Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az embernek van joga öngyilkos...

Az embernek van joga öngyilkosnak lennie?

Figyelt kérdés
2016. márc. 4. 15:06
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Ezek szerint az embernek már öngyilkosnak sem szabad lennie?
2016. márc. 4. 15:33
 12/18 anonim ***** válasza:
83%
Én egyszer követtem el sikeres öngyilkosságot 5 évre becsuktak utána.
2016. márc. 4. 15:37
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

Jogilag nem követ el bűnt az, aki nem akadályoz meg valakit az öngyilkosságban, csak az, aki segédkezik benne.

Erkölcsileg természetesen elítélhető lehet az, aki nem akadályozza meg, noha tehetné. De ez sok mindentől függhet, nem is érdemes belemenni.

Az meg pláne nem követ el bűnt, aki megakadályozza. Értem a logikádat, de vannak esetek, amikor jogos valakinek a jogát sérteni. Aki öngyilkosságot követ el, az nincs normális tudatállapotban a tette elkövetésekor. A közbeavatkozó joggal feltételezheti, hogy kitisztult fejjel, egy sikertelen kísérlet után, már bánná az elkövető ha sikerült volna, és örül a sikertelenségének.

Aki akar, az meg is hal.

Ha valakit először megmentenek, az vagy megbánja, és soha többet nem próbálkozik, vagy megpróbálja újra, de úgy, hogy ne tudják megakadályozni benne.

Nekem van ismerősöm, aki huszonévesen öngyilkos akart lenni. Felvágta az ereit az albérletben, ahol lakott. Azon volt a szerencséje, hogy a főbérlő korábban ment haza, mint szokott és még időben ki tudta hívni a mentőket, mert volt a lakásban telefon. ( Akkor az még nagy szó volt!) Ennek közel 50 éve, az ismerős soha többet nem akart öngyilkos lenni, felnevelt két gyermeket, és ma sem érti hogy akkor hogy juthatott odáig, hogy megpróbálja.

2016. márc. 4. 15:45
 14/18 anonim ***** válasza:
50%
Bakker persze hogy álhír ezért raktam be mert ha kinyírod magad akkor annyi volt de amúgy öngyilkossági kísérletet lehetne büntetni.
2016. márc. 4. 15:46
 15/18 anonim ***** válasza:
Minek kérdezed meg, hogy joga van-e valakinek öngyilkosnak lennie, ha az a kérdésed lényege, hogy valaki másnak segíteni az öngyilkosságban jogos-e?
2016. márc. 4. 16:00
 16/18 anonim ***** válasza:

Az öngyilkossághoz bárkinek joga van.

Mást ebben bármilyen módon segíteni viszont büntetendő.

2016. márc. 4. 16:05
 17/18 anonim ***** válasza:

"Bakker persze hogy álhír "

Akkor rendben!

Csak sajnos az itteni tapasztalatom alapján biztos lesz aki komolyan veszi.

Büntetni a kísérletet? Nagyon humánus lenne egy lelkileg amúgy is padlón lévő emberben még egyet belerúgni... :-(

2016. márc. 4. 16:21
 18/18 anonim ***** válasza:
Szerintem igen és ez egy olyan jog,amelytől még ha akarnák sem tudnák megfosztani.Vallásosoknak viszont ellenjavallt,hiszen az öngyilkosoknak nem nagyon fog kaput nyitni Szent Péter.
2016. márc. 6. 22:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!