Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki angol gyarmaton...

Ha valaki angol gyarmaton született, akkor az angol állampolgár?

Figyelt kérdés

Angliában élek és az iskola 99%-a Indiai/Pakisztán. És ügye ott van angol, portugál gyarmat stb. Egy indiai osztálytársam azzal "menőzött", hogy ő portugál állampolgár mert Indiában egy portugál gyarmaton született és passport-ja is portugál... majd erre, még egy lapát, hogy akkor ő ezzel európai állampolgár is. Tehát ugyan annyi joga van itt Angliába lenni mint például nekem, vagy az egyik angol osztálytásamnak. Majd egyből kérdeztem ha ő már portugál polgár , akkor nyelvet beszél? Nyilván nem. Abban sem vagyok biztos, hogy Indiában van portugál gyarmat.. na mindegy.

A többi indiai/pakiszán osztálytársam legtöbbje itt született de páran még Ázsiában.

Tehát a kérdés adott, ettől valaki más állampolgár lesz, hogyha a saját országán belül egy más gyarmaton született?

Köszi :)

2016. jan. 9. 18:11
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Nos. Először is köszi a sok, gyors választ.

Bár nem értem, hogy ha én azt írom, hogy Angliában élek akkor miért kell nyomozgatni? Még otthon regiszráltam az oldalra és SOHA, ismétlem, SOHA se kapcsoltam be a helymeghatározást a telefonomon. Ha pedig a beállításoknál kell ezt megoldani itt az oldalon, akkor minek szerkesztgessem, hogy mikor hova költözöm? A másik, hogy miért találnám ezt ki? Mondjuk nem izgat, tudom hogy itt élek és kész.

Az osztálytársam 15 éves. Én 16. Akkor valószínű, hogy hazudott. Neki amúgyis az elmondása szerint Iphone 6s-e és ps4-e van, de vigyáz a dolgaira ezért egy felcsúsztathatós régi gombos telefont hord iskolába. Lehet valamit kitalált irigységből, mert a többi Indiaiak nagy része itt született.

Mint írtam nem is tudtam arról, hogy ott volt/van portugál gyarmat. Már csak azért is írtam ki a kérdést, mert már rég nem írtam... és nem tudtam még semmit erről a témáról. Amúgy ha ő "portugál" akkor miért nem oda ment és miért ide jött?

Valószínű brit gyarmaton született.

2016. jan. 9. 20:03
 12/19 A kérdező kommentje:

Az utolsó válaszoló/nyomozó/belekötőnek küldeném az iskolám web oldalát. A legelső képen épp science kisérletről csináltak rólunk képet. A középső fehér "gyerek" az én vagyok. Ha ezt sem hiszed el és ez sem elég akkor nem tudok mit kezdeni.

[link]

Magamról semmiképp sem küldenék képet de ez amúgyis nyilvános.

2016. jan. 9. 20:27
 13/19 anonim ***** válasza:

"Oh, what a tangled web we weave

When first we practise to deceive "

Walter Scott, 1808

:)

2016. jan. 9. 20:48
 14/19 anonim ***** válasza:

Indiában voltak portugál gyarmatok régen, de valószínűleg a gyarmatokon csak kevesen kapták meg a portugál állampolgárságot. A portugál gyarmatokat India 1961-ben elfoglalta és bekebelezte, ezekről Portugália 1975-ben mondott le egy szerződésben. Az ott élők minden bizonnyal elvesztették a portugál állampolgárságot és indiai állampolgárokká váltak. Talán az ősei nem maradtak Indiában, megtartották a portugál állampolgárságot és a gyerek ezt örökölte.

Manapság már nem léteznek gyarmatok. Az Egyesült Királyság egykori gyarmatai ma tengerentúli területek, külbirtokok és lakói brit állampolgárok.

2016. jan. 9. 21:38
 15/19 anonim ***** válasza:

Ja, volt Indiában portugál gyarmat. De amikor a kölök született, akkor az már jócskán India volt. Ettől függetlenül szülei révén lehet portugál állampolgár. És ha portugál állampolgár, akkor uniós is, ergo EU-n belül ott él, ahol úri kedve tartja.

Azon meg lehet pampogni, hogy kinek van több joga az UK-ban lenni, de egy indiai jóval közelebb áll az angol kultúrához, mint egy magyar, szóval nem igazán érdemes ebbe belemenni.

2016. jan. 10. 08:37
 16/19 A kérdező kommentje:
Én azon nem kezdtem el vitázni, hogy kinek van itt több joga. Csak ő azt mondta, hogy ugyanannyi mint nekünk. De a kultúrájuk szerintem mérföldekkel eltér...
2016. jan. 10. 10:45
 17/19 anonim ***** válasza:
A magyartól, ja. Viszont a teljes brit iskolai, munkahelyi, hivatali kultúrát egy az egyben átvették. Egy indiai sokkal könnyebben és mélyebben tud integrálódni a brit társadalomba, mint egy kelet-európai.
2016. jan. 10. 11:23
 18/19 A kérdező kommentje:
*Közép. Magyarország az pont hogy Közép-Európa. Csak a nyugatiak mondják, hogy kelet.
2016. jan. 10. 16:41
 19/19 anonim ***** válasza:

Ne is foglalkozz az ilyenekkel kérdező. Kamuzik az osztálytásrad. De én biztos visszakérdeztem volna, hogy aztán mire megy a portugál állampolgárságával? Annyira menő portugálnak lenni? Milyen plussz juttatások járnak a portugáloknak, stb. Egyébként nem tudom, hogy melyik országban hogy megy, de az biztos, hogy a gyermek az anyja állampolgárságát kapja meg szinte mindenhol. Tehát ha oda pottyantották, de a szülei nem voltak állampolgárok, akkor valószínű nincs portugál állampolgársága, ha csak nem bizonyos ideje nem éltek már ott a szülei. Gondolom én hasonló szabályok vannak mindenütt, mert azért az állampolgárságot nem szeretik "ingyen" osztogatni, azért tenni is kell valamit, bizonyítani, hogy ott akarsz élni, stb.

Mi is Angliában élünk kis családommal és ide születtek a gyerekeink, de az első gyerekünk még csak magyar, mert akkor még csak 3 éve éltünk kinn, de második gyermekünk születésekor már több, mint 5 éve éltünk itt és ő már kettős állampolgár. Mi meg csak ugye vizsga útján szerezhetjük meg..amihez tudni kell a nyelvet.

2016. jan. 10. 20:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!