Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Végrendeletet támadhatja? Mi...

Végrendeletet támadhatja? Mi kié? Bővebben lent

Figyelt kérdés

3 ingatlanról, 3 autóról, ékszerekről valamint készpénzről lenne szó.

Férjnél vagyok 3 éve.Házasság előtt vettem 2 nívós házat, viszont házasság után lett bebútorozva, a férjem és általam.1 autó már volt a nevemen házasság előtt is, házasság után pedig 2-t kaptam ajándékba a férjemtől.Az én nevemen van mind a 3 autó! Az ékszerek is a férjemtől vannak, valamint egy kisebb része az enyém volt.A készpénz is közös ami a számlámon van.

Végrendeletet szeretnék, ha a tulajdonaim 70%-át a testvéremre íratnám, a marad 30%-ot pedig anyukámra, akkor a férjem támadhatná a végrendeletet? Menne vele valamire, ha mindent beszámítható állapotban döntöttem el? Ebben a helyzetben mi az enyém ezek közül?

Remélem nem kérdeztem nagy butaságot. Köszi a segítséget. :)

2016. márc. 19. 23:13
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
"nem indítottam pert, a néhány hónapig tartó sikkasztását illetően" mit sikkasztott? Mert a közös vagyont nem lehet.
2016. márc. 20. 08:31
 12/20 anonim ***** válasza:
Amit te akarsz, azt házasság előtt a házassági szerződésben kellett volna tisztázni. Jelenleg, ha gyerek és végrvégrendelet nélkül halsz még, minden vagyonos örökli. Végrendeletet sem zárható ki mindenből, a köteles rész minimum az övé.
2016. márc. 20. 08:35
 13/20 anonim ***** válasza:
52%

De rossz lehet így élni...Amikor nem a szeretet határozza meg a kapcsolatot, hanem a pénz :-( Amúgy sosem értettem, minek 1 embernek 3 autó? Egyszerre úgyis csak 1-be lehet beülni... :-)

"házasság után pedig 2-t kaptam ajándékba a férjemtől"

Bár valóban nem ismerem a körülményeket, de még ha apukád pénzéből is épült az apartman, nagy valószínűséggel nem a semmiből lett a 2 autó, hanem nyilván a férjed nem keveset dolgozott az apartmanban - tehát neki is joga van némi vagyonhoz - ha már itt tartunk...

"Nem indítottam pert, a néhány hónapig tartó sikkasztás miatt"

Kérdező, Te nem érzed, hogy ez mennyire rosszul hangzik egy feleség szájából? Mit sikkasztott a férjed? Lehet, hogy egy családtagját segítette belőle, mert nem volt saját pénze, mivel minden "vagyon" Nálad van?

Van egy ötletem: először tanulj meg szeretni, utána szülj egy gyereket és ezzel meg lesz oldva a gondod, mert akkor a gyerek lesz az első számú örökös :-)

De ha nem tanulsz meg szeretni, akkor inkább ne is szülj gyereket (ráadásul az rengeteg pénzbe kerül és még lehet, vissza se adja :D)

2016. márc. 20. 08:44
 14/20 anonim ***** válasza:
0%

A kérdés arról szólt, hogy kié lesz a vagyon és hogyan tudna minél többet a családjára hagyni a kérdező.

Nagyon leegyszerűsítve onnantól, hogy férj és feleség vagytok vagyonközösségben éltek.

Bizonyíthatóan a vagyonközösség előtti vagyon különvagyonnak, a közben szerzett javak közös vagyonnak számítanak (tehát nem számít, hogy melyik vagyontárgy kinek a nevén van).

A különvagyonodról teljes mérték rendelkezhetsz, a közös vagyonnál a köteles részen (1/3) felüli résszel rendelkezhetsz a végrendeletben (illetve az egésszel rendelkezel de a 1/3-át a férjed kapja).

Esetedben a 2 házat és az első autót testvéred és anyukád örökölné 70-30%-ban, a maradék vagyont férjed 33%, testvéred 70*066=47%, anyukád 30*0.66%=20%-ban (esetleg férjed követelhetné a házra költött értéknövelő összeg saját részét). A végrendeletet támadhatja, de ha csak ennyi a történet akkor jó eséllyel nem nyerné meg a pert.

[link]

2016. márc. 20. 09:18
 15/20 A kérdező kommentje:

Ne legyen már senkinek semmilyen ötlete!

Közötök nincs a másik életéhez, nem véleményt kértem és kioktatást!

Ez egy kérdezés oldal, ahol a kérdésre kell válaszolni, nem a másik életét firtatni hogy mi lenne szerintünk számára a legjobb, és flegmán beszélni vele mert neki van valamije.

A saját életetekkel foglalkozzatok, biztos vagyok benne hogy van még mit javítani rajta.

Az utolsó hozzászólónak köszönöm.

A kérdésekre érkező válaszokat már nem nézem meg, csak felidegesítetek velük.

2016. márc. 20. 09:30
 16/20 anonim ***** válasza:
Hiába köszönöm a 14- esnek, csak félig van igaza, a különvagyonodból is örökli a köteles részt a férj.
2016. márc. 20. 10:31
 17/20 anonim ***** válasza:

"Ez egy kérdezés oldal, ahol a kérdésre kell válaszolni,"

Így van Te pedig feltettél egy olyan kérdést, amivel ügyvédhez kellene menni, csak valószínűleg sajnálod rá a pénzt.

Nekem eszembe nem jutna egy ilyen oldalon megoldani ilyen jellegű problémámat, már csak azért sem, mert itt mindenki mindent mondhat (persze kultúráltan) - elvégre szólásszabadság van :-)

Amúgy meg a kérdésre is válaszoltam: a férjed munkája is bőven benne van a megszerzett anyagi javakban, tehát közös, jogosan tart igényt dolgokra.

És nem, nem vagyok irigy, inkább sajnállak :-(

Én boldog, kiegyensúlyozott életet élek, a környezetem kedvel és nem megkeseredett életem miatt "piszkáltalak", hanem azért, hogy ráébredj, milyen hideg, érzelem nélküli, pénzközpontú életet élsz.

Amúgy meg igen, ha ennyire fontosak az anyagi javak, akkor a házasság ELŐTT kellett volna házassági szerződést kötni.

Végrendeletben autót ráhagyományozni valakire nem túl célszerű, mivel úgy tudom, akkor az autót nem lehet pl. eladni a tulajdonosának sem, csak a végrendelet megváltoztatásával. Szóval ezt tényleg inkább egy ügyvéddel kellene megbeszélni, de hát...

2016. márc. 20. 10:53
 18/20 anonim ***** válasza:

Á 16-os könnyen lehet, hogy igazad van a különvagyon-utáni öröklésnél (abban gondolkodtam, hogy válásnál nem kell azon osztozkodni, de most öröklésről volt szó, aminél azt hiszem igazad van, tényleg örökli).

Elnézést kérek, hogy félrevezettelek kérdező, ebben az esetben a vagyonod 2/3 részéről rendelkezhetsz, a maradékot a férj viszi (hacsak nem tagadod ki - de ahhoz egyértelmű nyomós érv kell).

2016. márc. 20. 11:37
 19/20 anonim ***** válasza:
"(hacsak nem tagadod ki - de ahhoz egyértelmű nyomós érv kell)." az nem fog menni, mivel házasok, senki nem fogja elhinni, hogy érdemtelen a vagyonra a férj, de a házasságból nem szállt ki a kérdező
2016. márc. 20. 11:47
 20/20 anonim ***** válasza:

"Nem utálom."

Tudjuk mi ezt, csak nehogy már örököljön a paraszt, igaz?

2016. márc. 20. 12:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!