Vettem a fiamnak egy kis hobbi drónt, illegális Magyarországon?
Egy kisvárosban élünk, annak is a szélén.
Vettem neki egy kis 30ezres kamerás drónt.
Meg van neki mondva, hogy csak a kertben és maximum a ház előtt játszhat vele, 50m hatótávú, de én mondtam hogy 20 méternél feljebb ne igen menjen.
Ugye mostanában voltak botrányok, hogy sok mindenkinek elkobozták a drónját, legutoljára a 444.hu-nak, de a héten 3-at is elkoboztak. Indok hogy nem volt jogosítványuk (rendőr nem tudta elmondani nekik milyen kell, létezik-e) biztosítva a terület és engedély, meg egyéb hasonló indok.
Szóval a kérdésem, ha egy rendőr elmegy autóval a ház előtt, és látja hogy a fiam drónozik, elkobozhatja tőle, illetve meg is bírságolhatja (persze a szülőt) ?
" sok mindenkinek elkobozták a drónját, legutoljára a 444.hu-nak,"
Tegyük hozzá, bármiféle jogalap nélkül.
Igen, pont ezért is tettem fel a kérdést!
Egyébként Syma x5sc-t vettem neki.
Szóval akkor végülis legális, csak a rendőr gondolhat egyet és elveheti?
Illetve tegyük fel elkobozzák tőle, a büntetés mennyi?
"Szóval akkor végülis legális, csak a rendőr gondolhat egyet és elveheti?Illetve tegyük fel elkobozzák tőle, a büntetés mennyi?"
A büntetés? Semennyi. Amire nincs tiltó jogszabály, azt a tevékenységet nem lehet szankcionálni.
Elvenni sem veheti el. Azaz, elveheti, mert rendőr, még ha olyan is, de a tettéért felelősséggel tartozik. Az elkobzásról jegyzőkönyvet kell kiállítania, arról másolatot kell, hogy adjon és kártérítési felelősséggel tartozik a paraszt, pontosabban a rendőrség, mert az felel, büntetőjogi és anyagi értelemben is a hülye rendőr jogellenes cselekedeteiért.
Az egyik ismerősömnek elég komoly drónja van, ő azt mondta, h:
Nem illegális, de nemzeti légügyi hatóságnál van egy kérvény, ami kitöltésével lehet használni a drónt legálisan. Amivel csak egyetlen egy baj van, hogy alkalmanként kellene kérni.
Ő csak 1-2 szer kért és kapott, amikor egy nagyobb jellegű eseményen kamerázott. (sziget feszt) Viszont azért
"Nem illegális, de nemzeti légügyi hatóságnál van egy kérvény, ami kitöltésével lehet használni a drónt legálisan."
Ha nem illegális, akkor nem kell kérvény sem.
Egyébként is, mekkora hülyeség már, hogy egyszeri röptetéshez majd elgyalogolok a légügyi hatósághoz?
Azoknak amúgy sem ez a dolguk, na meg, nincs is hozzá jogszabályi felhatalmazásuk, hogy efféle engedélyeket kiadjanak.
Amíg a drónnal jogot nem sért, addig röpteti és ott, ahol és ameddig akarja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!