Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Határozott idejű munkaszerződé...

Határozott idejű munkaszerződést hogyan tudok a lejárat előtt felmondani munkavállalóként?

Figyelt kérdés
Szeretném megszüntetni, mert nem azt kaptam a munkáltatótól, amit ígért. A munka 7-15-ig tart, de arra kötelez, hogy már 6:45-kor benn legyek. Egy biztos állást hagytam ott, mert hitegetett, és mint kiderült, január 31-el amúgy is meg akarja szüntetni a munkakörömet, így rám valószínűleg már nem lesz szüksége. Több embert is el akar küldeni, ezért a kollégákkal rossz a viszony, alaptalan pletykákat kezdtek terjeszteni rólam is, amit sajnos a főnök el is hisz, ezért minden nap rettegek, milyen új lecseszéssel áll elő. Az indoklásom elsősorban nem ez lenne, hanem az, hogy egyéni vállalkozó akarok lenni. A vállalkozást rögtön el is indítanám, amint engedi a kilépést. Az pedig csak hab a tortán, hogy amikor aláírtam a papírt, illetve még utána is szóban azt mondta, hogy próbaidőre vesz fel, ezért gondoltam, minden gond nélkül ki tudok lépni, de sajnos az ügyvédje közölte, hogy határozott idejűt írtam alá, így vagy beperelnek engem, vagy maradok január 31-ig. Igazságtalannak és felháborítónak érzem, mert direkt csaptak be engem azért, hogy elvállaljam a munkát, miközben a főnök már pontosan tudta, hogy január 31 után már nem lesz rám szüksége. Én pedig hosszú távra kerestem a munkát. Mindezekkel együtt döntöttem úgy, hogy nem szeretnék január végéig melózni. Tudtok segíteni?
2015. dec. 2. 19:20
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Magyarországon, az új munkatörvénykönyv szerint 8 óra 20 perc a munkaidő.

A 20 perc az MKSZ, ebédszünet.

Amúgy, ha határozott idejű szerződésed van, azt bármelyik fél felmondhatja.

Én is dolgoztam már határozott idejű szerződésben.

Meg kell beszélni a főnökkel, hogy jövőhéttől nem mész.

Olyan nincs, hogy beperelnek, mert felmondasz.

2015. dec. 2. 19:35
 2/15 A kérdező kommentje:
Megbeszéltem, de azt mondta, hogy nem enged el és ha nem közösen határozunk a munkaviszony megszüntetéséről, akkor az nem is szüntethető meg. Ha én mégsem jelenek meg dolgozni, akkor a szerződés egyoldalú megszegése miatt fognak pert indítani ellenem és állításuk szerint biztosra vehetem, hogy meg is nyerik.
2015. dec. 2. 19:43
 3/15 A kérdező kommentje:
A szerződésemben a munkaidő 7-15-ig tart, így szerintem a 8 óra 20 perc az nem helytálló.
2015. dec. 2. 19:44
 4/15 anonim ***** válasza:

S te hagyod, hogy egy ügyvéd, mert öltöny van rajta becsapjon? :)

Az előkészítő illetve befejező tevékenység beleszámít a munkaidőbe. Azonban 6:45+8 óra = 14:45 + 20 perc szünet Ergo 15:05-ig maradnod kell.

Így szabályos! Ez ellen nem léphetsz fel.

A régi Mt.(Munka törvénykönyve) nem tette lehetővé a határozott idejű munkaviszony megszüntetését rendes felmondással.

Az új Mt. alapján 2012. július 1-től a munkáltató és a munkavállaló jogosult a munkaviszonyt már felmondással is megszüntetni.

A felmondással szemben az új Mt. azonban szigorú feltételrendszert támaszt, vagyis a határozott idejű munkaviszonyt a munkáltató és a munkavállaló csak bizonyos esetekben szüntetheti meg ilyen módon.

a határozott idejű munkaviszony felmondással a munkavállaló részéről csak akkor szüntethető meg, ha:

A munkaviszony fenntartása számára lehetetlenné válna, illetve

körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

2015. dec. 2. 19:50
 5/15 A kérdező kommentje:
és mondjuk az, hogy nem tudom elindítani emiatt a vállalkozásomat, aránytalan sérelemnek minősülne?
2015. dec. 2. 19:52
 6/15 anonim ***** válasza:
25%
Nem mégy be, és kész. Beperelhet, de nem fog, mert nincs miért. Hogy egyéni vállalkozó vagy-e abba nincs beleszólása, köze sincs hozzá. Akkor váltod ki, amikor akarod. A munkaszerződésedben benne lehet hogy ennek vagy annak nem dolgozhatsz, de majdnem biztosan nincs.
2015. dec. 2. 19:59
 7/15 anonim ***** válasza:
Úgy, hogy nem mész be. Ennyi.
2015. dec. 2. 19:59
 8/15 anonim ***** válasza:

"Ha én mégsem jelenek meg dolgozni, akkor a szerződés egyoldalú megszegése miatt fognak pert indítani ellenem"

Ha szeret sokat fizetni hadd indítson, hagyd rá nyugodtan.

2015. dec. 2. 20:02
 9/15 anonim ***** válasza:

Csak a "hagyományos" 8 órás munkaidő + 20 perc minimum pihenőidő esetén. Munkavállaló javára el lehet térni. A szerződés a mérvadó, ha a törvény a munkavállaló számára kedvezőtlenebb lenne.

A kérdéshez:

A munka törvénykönyvéből:

67. § (1) A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni.

(2) A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

Azaz igazuk lehet.

2015. dec. 2. 20:05
 10/15 A kérdező kommentje:
Nah jó, de ha nem megyek be dolgozni, ő nem fogadja el a felmondásomat, akkor nyilván azonnali hatállyal ő megszüntetheti a szerződést, de pert is indíthat, mivel a szerződésben foglaltakat én nem tartottam be, ergo nem dolgoztam végig január 31-ig. Nem így van?
2015. dec. 2. 20:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!