Ha valaki magánszemélyként tételes költségelszámolást csinál, akármekkora költség levonható? Akár veszteséges is lehetek?
milyen engedélyről beszéltek? egyszeri önálló tevékenységről van szó
(állandó közalkalmazotti állás mellett egyébként)
ha van állandó állásom mellette, ami minimálbér fölött fizet természetesen és mellette egy önálló tevékenységből nincs nyereségem, akkor tehát nem kell amiatt pluszba adózni? De a bevallás részét azért el kell készítenem?
És még egyszer kérdem, ehhez ugye nem kell semmiféle külön engedély? az önálló tevékenységhez.
Szia!
Ha nem vagy egyéni vállalkozó, hanem ún. adószámos magánszemély, akkor a bevételed 50%-áig lehet költséget elszámolnod (SZJA törvény).
Az egészet az önálló tevékenység jövdeleme alatt kell elszámolnod a bevallásban.
Ha tehát van bevételed, akkor igen, kell adóznod.
Adószám nélkül nem vagy számlaképes. Ha komolyabb a tevékenységed, akkor egyéni vállalozást kell indítanod. Az adószámos megánszemély csak bizonyos tevékenységekre jó (pl. óraadás, ingatlan bérbeadás, takarítás)
mindenkinek van adószáma, nem? tehát mindenki adószámos magánszemély nem?
egyébként én nem adok számlát, arra nincsen szükségem, nekem utalják a pénzt, konkrétan jogdíjat
csak a költségeim levonására gyűjteném én a számlákat
és miért 50%??? nem végezhetek olyan tevékenységet, amiben 100 forint befektetéssel/költséggel 10 forintot keresek? A törvény arra kötelez engem, hogy legalább 50%-os hasznot húzzak, mert egyébként a negatív bevételem után is adót kell fizessek, tehát például eladjam a házamat, hogy abból be tudjam fizetni a veszteségemért az adót? nem értem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!