Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Igazoltatás esetén személyigaz...

Igazoltatás esetén személyigazolvány visszatartása esetén embernek minősülök?

Figyelt kérdés

Hali,

Szerintetek megjátszható e, hogy igazoltatás esetén (akár gyalogszer, akár közúti ellenőrzésnél), ha megtagadom a személyigazolványom felmutatását, akkor mit tehet a rendőr?

Amire én gondolok. Én úgy tudom, hogy a jog 3 esetben beszél emberről.

1, Amikor definiálja az ember jogait (ebben benne van, hogy jogom van a szabad közlekedéshez)

2, Amikor ember rablásról beszél

3, Amikor ember ölésről beszél

Minden más esetben jogi személy van, amelyet én mint ember, a személyigazolványom felmutatásával tudok igazolni, hogy én XY jogi személy vagyok.

Így aztán, hogyha nem mutatom fel a személyigazolványomat, akkor ennek értelmében én Embernek minősülök? Tehát így az emberi jogaimra hivatkozva, felkérhetem a rendőrt, hogy hagyjon békén és ne akadályozzon a szabad közlekedéshez való jogomban?

Illetve, ha valamilyen úton módon mégis hozzáfér a személyigazolványomhoz (teszem azt, megmotoz és megtalálja), akkor ha letagadom, hogy a kártyán lévő név, cím, lakcím, születési év, nem az enyém, akkor is továbbra is Embernek minősülök?

Én úgy tudom, hogy ember ellen semmilyen intézkedést nem hajthatnak végre, ugyanis az embert nem lehet beidézni bíróságon sem. Csak a jogi személy ellen lehet bármilyen intézkedést vagy eljárást indítani. Így tehát mivel embernek minősülök tud bármit is csinálni a rendőr?

Ugyanis, ha nem azonosítom magam jogi személlyel, akkor ha letartóztat, és beültet a rendőrautóba és elvisz, akkor kimeríti jogilag az ember rablás bűntettét? Illetve az szabadsághoz való emberi jogaimat?

Én úgy tudom, hogy az alkotmány magasabb rendű a BTK-nál is, illetve a PTK-nál. Így aztán az emberi jogaim magasabb rendűek a személyi jogaimnál. Ezért is hivatkozik ember rablásra, és ember ölésre e két másik esetben is, hiszen csak embert lehet rabolni, illetve embert lehet ölni. Bár személyazonosság lopása létezik, de személy ölés nincs (arról csak halotti bizonyítványt állítanak ki).

Remélem érthető voltam.

2015. ápr. 14. 00:42
 1/9 tomala ***** válasza:
100%

Hát, nem igazán voltál érthető, iszonyú nehezen követhető zagyvaság ez, tele tárgyi tévedéssel.

Például nem, te egyáltalán, semmilyen norma szerint nem vagy "jogi személy" (azok a cégek, egyesületek, állami szervek, stb.), te úgynevezett "természetes személy" vagy. Minden természetes személy a jog alanya, kivétel nélkül. Ez a jogalanyiság a Ptk. 2:2.§ alapján fogantatástól illet meg mindenkit, aki élve megszületett, és a halálig tart.

Hogy mit tesz a rendőr, ha nem adod át a személyidet igazoltatáskor? Előállít, és mindaddig fogva tart, ameddig a személyazonosságodra fény nem derül.

Ha azt a baromságot is előadod neki, hogy te nem vagy ember, akkor lehet, hogy orvost is hív hozzád. Amennyiben ennek során fény derül rá, hogy nem vagy komplett, a gyámhatóság vagy az ügyész kezdeményezhetik, hogy helyezzenek gyámság alá.

2015. ápr. 14. 01:24
 2/9 anonim ***** válasza:

Ebben a kérdésben nem volt ennyi, túl sokat agyalsz rajta. Vannak olyan le nem írt dolgok amik annyira egyértelműek hogy felesleges lenne törvénybe foglalni: nem kell papírral igazolni hogy ember vagy, mindenki meg tud különböztetni egy embert és egy sisakos kazuárt. Nem attól vagy ember hogy van személyid.

Másik kérdésre válaszolva: nem, a rendőr nem rabol el téged és a szabadsághoz való jogodat sem sérti. Sőt, orrba is verhet a gumibottal, ha ezt kifogásolni akarod valahol akkor muszáj lesz elővenni a személyidet.

2015. ápr. 14. 02:36
 3/9 anonim ***** válasza:
Te nem vagy jogi személy, természetes személy vagy. A jogi személy az egy társaság, pl KFT. Te nem lehetsz egy KFT.
2015. ápr. 14. 03:23
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

"Így aztán, hogyha nem mutatom fel a személyigazolványomat, akkor ennek értelmében én Embernek minősülök? "

Nem bzmeg, kiskutyának minősülsz!

2015. ápr. 14. 03:24
 5/9 anonim ***** válasza:

"ha letagadom, hogy a kártyán lévő név, cím, lakcím, születési év, nem az enyém, akkor is továbbra is Embernek minősülök?"

Igen, embernek minősülsz, méghozzá egy igazolványtolvaj bűnözőnek.

2015. ápr. 14. 10:57
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Három évet töltöttem el jogon. A kérdező és hozzá hasonló értelmi színvonalú ismerőseim egyre gyakrabban találtak meg a jogi kérdéseikkel az okosságaikkal, értetlenségeikkel, fejtegetéseikkel. Én ott hagytam az egyetemet, mert rájöttem, hogy vagy aktákat tologatok valahol, és a közigazgatási jog rohadtul nem az én asztalom volt, vagy ilyen elmebetegekkel fogok egész nap foglalkozni, de ettől meg egy szép napon egyszerűen megüt majd a guta, úgyhogy jobb, ha nem vesztegetem tovább az időmet és mást tanulok, de gyorsan.

Minden tiszteletem annak, aki türelmesen tud az ilyenekre válaszolni és foglalkozni vele, mert én végig olvastam és rögtön felment a vérnyomásom... és egyre több az ilyen, mert kijárták a google-t és úgy gondolják, hogy belőlük máris firnyákos jogászprofesszor lett.

2015. ápr. 14. 12:46
 7/9 anonim ***** válasza:

Nem kérdező, a betűk ismeretéből még nem következik, hogy a kialakult szót is értjük. Ha téged igazoltatnak, megkérdezheted kellő (embernek kijáró) tisztelettel az okát. De többnyire mondják maguktól. Utána pedig igazolod magad. Ha nem, elő fognak állítani. De akkor már a hatóság tevékenységének akadályoztatása is fennáll.

A leggyorsabb, ha villámgyorsan előszeded a személyit.

2015. ápr. 14. 16:35
 8/9 anonim ***** válasza:

Ez egy zagyvaság, és ne akard, hogy minden mondatodat megmagyarázza valaki, mert nagyon sok mindent kellene magyarázni.

Olvasd el a rendőrségi szolgálati szabályzatot, amit csak be kell írnod a googleba. A személyi szabadságot korlátozó intézkedéseknél keresd a kérdésedre a választ.

2015. ápr. 14. 23:13
 9/9 anonim ***** válasza:

Te jogilag mindenképpen embernek minősülsz, mert tényszerűen az vagy, és közismert/nyilvánvaló tényeket nem kell bizonyítani. Ha ember vagy, akkor természetes személy vagy, ami azt jelenti, hogy rendelkezel jogi személyiséggel, jogalany vagy. A személyi igazolványod léte vagy nemléte egyáltalán nem függ össze ezzel.

A rendőrt hiába kéred, hogy ne akadályozzon a szabad közlekedéshez való jogodban, ugyanis neki a törvény szerint joga van téged hatósági intézkedés keretében feltartóztatni az intézkedés időtartamára. Ha pedig megtagadod az együttműködést, joga van előállítani.

Az alkotmányra itt hiába hivatkozol. Az alkotmány egy elméleti hárfapengetés az alapvető jogokról, amik a jogalkotónak (pl. Országgyűlés) szolgálnak útmutatásul, te közvetlen jogforrásként az alkotmányt bíróságon vagy hatósági eljárásban hiába próbálod használni. Elméletben ez úgy működik, hogy az alkotmány "szent", gyakorlatban meg úgy, hogy az alkotmány kimondja, hogy jogod van pl. a szabadsághoz, utána pedig jön a jogalkotó, és egy "kivéve, ha..." kezdetű kitélellel részben felülírja ezt. Különben bebörtönözni sem lehetne senkit.

2015. ápr. 15. 10:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!