Ez törvénysértés?
Egy borsodi kisvárosban lakom. Ebben a városban egyetlen műszerész van de sajnos nem valami jó szakember. Lakik itt viszont egy 50 év körüli férfi aki ha jól tudom az eredeti szakmája ács, viszont az elektronika a hobbija fiatal kora óta. Épített már magának rádiót - erősítőt stb...
Ez az illető televíziókat (főképen a régebbi képcsöveseket) HIFi-t , mosógépet -szinte mindent megjavít . Havonta általában 4-5 különböző dolgot javít. A munkájával nincs is gond - amit megjavít az működik is.
Viszont ez így nem törvénysértés, hogy még csak nem is a szakmája és adót sem fizet a javítások után kapott összeg után?
Azt te nem tudhatod, hogy adót fizet-e vagy sem, hacsak nem te vagy az az ezermester.
Alkalmi munkavégzés, ha szakmája, ha nem.
Miért lenne törvénysértés? Aki kontárnak gondolja őt, az majd követelheti az esetleges kára megtérítését.
Polgári (és nem büntető) perben.
""Azt te nem tudhatod, hogy adót fizet-e vagy sem""
A javításokért kapott összeg után nem fizet adót ez biztos. Nem vállalkozó vagy kisiparos vagy bármi. Elhívják például tévét javítani - megjavítja ha van hozzá alkatrésze ha nincs az alkatrész beszerzése után - a kapott összeget pedig "zsebre" teszi és nem fizet adót.
Nem akarom feljelenteni vagy ilyesmi. Sajnálom egy kissé az illetőt részben mert ezen a jövedelmén kívül csak a segélye van. És egyedül él.
Csak szimplán kíváncsi voltam mert én úgy tudom egy bizonyos összeghatárig senki nem köteles az adóhatóság felé jelezni a bevételét. Például ha a vaterán eladok valamit egy bizonyos összeghatár alatt még nem kell az adóbevallásban szerepeltetni mint adózandó bevételt.
Nem tudhatod, hogy adózik-e.
Te intézed talán az SZJA bevallását?
Az, hogy nem a szakmája, az csak az engedélyköteles munkáknál probléma. Orvosok például, meg a járművezetési engedélyek, alkalmasságik.
A fizetséget pedig lehet ajándéknak is tekinteni, ami évi X. összegig mentes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!