Bírósági perben egy iü. Szakértő mennyibe kerül? Van fix díjuk vagy ügytől függ?
most mindegy h orvosszakértő vagy írásszakértő vagy éppen adatvédelmi vagy közelekedési szakértő, nagyon érdekelne, hogy mennyiért készítenek egy szakvéleményt.
ha vegyes, akkor egy átlagolt díjat mondjatok lécci! kösz
Attól függ. Ha te káred fel a szakértőt, akkor szabad megegyezés tárgya a díjazása, annál nagyobb, minél nagyobbat kell hazudnia benne. Azért mininimum 6-7 számjegyben gondolkodj.
Ha a bíróság vagy más hatóság kéri fel, akkor:
És azt is csak akkor kell fizetned, ha bűnösnek találnak vagy elveszted a polgári pert.
az IM rednd-ben sztem igen irreálisak az összegek:
1,
1.56 Élő személy megvizsgálása (a 10. pontban megjelölt eset kivételével) és szakvélemény előterjesztése: 5000,- Ft
2,
21. Pszichológus szakértői vélemény személyenként az esetleges tesztvizsgálatokkal együtt 5000 Ft
22. Pszichológus szakértői vélemény csak tesztvizsgálatok alapján 3800 Ft
Ti is hat-hét számjegyről írtatok ... most akkor hogy néz ki ez? létezik, hogy 5000,- Ft lenne egy szakvélemény? ez nekem magas most.
Szerintem odaírtam világosan a #2-esben. Az IM rendelet arra az esetre vonatkozik, ha a szakértőt a bíróság, ügyészség vagy a nyomozó hatóság rendeli ki. Akkor sem 5000 forint pl. egy orvossszakértői vélemény, mert arra rámegy még az ügy terjedelmétől függően 2-6 óra irattanulmányozási díj (óránként 4000 forintjával), a 35 % költségátalány, esetleg 1-2 ezer forint jegyzőkönyv-vezetői díj. Így olyan 30-40 ezer forint szokott lenni átlagos esetben, persze lehet bonyolultabb kérdésben jóval több is.
Ha viszont te magánemberként kéred fel a szakértőt, arra nem vonatkozik a rendelet, annyiban egyeztek meg, amennyiben tudtok. Erre írtam, hogy a gyakorlatban 6-7 számjegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!