Mi történhet ha viperát használok önvédelemből utcán?
1. verzió: Békésen sétálgatok. Egyszer csak megjelenik egy alak, sötét van, és nem látom az arcát. Ki akar rabolni, ez már biztos, és egy kést látok a kezében. (tegyük fel)Én ütök először viperával, és a támadó harcképtelen lesz, de nincs 8napon túl gyógyuló sérülése.
Jogilag mi történne ezután? itt elsősorban rendőrök, és esetleg joghoz értők válaszát várnám. Tegyük fel hogy az összesnél pozitívan jövök ki a dologból.
2. verzió: Ugyanez, csak a támadó szúr felém először a késsel.
3. verzió: Szintén hasonló, csak a támadók száma már 2, és az egyik támadónak eltört egy bordája és a csuklója.
Mik történnének velem ezután a bíróságon? Jogos önvédelem? Pénzbírság? Börtön?
Nem érted, nem veheted elő, hogy azzal védekezz az utcán.
Otthon használhatod, utcán viszont csak SZÁLLÍTHATOD.
Csűrhetitek-csavarhatjátok, de a vipera magánembernek ILLEGÁLIS!
Menj és kérdezd meg a rendőrbácsit ha nekem nem hiszel.
50%-os te most szándékosan trollkodsz vagy tényleg ilyen hülye vagy?
Egy olyan jogszabályt mondj nekem, ami tiltja a vipera birtoklását magánszemélyeknek? Nem, nem wikipédia linket és nem, nem valami bulvároldalról linkelt hülyeséget, hanem hatályos, érvényben lévő JOGSZABÁLYRA hivatkozz. (segítek: A Közbiztonságra Különösen Veszélyes Eszközökről a 175/3003. évi korm. rendelet regél és a viperát a magyar jogszabályokban ólmosbotként nevezik) Az a rendőr pedig aki ezt állítja, az vagy hazudik vagy csak simán hülye.
Nem, erre nincs kiskapuzás. Közterületen hivatalosan semmilyen körülmények közt nem kerülhet a kezed közé még akkor sem, ha jogos védelmi helyzet áll fent vele ha előveszed. Ha rád támadnak késsel és te viperával leütöd a támadót, akkor nem azért büntetnek meg mert te a támadót egy viperával ütötted le, hanem azért, mert elővetted/viselted azt a viperát közterületen.
Ugyanígy lőfegyvernél is. Ha neked nincs engedélyed arra, hogy az utcán viseld a lőfegyvered. (önvédelmi célú fegyvertartási engedély) de te mégis lelövöd az utcán a támadót, azt az ügyet is ketté fogják választani. Először megvizsgálják hogy jogos védelmi helyzet állt e fent. Ha igen, akkor az emberölést megússza az illető. De hiába volt jogos a védelmi helyzet, attól még lőfegyverrel való visszaélés miatt felelnie kell.
A gázspray miért nem jó?
Ja,persze értem,jobb a bírság és a tárgyalás.
KKVE-nek minősül. Kiskapu nincs. Szállítani szállíthatod, de elő nem veheted semmilyen körülmények közt úgy, hogy legális legyen. Az már más dolog, hogy te rávágsz egyet a támadód lábára és elfutsz onnan messzire. Ha senki nem látott akkor jó eséllyel nem lesz belőle problémád, hisz a támadód nem fog a rendőrségre menni, hogy őt rablási kísérlet során megverte az áldozat. Egyébként ha a rendőr megtalálja nálad ruházati átvizsgálás közben, akkor elkobozza és max. 50.000 forint pénzbüntetésre számíthatsz. Egyéb következményre nem. Azt sajnos nem tudom, hogy mik a következményei a használatának a bíróságon, ez sokban függ az okozott sérülés mértékétől...
Én Szlovákiában élek. Itt legálisan viselheted, ha nem okozol félelmet a körülötted lévőkben és nem veszélyezteted őket. Magyarul, csak rejtve hordhatod itt is. Nem tudom a szlovák törvényt jobban lefordítani, elnézést, de szerintem értitek mit szeretnék ezzel mondani. Nyílt viselése itt is csak rendfenntartó erők illetve biztonsági őrök számára van megengedve, de nekik is csak szolgálatteljesítés közben. A szlovák törvények jóval engedékenyebbek, mint a magyar törvények. Itt lehet viselési engedélyed gumilövedékes pisztolyra is. Ha (vannak ismerőseid a rendőrségen vagy - ezt nem hivatalosan írtam) a munkádból adódik akkor akár éles fegyver viselésére is szerezhetsz engedélyt. Akit esetleg érdekelnének a szlovák törvények és a magyar törvények közti különbségek a fegyverekre vonatkozólag azok írjanak nyugodtan privátban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!