Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Különélő házastárs kiesését...

Különélő házastárs kiesését kérhetem-e ha nem én lépnék a helyébe, hanem a kieső házastárs kiskorú gyermeke?

Figyelt kérdés
Az elhunyt édesanyja meghatalmazásával szeretném kérni a különélő házastárs kiesését, tekintettel arra hogy a halál időpontjában válófélben voltak, külön éltek, életközösségük bizonyíthatóan felbomlott ( én az elhunyt unokahuga vagyok) . Az elhunyt jelenlegi örököse a kiskorú kislánya, akinek a gyámja pont az a személy akit ki szeretnék ejteni az örökségből. Viszont a törvény így fogalmaz: ”Az örökhagyó házastársának az öröklésből való kiesésére az hivatkozhat, aki a kiesés folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől vagy más tehertől mentesülne.” Tehát a kiskorú gyermek hivatkozhatna erre, de neki az édesanyja a gyámja aki nyilván nem ejti ki saját magát.. Ilyenkor mit lehet tenni? Ki nézi a gyermek érdekeit? Nem rendes anyukáról van szó, tehát okkal félti a család a gyermek vagyonát ( a hagyatéki leltár során eltitkolt ingóságokat nagy értékben, a lakáskasszát felvette, ezt eltitkolta a nagybátyjám előtt aki 12 év kemény munkával teremtette meg a család anyagi hátterét külföldi munkával. Majd mikor kész lett az új ház, kifizette a hitelt, közölte vele a feleség, hogy erre várt. Majd visszaköltözött a másik ingatlanba, a gyereket eltiltotta. Sok hasonló, pénzéhes, gusztustalan húzása után a nagybátyjám 43 évesen agyvérzést és szívinfarktust kapott, melynek következtében elhunyt. Ennek ellenére ez a nő aki a hagyatéki leltárt elkészítette, arra hivatkozva h ők egy "család" voltak.. Az elhunyt édesanyja nem láthatja a hagyatéki eljárás papírjait, mert nincs köze hozzá!!!! Milyen világban élünk???
2016. márc. 10. 01:55
 1/2 anonim ***** válasza:

"Ilyenkor mit lehet tenni? Ki nézi a gyermek érdekeit? "

Majd a gyámhatóság.

Azt a litániát feléjük kéne megírni, mert itt szerintem senki sem kiváncsi rá.

A gyámhatóság figyelmét fel kell hívni a dologra. Az örökölt vagyonnak pedig ha ők úgy látják, kirendelnek ügygondnokot.

A hagyatéki eljárás papírjai valóban csak a hagyatékban érintetteket illeti, mindenki más ebből ki van zárva, okkal, joggal.

2016. márc. 10. 08:21
 2/2 A kérdező kommentje:
Litánia Önnek, nekünk a családnak fájdalom, és igazságtalanság. A gyámhatósághoz benyújtottuk már a kérelmet, 2 mondattal elintézték. Telefonbeszélgetéskor az ügyintéző flegma stílusban közölte, ez nem rájuk tartozik, mivel ők csak azzal tudnak foglalkozni ami a hagyatéki leltár során fel lett véve. Tehát amit eltitkolt a feleség azzal nem...A gyámhatóság ennyire nézi a gyerek érdekeit...
2016. márc. 10. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!