Egy tizennyolcon túli fiatal milyen büntire számíthat ezért?
Biztos rossz topicba írtam, de mindegy... a lényeg, hogy írok egy kisregényt, amiben egy 18-at betöltő középiskolás a suliban több napon túl (mondjuk két-három héten is túl)gyógyuló sérülést okoz egy diáktársának. A nagy kérdés, hogy a valóságban milyen következményekre számíthat az iskola, illetve az állam részéről?
Magyarország, napjaink, egy másik gyerek védelme érdekében tette, s vannak szemtanúk, akik ezt alátámaszthatják. Asszem minden körülményről szót ejtettem.
Köszi az értelmes válaszokat!
Kedves Kérdező!
"Akár három évet is kaphat?" - Akár ötöt is, ha a súlyos testi sértéshez valamelyik súlyosbító körülményt is megállapítjk.
#9! Két lehetőség van:
1. A "kis híján agyonverés" csak 8 napon belül gyógyuló sérülés volt.
2. Hazudsz.
" A paragrafusok értelmében nekem úgy tűnik, hogy 3-5 évet kellene kapnia. Ugyanakkor nincs enyhítő körülmény, ha megvédett valakit?" - A büntetés kiszabásánál eleve középsúllyal indulnak ( vagyis a kiszabható minimum és maximum átlagát veszik alapul, és innen mennek fel- vagy le, a minősítő ill. az enyhítő körülményeket figyelembe véve.
Az nyilván enyhítő, hogy ha megvédett valakit, viszont minősítő lehet a maradandó fogyatékosság, vagy a különös kegyetlenség.
Valakinek a megvédésébe az már nem fér bele, hogy a másik fél arcát leradírozom egy radiátoron, hiszen akkor az ő támadása már el volt hárítva, nem volt szükség a további "kínzására"
Ha ez valós történet lenne, szerintem olyan 3,5 évnél állna meg a történet, de sok függhet akár a legapróbb körülménytől is. Pld. a z elkövető és a sértett közti testi adottságokban, erőnlétbeli különbség, esetleg küzdősportban jártasság,előélet, milyen támadástól kellett megvédeni a harmadik felet, az elkövető és a megvédett személy közti kapcsolat ( vagyis pld. valaki a testvérét ért támadásra érthetően hevesebben reagál, mintha egy idegent akar megvédeni), a tényleges gyógytartamtól, a sérülés esetleges maradandó következményeitől, attól, hogy pld. a szemtanúk próbálták-e leállítani, ha igen arra hogy reagált - ha nem, akkor miért nem... és ez csak pár részlet azok közül, amelyeket ez eljárás során tisztázni kell.
Az nem kérdés, hogy sittes lesz :D
Köszi a sok segítséget! Ráadásul nektek köszönhetem, ha esetleg majd én kerülök ilyesféle helyzetbe, és kétszer is meggondolom, ha alkalmam adódik leradírozni a támadóm arcát :D
" kétszer is meggondolom, ha alkalmam adódik leradírozni a támadóm arcát :D"
Na, ez egy okos gondolat!
:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!