Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan kezdhettem el a 2016-os...

Hogyan kezdhettem el a 2016-os szabadságot ha még 2015-ben mentem el szabira? Hova tűnt 10 nap szabim 2015-ből?

Figyelt kérdés

2015 év végén még 10 nap szabim megvolt amit sokadik kérésemre se akartak kiadni. Mikor megbíztam egy ügyvédet és az levelet írt a cégnek a szabadságkiadás halasztása miatt egyből kiadták a kért szabit. Csakhogy ekkor már dec 31 volt!!

Na most ha jól tudom a tárgyévi szabit a tárgyében kell kiadná nem lehet átvinni nem lehet kifizetni, de a tárgyévben kiadottnak tekintendő ha kiadása átnyúlik ugyan az új évre de még a tárgyébvben megkezdődött a szabi.

Vagyis én dec 31-én a 2015-ös 10 nap maradék szabimat kezdtem meg ami ugyan átnyúlt 16-ra de akkor is 15-ösként könyvelendő.

Visszajöttem szabiról, megkaptam a 16-os szabadságos ívet, és LÁSS CSODÁT!!!

Jan 4-től felfelé az összes napot a 16-os szabiból vették le!!!

Kérdésem: ez hogyan lehet??

Hova tűnt a 10 nap szabim amit dec 31-én elkezdtem? Mert a 16-os keretet csökkentette!!

Van erre jogszerű magyarázat vagy mezei szokásos átverés és hülyének nézés?

Ja tévedés kizárva a cég részéről. Nekik is szóltam ezt mind nekik is elmondtam és hümmögtek.

Majd megnézik mondták. Tudjuk mit jelent a majd. Sohamajd. Mondtam hogy keddig várok a válaszra aztán már az ügyvédnek magyarázhatják MAJD el!!

Mi lehet a háttérben?

2016. jan. 18. 12:23
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem tudom, de ha se a céged, se az ügyvéded nem tudja, akkor javaslom keresd fel a munkaügyi központ ingyenes munkajogi ügyfélszolgálatát! (Nem csak munkanélkülieknek, hanem dolgozó embereknek is adnak tanácsot. Régen Bp-n a Kisfaludy utcában voltak, de úgy tudom nemrég elköltöztek. Keress rá a neten, ha érdekel.) Veszteni nem vesztesz semmit, ha felhívod őket.
2016. jan. 18. 12:45
 2/4 anonim ***** válasza:
2016. jan. 18. 12:46
 3/4 A kérdező kommentje:

Pont ez az a dok amit én is kihalásztam és teljesen egyértelműnek tűnik: a 15-ben megkezdett és átnyúlt szabi az 15-ös. 16-ban nem lehettem még egy nap szabin se. Már csak azért se mert ha az ember szabit kér azt írásban leadja, ha pedig szabira küldik azt is írásban kapja meg. Mivel iylet nem kaptam = nem lehettem szabin.

Vagy rosszul látnám?

2016. jan. 18. 12:57
 4/4 anonim ***** válasza:

"Már csak azért se mert ha az ember szabit kér azt írásban leadja, ha pedig szabira küldik azt is írásban kapja meg."

Nincsenek ilyen írásbeli kötelezettségek. Ha jó a főnök-alkalmazott viszony, akkor szóban elkéredzkedsz szabadságra, és a főnök meg szóban jóváhagyja. Persze ha nincs bizalom, vagy a munkahelyeden eleve ez a kötelező eljárás, akkor más a helyzet, de jogszabály nem ír elő írásbeliséget erre.

Annak viszont, hogy kivetted-e a szabadságot, a jelenléti íven látszódnia kell, és ezt az aláírásoddal hitelesíted. Munkaügyi felügyeleti szerv vagy bíróság előtt annak lesz jelentősége, hány ilyen nap van aláírva.

Nem értem amúgy a problémát. Megkaptad a szabadságot az előző évre. Az, hogy ezt 2016-ra könyvelték el, valószínűleg csak egy hiba. Egyelőre nincs okod panaszra, majd csak akkor lesz, ha már nem engednek el több szabadságra, ara hivatkozva, hogy minden felhasználtad az évre. De közben még javíthatják is a hibát, ha pedig nem, akkor ott van az ügyvéded, akivel majd intézkedtek.

(Egyébként most hogyhogy ebbe a kategóriába írsz? Máskor az üzlet és pénzügyekben szoktál tevékenykedni a kitalált munkajogi történetekkel. Már azt hittem, eltűntél, de ezek szerint nem.)

2016. jan. 18. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!