Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Határozott idejű munkaszerződé...

Határozott idejű munkaszerződést hogyan tudok a lejárat előtt felmondani munkavállalóként?

Figyelt kérdés
Szeretném megszüntetni, mert nem azt kaptam a munkáltatótól, amit ígért. A munka 7-15-ig tart, de arra kötelez, hogy már 6:45-kor benn legyek. Egy biztos állást hagytam ott, mert hitegetett, és mint kiderült, január 31-el amúgy is meg akarja szüntetni a munkakörömet, így rám valószínűleg már nem lesz szüksége. Több embert is el akar küldeni, ezért a kollégákkal rossz a viszony, alaptalan pletykákat kezdtek terjeszteni rólam is, amit sajnos a főnök el is hisz, ezért minden nap rettegek, milyen új lecseszéssel áll elő. Az indoklásom elsősorban nem ez lenne, hanem az, hogy egyéni vállalkozó akarok lenni. A vállalkozást rögtön el is indítanám, amint engedi a kilépést. Az pedig csak hab a tortán, hogy amikor aláírtam a papírt, illetve még utána is szóban azt mondta, hogy próbaidőre vesz fel, ezért gondoltam, minden gond nélkül ki tudok lépni, de sajnos az ügyvédje közölte, hogy határozott idejűt írtam alá, így vagy beperelnek engem, vagy maradok január 31-ig. Igazságtalannak és felháborítónak érzem, mert direkt csaptak be engem azért, hogy elvállaljam a munkát, miközben a főnök már pontosan tudta, hogy január 31 után már nem lesz rám szüksége. Én pedig hosszú távra kerestem a munkát. Mindezekkel együtt döntöttem úgy, hogy nem szeretnék január végéig melózni. Tudtok segíteni?
2015. dec. 2. 19:20
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
25%
Nem.
2015. dec. 2. 20:11
 12/15 anonim ***** válasza:

Így van indíthat pert, és valószínű, hogy a helyettesítésed árát meg is ítélnék neki.

2015. dec. 2. 20:32
 13/15 anonim ***** válasza:
25%
Szerintem nem valószínű. :) Nem szokás ilyesmiket csinálni, a bírók többnyire nem hülyék.
2015. dec. 2. 20:35
 14/15 anonim ***** válasza:

" A kérdező kommentje:

Nah jó, de ha nem megyek be dolgozni, ő nem fogadja el a felmondásomat, akkor nyilván azonnali hatállyal ő megszüntetheti a szerződést, de pert is indíthat, mivel a szerződésben foglaltakat én nem tartottam be, ergo nem dolgoztam végig január 31-ig. Nem így van?"

Nem.

2015. dec. 2. 20:40
 15/15 anonim ***** válasza:

Mt: 67. § (2) A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

Rendes felmondással megszüntethető lenne, de nincs hozzá megfelelő indokod. Munkaidő kezdetére munkaképes állapotban kell lenni, így az, hogy 15 perccel korábban kell beérkezni elfogadott. Egyéni vállalkozóit bármikor indíthatsz, nem feltétele, hogy közben munkanélküli legyél. Az, hogy a kollégákkal nem vagytok puszipajtások, senkit se érdekel.

Továbbá 30 napos felmondási idő miatt nem sokat érnél.

Így marad az azonnali hatályú felmondás, de ennek következményei lehetnek, ami hátrányosan fog érinteni (ha a baromra hallgatsz és nem mész be, akkor annak még súlyosabb következményei lesznek). Kártérítés és a kilépő iratok tartalmazzák a felmondás módját és okát, amit új munkahelyen nem valószínű, hogy nagyra értékelnek.

84. § (2) A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.

2015. dec. 3. 09:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!