Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy tizennyolcon túli fiatal...

Egy tizennyolcon túli fiatal milyen büntire számíthat ezért?

Figyelt kérdés

Biztos rossz topicba írtam, de mindegy... a lényeg, hogy írok egy kisregényt, amiben egy 18-at betöltő középiskolás a suliban több napon túl (mondjuk két-három héten is túl)gyógyuló sérülést okoz egy diáktársának. A nagy kérdés, hogy a valóságban milyen következményekre számíthat az iskola, illetve az állam részéről?

Magyarország, napjaink, egy másik gyerek védelme érdekében tette, s vannak szemtanúk, akik ezt alátámaszthatják. Asszem minden körülményről szót ejtettem.

Köszi az értelmes válaszokat!

2016. jan. 13. 11:05
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

"Akár három évet is kaphat?" - Akár ötöt is, ha a súlyos testi sértéshez valamelyik súlyosbító körülményt is megállapítjk.

2016. jan. 13. 12:49
 12/17 anonim ***** válasza:
48%

#9! Két lehetőség van:

1. A "kis híján agyonverés" csak 8 napon belül gyógyuló sérülés volt.

2. Hazudsz.

2016. jan. 14. 07:13
 13/17 A kérdező kommentje:
Ezek nagyon jó segítségek voltak, köszönöm. A paragrafusok értelmében nekem úgy tűnik, hogy 3-5 évet kellene kapnia. Ugyanakkor nincs enyhítő körülmény, ha megvédett valakit? (s mondjuk emiatt kap 5 helyett csak 3 évet?)
2016. jan. 15. 13:17
 14/17 anonim ***** válasza:

" A paragrafusok értelmében nekem úgy tűnik, hogy 3-5 évet kellene kapnia. Ugyanakkor nincs enyhítő körülmény, ha megvédett valakit?" - A büntetés kiszabásánál eleve középsúllyal indulnak ( vagyis a kiszabható minimum és maximum átlagát veszik alapul, és innen mennek fel- vagy le, a minősítő ill. az enyhítő körülményeket figyelembe véve.

Az nyilván enyhítő, hogy ha megvédett valakit, viszont minősítő lehet a maradandó fogyatékosság, vagy a különös kegyetlenség.

Valakinek a megvédésébe az már nem fér bele, hogy a másik fél arcát leradírozom egy radiátoron, hiszen akkor az ő támadása már el volt hárítva, nem volt szükség a további "kínzására"

Ha ez valós történet lenne, szerintem olyan 3,5 évnél állna meg a történet, de sok függhet akár a legapróbb körülménytől is. Pld. a z elkövető és a sértett közti testi adottságokban, erőnlétbeli különbség, esetleg küzdősportban jártasság,előélet, milyen támadástól kellett megvédeni a harmadik felet, az elkövető és a megvédett személy közti kapcsolat ( vagyis pld. valaki a testvérét ért támadásra érthetően hevesebben reagál, mintha egy idegent akar megvédeni), a tényleges gyógytartamtól, a sérülés esetleges maradandó következményeitől, attól, hogy pld. a szemtanúk próbálták-e leállítani, ha igen arra hogy reagált - ha nem, akkor miért nem... és ez csak pár részlet azok közül, amelyeket ez eljárás során tisztázni kell.

2016. jan. 15. 13:30
 15/17 anonim ***** válasza:
Szerintem gondolkozz el a sittes karakter kidolgozásán. :D
2016. jan. 15. 23:28
 16/17 A kérdező kommentje:

Az nem kérdés, hogy sittes lesz :D

Köszi a sok segítséget! Ráadásul nektek köszönhetem, ha esetleg majd én kerülök ilyesféle helyzetbe, és kétszer is meggondolom, ha alkalmam adódik leradírozni a támadóm arcát :D

2016. jan. 16. 11:54
 17/17 anonim ***** válasza:

" kétszer is meggondolom, ha alkalmam adódik leradírozni a támadóm arcát :D"

Na, ez egy okos gondolat!

:-)

2016. jan. 16. 12:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!