Beperelhetem a munkáltatómat, ha kirúgnak, amiért más a véleményem a nemi szerepekről, mint neki?
Köszi a választ.
Nyilván elvi kérdésről van szó. Az érdekel valójában, hogy a törvény az üzleti szféra melyik területein milyen diszkriminációkat tilt, milyen indokkal és miért tesz különbséget különböző fajta diszkriminációk között.
Sok féle képpen lehetne árnyalni a különböző helyzeteket:
1. Kiírom a boltom ajtajára, hogy zsidókat/fideszeseket/feministákat/hagyományos nemi szerepekben hívőket nem szolgálok ki.
2. Kirúgok egy alkalmazottat és az indoklásban feltüntetem, hogy azért, mert zsidó/fideszes/feminista/hagyományos nemi szerepekben hívő.
3. Felmondom a reklámszerződést egy emberrel és az indoklásban feltüntetem, hogy azért, mert zsidó/fideszes/feminista/hagyományos nemi szerepekben hívő.
Néhány esetben van helye pernek, néhányban nincs, de számomra a miértek nem egyértelműek.
Perelni mindig lehet, csak van amikor nem megnyerheto a per.
Az egesz lenyege az, hogy mi van a szerzodesben.
Ha mondjuk olyan, hogy "es penzt adok addig, amig akarok" akkor az a fajta indoklas hogy "mostmar nem akarok penzt adni, mert levagatta a hajat", teljesen megallja a helyet.
Tehat, a valasz szornyen egyszeru: attol fugg minden, hogy mi van rogitve a szerzodesben.
Szerintem alapból ezért nem lehet kirúgni senkit, kivéve, ha a nyilatkozatból az is kiderül, hogy a nyilatkozó hol melózik.
De elég hülye egy véleményed van szerintem is, kedves Kérdező!
Na ja, nem véletlen, hogy csak óbégatják, hogy Alkotmány meg törvénysértő a dolog, de semmi jogi lépést nem tesznek. Ugyanis minden szponzori szerződésben vállalja a szponzorált, hogy tartja magát a feltételekhez, nem tesz/mond olyasmit, amivel negatívan befolyásolja a támogatót, s ha ez mégis megtörténik, az azonnali szerződésbontást eredményez.
Az se véletlen, hogy a kormány lejáró szerződéseket "bont fel", hiszen ez a médiában jól hangzik, de mégsem kell kötbért fizetni miatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!