Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen legyen a válóperi...

Milyen legyen a válóperi beadványok stílusa, megfogalmazása?

Figyelt kérdés

Férjem keresetet nyújtott be ellenem, és különböző beadványokat ír a bíróságnak, amire én rendre válaszolgatok.

Arra gondoltam, hogy legközelebb kicsit eleresztem az írói vénámat és megtűzdelem a mondanivalómat ötletes, sőt zaftos fordulatokkal. Ne legyen annyira hivatalos a szöveg, hadd szórakozzon egy kicsit az a vénlány bírónő, no meg én is.

#válóper #bírósági beadvány
2016. febr. 20. 12:39
 1/5 anonim ***** válasza:

Ez a legrosszabb ötlet, ami eszedbe juthatott.

A bírónő nem az írói vénádra, nem a házasságotok fordulataira kiváncsi, hanem kizárlag arra és csakis arra, ami az ügy érdemi elbírálásához tartozik.

Te vagy a bíró előtt kb. a háromezerhatszázkilencvenhetedik, ezt ne feledd. Ha tényleg öreg, akkor a praxisa is "vele egyidős". Végigmér és azt megmondja, hogy mennyi pénz van a zsebedben, mikor keféltél utoljára és hogy mit fogsz reggelizni másnap.

2016. febr. 21. 00:04
 2/5 A kérdező kommentje:

Persze, ezt én tudom. Azért akarok csak kissé lazítani a hivatalos stíluson, mert engem magánemberként citáltak a bíróság elé, nem én vagyok a hivatal.

Másrészt meg gondolom a kutyát nem érdeklik a beadványaim, így is, úgy is kimondják majd a válást. De addig is szórakozom velük, és ha valaki mégis elolvassa, elszórakoztatom őt is.

2016. febr. 21. 11:07
 3/5 anonim ***** válasza:

Az ezzel elért hatás változó. Vannak olyan bírók, aki szeretik az olyan beadványokat, amelyeken el lehet mosolyodni, vagy pedig nevetni lehet rajta. Némely bíró még évek után is mesél egy-egy jobban sikerült darabról.

Vannak azonban olyanok is, akik szerint ez nem más, mint a bíróság, valamint a bíró személye elleni sértés, mert mi az, hogy valaki a "bíróság szent tekintélyével szembe menve írogat mindenfélét.

Ha ez utóbbi stílusú a bíró, akkor ezzel garantáltan elnyered a személyes ellenszenvét, amely akár még az ítéletben is megjelenhet (na persze nem szó szerint).

Javasolom, hogy az első tárgyaláson próbáld meg megismerni a bíró stílusát, és ha azt látod, hogy könnyedebb, akkor próbálkozhatsz Te is a nem annyira hivatalos hangvétel beadványokkal.

Amennyiben van ügyvéded, akkor őt is megkérdezheted, hátha már volt szerencséje a bíróval.

2016. febr. 21. 14:54
 4/5 anonim ***** válasza:

"Másrészt meg gondolom a kutyát nem érdeklik a beadványaim, így is, úgy is kimondják majd a válást. "

Ez való igaz. Egy válóper nem tét. De összességében, egy beadványt, keresetlevelet nem tanácsos irodalmi stílusban, sziporkákkal meghintve tálalni, mert a bírónak, aki elé kerül, el is kell olvasnia és a dolga nem csak az, hogy a maga, de az is, hogy a bíróság mint hivatal tekintélyét megőrizze és esetleg úgy találhatja, hogy nem vagy kellő tisztelettel az intézmény irányában.

2016. febr. 21. 20:43
 5/5 A kérdező kommentje:

Kedves R. Robin!

Elgondolkoztattál. Mert mi van akkor, ha nem vagyok kellő tisztelettel az intézmény irányában? Deresre húznak a ház pincéjében?

Mivelhogy nem is vagyok. Voltam mát néhány tárgyaláson, és az a véleményem, hogy ez egy bohócműsor. A bíró nem pártatlan, feltűnően kedvez a vádlottnak stb.

A mi bírónk egy öreg vénlány, és olyan is. Nem kellett senkinek. A tárgyaláson engem többször leugatott, és annyira feldühített, hogy legközelebb nem fogom vissza magam, beszólok neki.

Szóval nem látom be, miért kellene magam türtőztetnem, én a bíróságon ugyanolyan magánember vagyok, mint a hentesnél.

2016. febr. 22. 17:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!