok-e nem tudom , lehet, hogy néha az... és nem szöktem el a magyarórákról... a helyesírásomért elnézést kérek, sajnos abban nem jeleskedem.

Köszönöm a segitségeket :)

2010. máj. 10. 18:09
 14/15 anonim ***** válasza:

Sok szerencsét, sikert és boldogságot kívánok én is Neked. Nem vagy és nem is voltál bunkó, egy pillanatra sem.

A kérdésre talán többen tudnak majd válaszolni a ,,család/egyéb'' rovatban,

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

itt esetleg sorstársak is fognak válaszolni, bár sajnos minden rovatban nagyon gyakori a durva személyeskedés is. Szakszerű tanácsot pedig a két fenti segélytelefonon tudnak adni (telefonon is, email-ben is, akár névtelenül is).

2010. máj. 11. 01:24
 15/15 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszoló: Nagyon Szépen Köszönöm, Nagyon rendes vagy :)
2010. máj. 15. 20:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!