Határozott idejű munkaszerződést hogyan tudok a lejárat előtt felmondani munkavállalóként?
Így van indíthat pert, és valószínű, hogy a helyettesítésed árát meg is ítélnék neki.
" A kérdező kommentje:
Nah jó, de ha nem megyek be dolgozni, ő nem fogadja el a felmondásomat, akkor nyilván azonnali hatállyal ő megszüntetheti a szerződést, de pert is indíthat, mivel a szerződésben foglaltakat én nem tartottam be, ergo nem dolgoztam végig január 31-ig. Nem így van?"
Nem.
Mt: 67. § (2) A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.
Rendes felmondással megszüntethető lenne, de nincs hozzá megfelelő indokod. Munkaidő kezdetére munkaképes állapotban kell lenni, így az, hogy 15 perccel korábban kell beérkezni elfogadott. Egyéni vállalkozóit bármikor indíthatsz, nem feltétele, hogy közben munkanélküli legyél. Az, hogy a kollégákkal nem vagytok puszipajtások, senkit se érdekel.
Továbbá 30 napos felmondási idő miatt nem sokat érnél.
Így marad az azonnali hatályú felmondás, de ennek következményei lehetnek, ami hátrányosan fog érinteni (ha a baromra hallgatsz és nem mész be, akkor annak még súlyosabb következményei lesznek). Kártérítés és a kilépő iratok tartalmazzák a felmondás módját és okát, amit új munkahelyen nem valószínű, hogy nagyra értékelnek.
84. § (2) A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!