Trafik vagy bolti rablasnal ha az eladonal is van fegyver es lelovi a rablot akkor mi a helyzet?
Ha hipotetikusan en vagyok az elado es a rablo csukjaban vagy anelkul fegyverrel vagy annak latszo targgyal jon be majd felszolit, hogy adjam at a bevetelt. Azonban nalam van fegyver, tudom hasznalni es lelovom a rablot. Kamera felveszi az egeszet.
Na, most ilyenkor mi a helyzet, mit kap az elado aki lelotte a rablot?
Nyilvan en nem tudhatom, hogy a fegyver igazi-e vagy nem, mennyi idos rablo.
Van-e kulonbseg az iteletben ha a rablo fiatalkoru vagy felnott, a fegyver igazi vagy nem?
Nem otleteket gyujtok vagy akarok adni, csupan erdekel a jog ebben a helyzetben.
Nem tudom hogyan cselekednek. Atfutna az agyamon, hogy ha csukja vam rajta talan nem akar leloni de ha nincs rajta akkor le fog loni mert lattam az arcat.
A szegeny lany akit halalra keseltek a trafikban biztosan nem probalt hoskodni.
Nem lehet tudni mi a valodi celja a rablonak vagy hogy milyen ember. Te szivesen lennel kiszolgaltatva egy vadidegen esetleges vagy nem letezo joakaratanak?
17:19
Ez tévedés. Onnantól hogy valaki vagy valakik felfegyverkezve támadnak rád és te megölöd az már jogos védelemnek számít ami a büntethetőséget kizáró ok. Javaslom a "Jogos védelem" büntetőjogi fogalom tanulmányozását.
A fegyver jogi meghatározás szerint: Amit annak használnak. Tehát egy kés, egy székláb, egy lőfegyver, egy íj, egy bot, egy baseball ütő, egy gereblye, stb. Jogilag bármi lehet fegyver amit fegyverként használnak.
A fegyvernek látszó tárgy (jogi megfogalmazásban lőfegyverutánzat) pedig Közbiztonságra Különösen Veszélyes Eszköznek minősül, tehát jogilag egy kategóriában van a baseball ütővel, a szamurájkarddal és társaival. Ez akár egy játékpisztoly is lehet. Egyetlen megkötés, hogy "az olyan eszköz, amely az utánzás jellege és méretarányos kivitelezése miatt megtévesztésre alkalmas módon hasonlít a lőfegyverre." Tehát értelemszerűen egy átlátszó vízipisztoly nem az.
Az meg mégis mi hogy hasonló kaliberű fegyverrel fenyeget? Ha bejön egy Tokarev TT-vel amibe 7.62X25mm-es lőszer megy, akkor nem lőheted le egy .45 ACP-vel hanem csak max 9X18 Makarovval? Ezt ugye te sem gondolod komolyan?
Kérdezőnek: Ha bármilyen fegyverrel (teljesen mindegy hogy kés, baseball ütő, lőfegyverutánzat vagy lőfegyver) támadnak meg, te onnantól kezdve megölheted. Ha van kamerafelvétel ami még bizonyítja is a támadást, az csak plusz pont. Arra viszont számíts hogy jó pár hónapnyi meghurcoltatás és csesztetés vár ilyenkor, de a végén legalább megúszod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!